Dell este pe a doua poziție în clasamentul Ghiului, după ce a făcut îmbunătățiri vizibile (în ediția trecută a Ghidului se situa pe poziția 10). Dell stă bine la capitolul dedicat celui mai ambițios obiectiv legat de protejarea climei, cu un plan de reducere a emisiilor cu 40 la sută până în 2020 și o politică puternică referitoare la aprovizionarea cu hârtie din surse sustenabile.
Vezi aici detalii complete ale clasamentului
La polul opus, „carnetul de note” al companiei RIM arată că mai este mult loc pentru îmbunătățiri. Compania din spatele smartphone-urilor Blackberry este pe ultimul loc în rândul celor analizate. Însă compania canadiană stă mai bine la capitolul important legat de folosirea minereurilor rare și politica sustenabilă a hârtiei.
Pentru producerea electrocasnicelor, precum computerele, televizoarele și telefoanele mobile, este nevoie de multe resurse și multă energie. De aceea noua secțiune a Ghidului dedicată Energiei pune accentul pe cum anume pot companiile să dea un exemplu prin reducerea propriului consum de energie și folosirea influenței pe care o au în sprijinirea unei legislații pentru o energie curată.
Companiile precum Facebook nu sunt incluse în acest ghid, deși joacă un rol foarte important în această problemă. Creșterea necesarului de energie pentru centrele lor de date este o altă componentă a campaniei Greenpeace pentru a-i determina să nu mai folosească energie poluantă și să fie lideri în lupta cu schimbările climatice.
Ghidul Greenpeace marchează îmbunătățirile care au loc la nivelul industriei electronicelor, cum ar fi eliminarea substanțelor periculoase, de exemplu PVC-ul și materialele ignifuge brominate. De șase ani Greenpeace depune eforturi în acest sens la nivel internațional, iar acum și reprezentanții industriei IT trebuie să dea un exemplu în domeniul combaterii schimbărilor climatice.
Nokia a ajuns pe poziția pe a treia, după ce timp de mulți ani a ocupat primul loc. Compania finlandeză de telefoane poate să își recapete locul dacă demonstrează că va reduce emisiile de gaze de seră în viitor folosind energie regenerabilă și măsuri de eficiență energetică.
Cumpărătorii sunt din ce în ce mai preocupați de impactul produselor pe care le cumpără și sunt din ce în ce mai vigilenți când vine vorba de practici de greenwashing ale companiilor. După ce multe din companiile de top din domeniul electronicelor au acceptat provocarea eliminării substanțelor toxice din produse, Greenpeace îi provoacă acum să își îmbunătățească modul în care se aprovizionează cu minerale și cum își gestionează consumul de energie de-a lungul întregului lanț de aprovizionare.
CITEŞTE GHIDUL ELECTRONICELOR VERZI