Prof. Peter Wadhams, de la Universitatea Cambridge, spune că gheaţa care se formează pe mările arctice se topeşte atât de repede, încât ar putea dispărea complet în doar patru ani,
Deşi ar reveni în fiecare iarnă, absenţa sa pe timpul verii va distruge viaţa urşilor polari, întrucât nu ar mai putea vâna, ajungând, astfel, la extincţie. Urşii polari hibernează, iarna, pe uscat, însă primăvara revin pe calotele glaciare şi sunt dependenţi de ele.
Calotele glaciare din nordul Rusiei, Canadei şi Groenlandei se topesc şi reapar în funcţie de sezoane, acum având o dimensiune minimă de circa patru milioane kilometri pătraţi.
Prof. Wadhams spune că predicţiile de până acum nu au reuşit să surprindă cât de repede se topesc gheţurile polare, din cauza schimbărilor climatice. În timp ce Panoul Internaţional pentru Schimbările Climatice, IPCC, sugerează că acestea vor mai rezista până în 2030, studiul dr.Wieslaw Maslowski, de la American Naval Postgraduate School, ia în calcul şi rata actuală la care se topesc gheţurile, ajungând la concluzia că vor dispărea mult mai repede.
„Modelul său este extrem, însă el este cel mai bun expert (…) Ne arată că gheţurile dispar aşa de repede, încât vom ajunge la 0 în curând. 2015 este o predicţie serioasă şi sunt convins că aşa o să se întâmple”, spune prof. Wadhams, susţinător al acestei teorii.