Ghioceii, consideraţi dintotdeauna „vestitorii primăverii”, şi-au pierdut acest statut. Dacă altădată îşi scoteau capetele din zăpadă în a doua parte a lunii februarie, de ani buni îşi fac simţită apariţia de la mijlocul lunii ianuarie.
De vină pentru iţirea prematură a foştilor vestitori ai primăverii sunt temperaturile blânde din luna ianuarie şi lipsa unui strat consistent de zăpadă.
În multe zone rurale, ghioceii au apărut în multe curţi încă de la jumătatea lui ianuarie. Cauza o reprezintă o dereglare generată de încălzirea vremii, spun specialiştii Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice şi medicinale (BRGV) Buzău, potrivit Antena 3
„Temperaturile au fost ridicate şi au plecat în vegetaţie. Rezistă bine la temperaturi scăzute, dar au înflorit prematur pe motiv că temperaturile au fost ridicate. În mod normal înfloresc din martie, este luna lor în calendarul nostru vechi, dar ca urmare a temperaturilor şi lipsei zăpezii au răsărit.
Trebuiau să fie în faza de repaus ca majoritatea plantelor, oarecum calendarul lor, fenofazele lor s-au dereglat. Acum fazele acestea de repaus, încolţire, creştere, înflorire s-au dereglat, pentru că anotimpurile acestea nu mai sunt bine delimitate”, a declarat, pentru Agerpres, directorul BRGV, Costel Vînătoru.
Specialistul atrage atenţia asupra faptului că dacă schimbările climatice şi temperaturile ridicate vor continua să fie o constantă a iernii, ghioceii nu vor mai fi un reper al venirii primăverii.
„Este o specie ameninţată oarecum de schimbările climatice. Ar putea să nu mai fie un reper ca altădată, când ne orientam după plante. Venirea primăverii era prevestită de comportamentul plantelor, iar ghioceii erau văzuţi ca vestitori ai primăverii, dar acum suntem în ianuarie şi nu ştim ce vesteşte, venirea îngheţului sau venirea primăverii„, a precizat directorul BRGV.
În România există trei specii de ghiocei: Galanthus nivalis, cel mai răspândit și protejat, Galanthus plicatus, ghiocelul cu frunze îndoite, care crește numai în judeţul Tulcea, și Galanthus elwesii, care apare sporadic în sud-est.
În țara noastră există legislație, potrivit căreia comercianții ghioceilor sunt obligați să dețină un aviz de mediu ca să dovedească faptul că sunt plante de cultură.
Ghioceii sunt protejați la noi prin următoarele legi: