„Mare parte din reforma justiţiei făcută pentru a intra în UE este anulată prin propunerile ministrului de resort de astăzi”, scrie Ghinea pe Facebook.
El subliniază că ”Inspecţia judiciara la MJ e cea mai gravă”, pentru că ”ne întoarcem la epoca controlului politic pe magistraţi”.
”Renunţarea la schema Guvern-CSM-Preşedinte pentru şefia DNA şi DIICOT e o greşeală. Schema asta a asigurat echilibru şi responsabilitate”, mai arată deputatul USR.
Cristian Ghinea continuă: ”Să fiu clar: dacă România avea legile propuse de Tudorel Toader atunci nu ar mai fi intrat în UE. Vom reveni cu detalii. E grav”.
Şi preşedintele PNL, Ludovic Orban, a scris miercuri, pe Facebook, că scoaterea preşedintelui ţării din ecuaţia numirii şefilor de parchete va face ca ministrul Justiţiei să numeasă procurori obedienţi, care să răspundă la comenzi şi care să nu mai îndrăznească să declanşeze anchete împotriva „protejaţilor din clientela politico-economică”. El a ţinut să precizeze că liberalii sunt împotriva modificărilor aduse legilor justiţie şi se vor lupta cu toate armele pentru a împiedica adoptarea acestor „enormităţi” care riscă să distrugă independenţa puterii judecătoreşti.
Modificările semnificative la cele trei legi ale Justiţiei vizează majorarea vechimii pentru promovarea magistraţilor, dar şi procedura de numire a şefilor instanţelor şi Parchetelor. Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia şi şeful DNA vor fi numiti de Secţia pentru procurori a CSM la propunerea ministrului Justitiei, şi nu a preşedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, şi nu de 3 ani. Totodată, şeful instanţei supreme va fi numit la propunerea preşedintelui.
O a treia direcţie va fi înfiinţată în cadrul Parchetului General, pe lângă DNA şi DIICOT, şi va face urmărirea penală pentru faptele reclamate că a fi fost comise de către magistraţi este una dintre modificările propuse de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la legile justiţiei. O altă modificare vizează trecerea Inspecţiei Judiciare de la CSM la Ministerul Justiţiei.