Gigantul Lockheed Martin, principal furnizor al Pentagonului, va produce în România baterii pentru stocarea energiei. Ce valoare are proiectul

Gigantul american Lockheed Martin, cel mai mare furnizor de echipament aerospațial și tehnologic al Pentagonului, va produce în România baterii de stocare de energie pe termen lung. Valorea acestui proiect economic important este estimată la 50 de milioane de euro.
Irina Dumitrescu
20 nov. 2024, 09:08
Gigantul Lockheed Martin, principal furnizor al Pentagonului, va produce în România baterii pentru stocarea energiei. Ce valoare are proiectul

Lockheed Martin, specializată în domeniul militar, al securității și al tehnologiilor avansate, este considerată, după venituri, cea mai mare companie de produse și servicii militare din lume și, totodată, cel mai mare furnizor de echipament aerospațial și tehnologic al Pentagonului.

Gigantul american este, printre multe altele, furnizor de componente de sisteme pentru rachete Patriot și principal contractor al Pentagonului pentru avioanele F-35.

Lockheed Martin este prezentă în  peste 70 de țări. Printre acestea se va număra și România, odată cu proiectul producerii de baterii de stocare a energiei pe termen lung. Din cele circa 50 de milioane de euro ale acestui proiect, 25 de milioane ar urma să fie acoperite dintr-o finanțare europeană nerambursabilă, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, potrivit profit.ro.

În perspectiva demarării producției, Lockheed Martin va semna un acord de intenție cu compania românească din industria chimică Sinteza SA din Oradea. Principalii acționari ai Sinteza SA sunt BT Asset Management (33,8 la sută), Radu Pascu (31,1 la sută) și Platforma ROCA (18 la sută). Businessul Sinteza a avunt un rulaj de 14,6 milioane lei și pierderi de circa 10,7 milioane lei anul trecut, potrivit sursei citate.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, în octombrie, un parteneriat strategic cu Lockheed Martin. „Va produce în România baterii cu o capacitate de până la 100 de megawați, destinate pieței europene. Este o investiție uriașă, bazată pe o tehnologie patentată, care nu depinde de resurse critice greu accesibile”, a precizat demnitarul.

Potrivit ministrului Energiei, relația cu Lockheed Martin a fost dezvoltată în timp, ani la rând. ”Când eram ministru la Digitalizare, am reușit să aducem Lockheed Martin în România pentru a deschide un centru de cercetare la Cluj, unul dintre cele două astfel de centre pe care le au în lume, alături de cel din Australia. Cercetarea se concentrează pe domenii avansate, cum ar fi inteligența artificială și roiurile de drone”, a explicat el.

Ministerul Energiei a admis, luna aceasta, cinci proiecte de construire de unități de fabricație, asamblare și reciclare de baterii. Proiectele au fost admise la finalul etapei de evaluare a solicitărilor de finanțare nerambursabilă UE pentru astfel de investiții, din cadrul PNRR, potrivit datelor instituției.

Citește și Ce conține pâinea proaspătă din supermarket. Mulți români nu citesc eticheta. Mănânci, de fapt, multe E-uri

Bugetul total al schemei de ajutor de stat este de 75,76 milioane euro, cu posibilitate de creștere până la 149,25 milioane euro, în funcție de rezultatul evaluării ofertelor.

Cel mai mare punctaj (86,5) a fost obținut chiar de un proiect de înființare a unei noi capacități de producție, testare și reciclare a electroliților utilizați pentru fabricarea de baterii industriale pentru stocarea energiei electrice depus de Sinteza SA Oradea.

Pe locul următor (85,78 de puncte) s-a clasat proiectul de producție de acumulatori industriali depus de firma orădeană de construcții Crișana Pro Construct SA, controlată de Aurel Ungur.

Un număr de 81,8 puncte a obținut proiectul companiei băcăuane de management al deșeurilor Ecorec Recycling SRL, al antreprenorilor Ciprian Blănaru și Daniel Botez. Grima Com SRL din București, societate de construcții deținută de Adina Grigorescu și Ioana Mănescu, a luat 81,47 de puncte, cu un proiect de înființare a unei unități de producție.

Pe locul următor  s-a clasat compania de inginerie și consultanță tehnică Atnom SRL din Oradea a lui Sebastian Crișan, Octavian Crișan și George Ungur, care a obținut 74,5 puncte cu un proiect de producție de acumulatori industriali.

Unul dintre proiectele înscrise a fost respins. Este vorba despre cel al unei fabrici de asamblare și reciclare a bateriilor, depus de firma imobiliară SVN România – Imob Transilvania SRL din Cluj Napoca, controlată de Anamaria Burcă.

Citește și A pus zilnic bani în pușculiță, timp de 70 de ani. Nu i-a venit să creadă ce sumă a economisit la bătrânețe

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Planta care te scapă de mirosurile neplăcute din bucătărie. Ajută la creșterea calității aerului din încăpere și are un aspect plăcut
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Revoluție în lumea telefoanelor. Dispar cartelele
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Ce conțin pachetele cu alimente, în 2025. O nouă categorie de români poate beneficia de acest ajutor de la stat
Cancan.ro
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Donald Trump se confruntă cu o alianță consolidată a adversarilor SUA în al doilea mandat
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!