Gigantul Lockheed Martin, principal furnizor al Pentagonului, va produce în România baterii pentru stocarea energiei. Ce valoare are proiectul

Gigantul american Lockheed Martin, cel mai mare furnizor de echipament aerospațial și tehnologic al Pentagonului, va produce în România baterii de stocare de energie pe termen lung. Valorea acestui proiect economic important este estimată la 50 de milioane de euro.
Irina Dumitrescu
20 nov. 2024, 09:08
Gigantul Lockheed Martin, principal furnizor al Pentagonului, va produce în România baterii pentru stocarea energiei. Ce valoare are proiectul

Lockheed Martin, specializată în domeniul militar, al securității și al tehnologiilor avansate, este considerată, după venituri, cea mai mare companie de produse și servicii militare din lume și, totodată, cel mai mare furnizor de echipament aerospațial și tehnologic al Pentagonului.

Gigantul american este, printre multe altele, furnizor de componente de sisteme pentru rachete Patriot și principal contractor al Pentagonului pentru avioanele F-35.

Lockheed Martin este prezentă în  peste 70 de țări. Printre acestea se va număra și România, odată cu proiectul producerii de baterii de stocare a energiei pe termen lung. Din cele circa 50 de milioane de euro ale acestui proiect, 25 de milioane ar urma să fie acoperite dintr-o finanțare europeană nerambursabilă, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, potrivit profit.ro.

În perspectiva demarării producției, Lockheed Martin va semna un acord de intenție cu compania românească din industria chimică Sinteza SA din Oradea. Principalii acționari ai Sinteza SA sunt BT Asset Management (33,8 la sută), Radu Pascu (31,1 la sută) și Platforma ROCA (18 la sută). Businessul Sinteza a avunt un rulaj de 14,6 milioane lei și pierderi de circa 10,7 milioane lei anul trecut, potrivit sursei citate.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, în octombrie, un parteneriat strategic cu Lockheed Martin. „Va produce în România baterii cu o capacitate de până la 100 de megawați, destinate pieței europene. Este o investiție uriașă, bazată pe o tehnologie patentată, care nu depinde de resurse critice greu accesibile”, a precizat demnitarul.

Potrivit ministrului Energiei, relația cu Lockheed Martin a fost dezvoltată în timp, ani la rând. ”Când eram ministru la Digitalizare, am reușit să aducem Lockheed Martin în România pentru a deschide un centru de cercetare la Cluj, unul dintre cele două astfel de centre pe care le au în lume, alături de cel din Australia. Cercetarea se concentrează pe domenii avansate, cum ar fi inteligența artificială și roiurile de drone”, a explicat el.

Ministerul Energiei a admis, luna aceasta, cinci proiecte de construire de unități de fabricație, asamblare și reciclare de baterii. Proiectele au fost admise la finalul etapei de evaluare a solicitărilor de finanțare nerambursabilă UE pentru astfel de investiții, din cadrul PNRR, potrivit datelor instituției.

Citește și Ce conține pâinea proaspătă din supermarket. Mulți români nu citesc eticheta. Mănânci, de fapt, multe E-uri

Bugetul total al schemei de ajutor de stat este de 75,76 milioane euro, cu posibilitate de creștere până la 149,25 milioane euro, în funcție de rezultatul evaluării ofertelor.

Cel mai mare punctaj (86,5) a fost obținut chiar de un proiect de înființare a unei noi capacități de producție, testare și reciclare a electroliților utilizați pentru fabricarea de baterii industriale pentru stocarea energiei electrice depus de Sinteza SA Oradea.

Pe locul următor (85,78 de puncte) s-a clasat proiectul de producție de acumulatori industriali depus de firma orădeană de construcții Crișana Pro Construct SA, controlată de Aurel Ungur.

Un număr de 81,8 puncte a obținut proiectul companiei băcăuane de management al deșeurilor Ecorec Recycling SRL, al antreprenorilor Ciprian Blănaru și Daniel Botez. Grima Com SRL din București, societate de construcții deținută de Adina Grigorescu și Ioana Mănescu, a luat 81,47 de puncte, cu un proiect de înființare a unei unități de producție.

Pe locul următor  s-a clasat compania de inginerie și consultanță tehnică Atnom SRL din Oradea a lui Sebastian Crișan, Octavian Crișan și George Ungur, care a obținut 74,5 puncte cu un proiect de producție de acumulatori industriali.

Unul dintre proiectele înscrise a fost respins. Este vorba despre cel al unei fabrici de asamblare și reciclare a bateriilor, depus de firma imobiliară SVN România – Imob Transilvania SRL din Cluj Napoca, controlată de Anamaria Burcă.

Citește și A pus zilnic bani în pușculiță, timp de 70 de ani. Nu i-a venit să creadă ce sumă a economisit la bătrânețe

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
„Un haos total!” Elena Lasconi, prima reacție pentru Fanatik după decizia de suspendare a anulării alegerilor
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Obiectele interzise în mașină. Iei amendă de 3.000 de lei
Playtech.ro
Distanţa dintre perete şi frigider. Aşa va consuma mai puţin curent
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Mutare strategică făcută de Ungaria în inima României!
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Doliu în lumea fotbalului! A murit chiar în camera de hotel, înainte de un meci important
Cancan.ro
Mariana Moculescu, pe mâna medicilor! A chemat ambulanța de urgență: 'Nu mai pot să mai lupt'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă obligatorie la gunoi pentru români. Amendă 25.000 de lei pe loc. E total interzis oriunde în țară
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
Vouchere de 10.000 lei pentru cupluri, în 2025. Anunțul Ministerului Muncii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul