Ghiţă Ciobanul a ajuns mare vedetă şi în Marea Britanie

Povestea ciobanului Ghiţă, cunoscut în întreaga Românie datorită apariţiilor sale în reclamele unei companii de telefonie mobilă, a ajuns în presa din Marea Britanie, după ce a fost relată în detaliu pe site-ul BBC.
Alina Costache
14 ian. 2014, 13:47
Ghiţă Ciobanul a ajuns mare vedetă şi în Marea Britanie

„Ciobanii ocupă un loc special în istoria şi cultura României, iar stilul lor de viaţă nu s-a schimbat prea mult în atâtea secole. Asta până acum, când cel puţin unul dintre ei a ajuns o celebritate datorită reţelelor de socializare”, aşa îşi încep britanicii de la BBC articolul intitulat „Balada ciobanului Român”, în care spun povestea celui mai cunoscut oier al României.

Jurnaliştii britanici adaugă că „în ciuda faptului că este o ţară ale căror mituri se învârt în jurul oierilor, România nu este ceea ce îşi doresc toţi ciobanii. Balada Oiţei (Mioriţa) este despre un cioban care se lasă ucis de alţi 2 ciobani rivali, chiar dacă una dintre mioarele sale, care obţinuse darul vorbirii în mod miraculos, îl avertizează despre acest pericol. De multe ori, Mioriţa este văzută ca o interpretare că creştinismului, un alt fel în care este scos în evidenţă curajul lui Isus de a întoarce şi celălalt obraz. De asemenea, poate fi considerată şi o oglindă a experienţei trăite de poporul român, care s-a confruntat cu numeroase invazii, ocupaţii şi umilinţe, dar fără să-şi piardă identitatea.”

„Şi totuşi, în timpul comunismului, unii ciobani au trăit bine. Lumea încă vorbeşte despre Domnul B. din Poiana Sibiului care i-a cerut voie lui Ceauşescu să-şi cumpere un elicopter. Turmele de oi ale Domnului B. se împrăştiau de multe ori prin munţi, iar el a susţinut că are nevoie de acel elicopter pentru a le supraveghea. Cererea lui a fost refuzată, însă Poiana este celebra pentru multe alte motive. Mulţi dintre ciobanii de acolo îşi construiau case luxoase în nişte timpuri în care lumea stătea la cozi mari pentru a cumpără mâncare. Inaccesibile marii maşinării comuniste, multe gospodării din munţi au scăpat de colectivizare”, scrie BBC.

„În august, o companie de telefonie mobilă a început o campanie de marketing care pune accent pe oamenii normali care au ocupaţii normale. Unul dintre ei este ciobanul Ghiţă”, precizează site-ul televiziunii britanice.

„Îmbrăcat în cojoc şi cu clopul pe cap, sprijinindu-se în toiag sau dansând cu oile, Ghiţă Ciobanul a făcut valuri în România. După doar 10 zile de la înfiinţarea pe Facebook, pagină să adunase peste 200.000 de like-uri. După o luna, numărul se dublase”, a concluzionat BBC.

CITEŞTE ŞI Victor Ponta a luat masa cu Ghiţă. Ciobanul Ghiţă – FOTOGRAFII INEDITE

Ghiţă, un cioban obişnuit din Jina, Judeţul Sibiu, a devenit celebru după ce a acceptat să îşi joace propriul rol într-o campanie de publicitate pentru o reţea de telefonie mobilă. Cu toate că îl cunoaşte multă lume şi are sute de mii de fani pe reţelele de socializare, viaţa lui a rămas aceeaşi. Gheorghe Dănuleţiu, ciobanul în vârstă de 28 de ani a rămas un cioban autentic, dar şi un român veritabil. Ascultă doar muzică populară şi mănâncă numai bucate tradiţionale.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Mesajul astrelor pentru zodii, sâmbătă, 20 iulie 2024. Racul are de făcut alegeri dificile
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Viața acestor români se schimbă peste noapte. S-a dat cea mai așteptată lege
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Trebuie să plătească până pe 30 septembrie. S-a dat ordin în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat prins cărând cadavrul unei femei pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'