Salutul
Saluturile inițiale sunt destul de reci. Nu te aștepta ca cineva să îţi zâmbească prietenos din prima. O strângere de mână este întotdeauna adecvată (dar nu obligatorie), în semn de salut sau la plecare, indiferent de relație. Scoate mănușile înainte de a da mâna şi nu da niciodată mâna peste un prag (credința populară rusă susține că acest lucru poate duce la o ceartă).
VEZI ŞI GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când te afli în Italia
Limbajul corpului
Ruşii sunt un popor foarte demonstrativ, și contactul fizic în public este normal. Îmbrăţişările, pupăturile pe obraji și alte gesturi expansive sunt comune între prieteni sau cunoștințe și între reprezentanţi ai aceluiași sex.
Rușii stau aproape de interlocutorii lor atunci când vorbesc.
Semnul „OK” făcut prin unirea degetului arătător cu cel mare este considerat extrem de nepoliticos în Rusia.
VEZI ŞI GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să nu faci cand te afli în FRANŢA
Invitaţie la masă
Rușii sunt gazde minunate, cărora le face placere să îşi distreze oaspeții. Ei îţi vor pune de multe ori mai multe alimente pe masă decât poţi mânca pentru a indica există o abundență de produse alimentare (chiar dacă acest lucru este adevărat sau nu). Oaspeții care lasă alimente pe farfurie îşi onorează gazda, pentru că asta înseamnă că au mâncat bine.
Dacă eşti invitat la cină, nu îţi face alte planuri pentru mai târziu. Ruşii se așteaptă să socializezi după masă. O invitație la o dacha rusească (casă de vacanţă de la ţară), este o mare onoare.
Nu refuza mâncarea sau băutura, atunci când ţi se oferă. Având în vedere ospitalitatea rusească, acest lucru poate fi dificil, dar refuzul este considerat nepoliticos.
Este bine să îţi cunoşti limitele atunci când consumi alcool în Rusia. Ori nu bei nimic alcoolic, ori trebuie să bei cu ei cot la cot – consumul moderat nu este acceptat.
Toasturile, care sunt uneori destul de lungi și, ocazional, pline de umor, sunt destul de comune. Prima oară începe gazda și oaspeții răspund. Nu bea până când a fost oferit primul toast.
După un toast, majoritatea rușilor ciocnesc paharele. Nu ciocni dacă bei ceva non- alcoolic.
Este politicos să aduci un cadou pentru gazdă atunci când mergi în vizită la cineva din Rsuia. Un mic cadou pentru copilul gazdei este întotdeauna adecvat (şi apreciat).
VEZI ŞI GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când te afli în Spania
Rușii sunt foarte mandri de cultura lor și se bucură de ocaziile în care pot vorbi despre muzica lor, despre artă, literatură și dans. Cunoștințele despre arta, muzica şi istoria Rusiei sunt foarte apreciate.
Învață câteva cuvinte în rusă! Învățarea limbii este de o valoare incalculabilă, și este cel mai bun mod de a câștiga prieteni.
Nu te referi niciodată la un rus cu apelativul „tovarăș”.
Nu te aștepta să găseşti localuri în care nu se fumează.
VEZI ŞI GHID DE BUNE MANIERE ÎN STRĂINĂTATE: Ce să NU faci când mergi în Germania