„În funcţia de preşedinte al României exercită atribuţiile o persoană fără calitate oficială. Parlamentul este obligat, conform prevederilor constituţionale, să apere ordinea de drept”, a declarat Ghişe, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.
În consecinţă, Ghişe a făcut o nouă adresă către preşedinţii Camerelor prin care le cere să pună pe ordinea de zi a legislativului proiectele de hotărâre pe care le-a elaborat şi prin care Parlamentul ar urma să constate că preşedintele Traian Băsescu a fost demis la referendumul din 29 iulie.
„Parlamentul întârzie să ia în dezbatere proiectele de hotărâre pe care le-am depus în 27 august. Consecinţa acestei întârzieri este că o persoană fără calitate juridică semnează acte în numele preşedintelui României”, a mai spus Ghişe.
Ghişe a anunţat, pe 13 septembrie, că a înregistrat la Parchet plângeri penale împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a celor şase judecători ai Curţii Constituţionale care s-au pronunţat pentru invalidarea referendumului. Printre infracţiunile sesizate de Ghişe sunt cele de abuz în serviciu, uzurpare de calităţi oficiale şi propagandă în favoarea statului totalitar.
„S-a înregistrat împotriva a şase judecători ai Curţii Constituţionale plângerea pentru un cumul de infracţiuni prevăzute în Codul Penal: propagandă în favoarea statului totalitar (articolul 166, indice 1), transmiterea de informaţii false (articolul 168, indice 1), abuz în serviciu contra intereselor publice şi abuz în serviciu în formă calificată (articolul 248) şi uzurparea de calităţi oficiale”, a declarat Ioan Ghişe, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute joi.
Ghişe îi acuză pe judecătorii CCR Augustin Zegrean, Aspazia Cojocaru, Petre Lăzăroiu, Mircea Ştefan Minea, Iulia Motoc şi Valentin Zoltan Puskas, că au infirmat în mod abuziv, prin hotărârea de invalidare a referendumului, rezultatele referendumului aşa cum au fost ele constatate de către Biroul Electoral Central şi că l-au reinstalat pe Traian Băsescu, deşi o hotărâre de invalidare a referendumului nu echivalează cu anularea suspendării preşedintelui. „Prin abuz de drept, au iniţiat impunerea dictaturii în România”, a mai spus Ghişe.
În plângerea îndreptată împotriva preşedintelui Traian Băsescu, sunt sesizate comiterea infracţiunilor de uzurpare de calităţi oficiale şi propagandă în favoarea statului totalitar.
Plângerile penale au fost înregistrate miercuri la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fiind semnate de către senatorul PNL împreună cu Ion Ciochină.
Ghişe a declarat că a depus cele două plângeri penale la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în nume personal.