Cei mai mari producători ai lumii din domeniul alimentelor și băuturilor răcoritoare au fost dați în judecată de un american din Pennsylvania. Acesta acuză companiile că au comercializat alimente ultraprocesate (UPF), pentru a crea dependență copiilor, provocând astfel boli cronice, notează publicația Newsweek, citată de retail.ro.
Americanul a intentat procesul, la sfârșitul anului trecut, contra Kraft Heinz, Mondelez International, Post Foods, Coca-Cola Co., PepsiCo, General Mills, Nestle USA, Kellanova, WK Kellogg, Mars și Conagra.
Reclamantul susține, în acțiunea de 148 de pagini deschisă la tribunal, că a făcut diabet de tip 2 și boala ficatului gras non-alcoolic, la vârsta de 16 ani, ca urmare a consumului produselor acestor companii.
În procesul contra giganților mondiali ai alimentelor și băuturilor răcoritoare, americanul este reprezentat de Morgan & Morgan, care se descrie drept ”cea mai mare firmă de avocatură din SUA specializată în vătămări corporale”.
Avocații reclamantului spun că acest proces este ”primul de acest fel”.
Dosarul conține informații interesante, printre care aceea potrivit căreia o legătură importantă cu ”substanțele comestibile produse industrial, care sunt imitații ale alimentelor reale”, ar avea-o fabricanții de tutun din anii 1980.
”În anii 1980, Big Tobacco a preluat controlul asupra mediului alimentar american. Phillip Morris a cumpărat mari companii alimentare americane, inclusiv General Foods și Kraft. RJ Reynolds a cumpărat Nabisco, Del Monte, Kentucky Fried Chicken și altele. Colectiv, Phillip [sic] Morris și RJ Reynolds au dominat sistemul alimentar american timp de decenii. În acest timp, au folosit manualul lor de țigări pentru a umple mediul nostru alimentar cu substanțe care creează dependență și care sunt comercializate agresiv copiilor și minorităților.
(…)
Oamenii de știință care au supravegheat testele cu electrozi umani privind dependența de nicotină într-un laborator secret Phillip [sic] Morris din Germania s-au consultat în mod regulat cu Kraft și General Foods cu privire la dezvoltarea UPF. Astfel, companiile Big Tobacco au conceput în mod intenționat UPF pentru a hackui structurile fiziologice ale creierului nostru”, susțin reprezentanții reclamantului.
Legătura giganților mondiali ai alimentelor și băuturilor răcoritoare cu Big Tobacco poate fi considerată interesantă, însă este limitată, arată sursa citată. Astfel, dacă Mondelez și Kraft Heinz sunt ”descendenți” ai lui RJ Reynolds, respectiv Philip Morris, celelalte companii date în judecată nu au niciun fel de legătură cu producătorii de tutun.
Citește și Veste bună de la Ministerul Muncii, este o premieră. Finanţare elveţiană pentru servicii sociale