Scoate-ţi pantofii. Înainte de a intra casa unui japonez, asigură-te că ţi-ai scos pantofii. Podelele japoneze sunt acoperite cu covoare tatami, iar scoaterea pantofilor ajută ca ele să rămână curate. Gazda dvs. japoneză vă va oferi, probabil, o pereche de papuci de casă.
VEZI ŞI GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când te afli în Italia
Plescăie! În Japonia este un semn de bună purtare să plescăi mâncarea, inclusiv supa. Acest lucru arată gazdei că îţi place mâncarea foarte mult. Atunci când mănânci cu beţisoarele, fii atent la felul în care le laşi. Nu le lăsa orientate în sus în castronul de orez, deoarece arată ca beţişoarele de tămâie la o înmormântare.
VEZI ŞI GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să nu faci cand te afli în FRANŢA
Fii atent la cadouri. Asigură-te că darul tău este frumos împachetat, pentru că aspectul este important. La oferirea și primirea unui cadou, foloseşte ambele mâini și apleacă-te ușor. Nu trebuie să dai o mulțime de bani pe cadou. Actul de a oferi un cadou este considerat mai important decât darul în sine, în Japonia. Idei potrivite pentru cadouri sunt: fructele, vinul de bună calitate și cadourile de la magazine de renume. Oferă darul la sfârșitul unei vizite.
VEZI ŞI GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când te afli în Spania
Atenţie la eticheta de afaceri. O strângere de mână este un mod adecvat de a începe o întâlnire. De asemenea, poţi să te apleci ușor pentru a arăta că ai respect pentru persoana respectivă. Când cineva vorbeşte cu tine, dă din cap pentru a arăta că asculţi cu atenție.
Ai grijă la spațiul personal. Nu sta prea aproape de alte persoane. Daca cineva îţi dă o carte de vizită, uită-te pe ea înainte să o pui în portofel. Nu scrie pe cartea de vizită în prezența persoanei care ţi-a dat-o. Atunci când oferi cartea ta de vizită, ţine-o cu partea scrisă în sus.