Ministrul-şef al Gibraltarului Fabian Picardo a evocat, vineri, un acord cu Spania. ”Am lucrat foarte dur şi am ajuns la un acord cu colegii noştri spanioli cu privire la locul Gibraltarului în procesul retragerii (…). În deplină bună credinţă, am lucrat împreună şi am obţinut rezultate”, a declarat el la BBC.
”Dacă (acordul retragerii) este redeschis pe tema Gibraltarului pentru o simplă virgulă sau un simplu punct, el riscă să fie redeschis cu privire la orice altă problemă”, a avertizat Fabian Picardo.
Şeful Guvernului spaniol Pedro Sanchez a afirmat joi, în urma unei convorbiri cu premierul britanic Theresa May, că Spania îşi va opne votul de ”veto” Brexitului, dacă nu va obţine câştig de cauză în problema Gibraltarului. În opinia lui Fabian Picardo, Madridul nu mai are, astfel, de ce să agite ameninţarea unui ”veto” – de altfel simbolic, potrivit news.ro.
Pedro Sanchez reclamă ca în acordul cu privire la ieşirea Regatului Unit din UE, dar şi în ”declaraţia politică” referitoare la ”relaţiile viitoare” între Londra şi Bruxelles – pe care liderii europeni urmează să le adopte duminică – să figureze menţiunea că viitorul statut al Gibraltarului este necesar să fie negociat în mod direct între britanici şi spanioli – şi nu europeni.
Această idee nu-i seduce deloc pe partenerii săi europeni, care-l suspectează pe şeful Guvenului spaniol de o manevră politică menită să-i consolideze autoritatea politică înaintea alegerilor regionale prevăzute în decembrie în Analuzia, news.ro
În realitate – Spania nu dispune de un drept de veto – Articolul 50 al Tratatului UE de la Lisabona care reglementează ieşirea unui stat membru prevede că acordul retragerii trebuie să fie aprobat nu cu unanimitate, ci cu cu o majoritate calificată a statelor membre. Liderii europeni doresc, însă, să continue să prezinte un front unit în faţa Londrei, aşa cum au făcut-o de la începutul negocierilor.