„Ciobanii ocupă un loc special în istoria şi cultura României, iar stilul lor de viaţă nu s-a schimbat prea mult în atâtea secole. Asta până acum, când cel puţin unul dintre ei a ajuns o celebritate datorită reţelelor de socializare”, aşa îşi încep britanicii de la BBC articolul intitulat „Balada ciobanului Român”, în care spun povestea celui mai cunoscut oier al României.
Jurnaliştii britanici adaugă că „în ciuda faptului că este o ţară ale căror mituri se învârt în jurul oierilor, România nu este ceea ce îşi doresc toţi ciobanii. Balada Oiţei (Mioriţa) este despre un cioban care se lasă ucis de alţi 2 ciobani rivali, chiar dacă una dintre mioarele sale, care obţinuse darul vorbirii în mod miraculos, îl avertizează despre acest pericol. De multe ori, Mioriţa este văzută ca o interpretare că creştinismului, un alt fel în care este scos în evidenţă curajul lui Isus de a întoarce şi celălalt obraz. De asemenea, poate fi considerată şi o oglindă a experienţei trăite de poporul român, care s-a confruntat cu numeroase invazii, ocupaţii şi umilinţe, dar fără să-şi piardă identitatea.”
„Şi totuşi, în timpul comunismului, unii ciobani au trăit bine. Lumea încă vorbeşte despre Domnul B. din Poiana Sibiului care i-a cerut voie lui Ceauşescu să-şi cumpere un elicopter. Turmele de oi ale Domnului B. se împrăştiau de multe ori prin munţi, iar el a susţinut că are nevoie de acel elicopter pentru a le supraveghea. Cererea lui a fost refuzată, însă Poiana este celebra pentru multe alte motive. Mulţi dintre ciobanii de acolo îşi construiau case luxoase în nişte timpuri în care lumea stătea la cozi mari pentru a cumpără mâncare. Inaccesibile marii maşinării comuniste, multe gospodării din munţi au scăpat de colectivizare”, scrie BBC.
„În august, o companie de telefonie mobilă a început o campanie de marketing care pune accent pe oamenii normali care au ocupaţii normale. Unul dintre ei este ciobanul Ghiţă”, precizează site-ul televiziunii britanice.
„Îmbrăcat în cojoc şi cu clopul pe cap, sprijinindu-se în toiag sau dansând cu oile, Ghiţă Ciobanul a făcut valuri în România. După doar 10 zile de la înfiinţarea pe Facebook, pagină să adunase peste 200.000 de like-uri. După o luna, numărul se dublase”, a concluzionat BBC.
CITEŞTE ŞI Victor Ponta a luat masa cu Ghiţă. Ciobanul Ghiţă – FOTOGRAFII INEDITE
Ghiţă, un cioban obişnuit din Jina, Judeţul Sibiu, a devenit celebru după ce a acceptat să îşi joace propriul rol într-o campanie de publicitate pentru o reţea de telefonie mobilă. Cu toate că îl cunoaşte multă lume şi are sute de mii de fani pe reţelele de socializare, viaţa lui a rămas aceeaşi. Gheorghe Dănuleţiu, ciobanul în vârstă de 28 de ani a rămas un cioban autentic, dar şi un român veritabil. Ascultă doar muzică populară şi mănâncă numai bucate tradiţionale.