Gigel Ştirbu a depus jurământul, în Sala Unirii a Palatului Cotroceni. „Domnul ministru, mult succes!”, s-a mărginit preşedintele Băsescu să-i spună ministrului Culturii. Ulterior însă, cei doi au mai schimbat câteva cuvinte în mod confidenţial.
Gigel Ştirbu a ajuns ministru al Culturii după ce Daniel Barbu a demisionat ca urmare a după ce a făcut o unei comparaţii „nefericite” între finanţarea Programului Naţional de Prevenire şi Control HIV/SIDA şi cea a festivalurilor culturale.
Preşedintele Traian Băsescu a luat act marţi de demisia lui Daniel Barbu din funcţia de ministru. De asemenea, Băsescu a semnat marţi decretul de numire a liberalului Gigel Sorinel Ştirbu în funcţia de ministru al Culturii.
„Președintele României, Traian Băsescu, a semnat marți, 17 decembrie a.c., Decretul prin care se ia act de demisia domnului Daniel-Constantin Barbu, ministrul Culturii, şi se constată încetarea funcţiei acestuia de membru al Guvernului. De asemenea, președinte Traian Băsescu a semnat marți, 17 decembrie a.c, Decretul prin care se numește domnul Gigel-Sorinel Știrbu în funcția de ministru al Culturii”, se arată într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale.
Cine este Gigel Sorinel Ştirbu
Gigel Ştirbu, propunerea PNL pentru Ministerul Culturii, se află la cel de-al doilea mandat în Parlamentul României, fiind de profesie preot ajuns în 2005 subprefect, iar în 2007, secretar de stat în Ministerul Culturii, în Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu.
Gigel Ştirbu s-a născut în data de 12 septembrie 1971, este căsătorit şi are doi copii. Acesta este absolvent al Seminarului Teologic din Craiova, al Facultăţii de Teologie şi al Institutului Naţional de Administraţie şi Ecole Nationale D’Administration din Paris.
În perioada 1995 – 2001, actualul deputat PNL a fost preot în Parohia Roşieni din Olt. În 2005, a devenit subprefect în cadrul Prefecturii Olt, iar între anii 2007 şi 2008 a deţinut funcţia de secretar de stat în Ministerul Culturii.
Gigel Ştirbu a devenit deputat PNL în anul 2008, fiind pe perioada mandatului preşedintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.
În prezent, Gigel Ştirbu se află la cel de-al doilea mandat în Parlament, deţinând şi preşedinţia Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor.
El a intrat în politică în 2001, când a ocupat, timp de trei ani, funcţia de preşedinte al TNL Olt. Din februarie 2013, acesta este membru al Biroului Politic Naţional al Partidului Naţional Liberal.
În 2008, Gigel Ştirbu publica volumul „Viaţa religioasă din România”, iar în 2011 lansa cartea „Liberalismul românesc între 1930-1940”.
Potrivit declaraţiei de avere din iunie 2013, Ştirbu deţine trei terenuri în Slatina, cel mai mare de 8.890 mp, iar celelalte de 792 de mp şi 605 mp. Primul teren a fost achiziţionat prin cumpărare, iar celelalte două au fost primite moştenire.
Ştirbu mai deţine două apartamente, în Slatina, de 44 de mp şi 62 de mp, achiziţionate în 2006 şi 2007 şi o casă, primită moştenire, în 2012, cu suprafaţa de 501 mp, tot în Slatina.
Liberalul mai are un cont curent de 270.000 lei la Unicredit Ţiriac Bank şi o datorie de 40.000 de euro la BCR, din 2007 şi scadentă în 2032.
Veniturile lui Gigel Ştirbu includ indemnizaţia de la Parlament, în valoare de 56.615 lei pe an.
Soţia sa, Delia Ştirbu, are o retribuţie de 4.320 de lei, pe an, la o firmă privată.
De asemenea, deputatul şi soţia sa au obţinut din închirierea celor două apartamente suma de 10.674 de lei, brut, pe an.
În actuala legislatură, Gigel Ştirbu a semnat 19 propuneri legislative şi 10 interpelări la adresa Guvernului.