Gigi Becali a scris cinci cărţi în închisoare, iar ca urmare a acestui fapt a ieşit din închisoare mai devreme cu aproape cinci luni, asta pentru că la fiecare carte considerată lucrare ştiințifică, unui deţinut i se scad, potrivit legii 254/2013, câte 30 de zile din pedeapsă. În ultimii ani foarte mulţi deţinuţi au aplicat această stratagemă a cărţilor scrise în puşcărie, fapt care a atras atenţia autorităţilor.
Corpul de Control al Guvernului a demarat propria anchetă, pararlelă cu cea a DNA, marţi ridicând mai multe documente de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor. „Este bine că se face această anchetă, se va vedea dacă ei au respectat legea, nu numai la cărţi, ci şi la toate celalte lucruri„, a declarat Gigi Becali, la România TV. Totodată, el a criticat factorii de decizie de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor. „Dacă au 15.000 de cadre, dacă e un miliţian la doi deţinuţi, acolo la ANP se calcă pe picioare fiecare. Sunt oameni care sunt de peste 40 de ani directori de puşcării şi care au o mentalitate criminala, ăia trebuie schimbaţi. Ăia de la ANP nu cunosc legea, ăia habar nu au de lege„, acuză Gigi Becali.
Citeşte şi Gigi Becali nu ajută sinistraţii: „Îmi atrag invidie” VIDEO
Pe de altă parte, Gigi Becali spune că în cazul cărţilor scrise de deţinuţi, vina aparţine editurilor. „Dacă se verifică lucrările, s-au dus eronat la ANP. Numai editura poartă vina, puşcăria are acoperire. Deţinuţii, ca să scrie o carte trebuie să facă o mie de cereri… Când dai manuscrisul iar faci cerere… Ei, la puşcării, sunt acoperiţi pe asta„, a mai spus Gigi Becali.
Referitor la faptul că a avut telefon cu acces la internet pe perioada detenţiei, Gigi Becali a explicat: „Legea nu spune că un smartphone cu sau fără internet. Legea spune „telefonul personal”, iar eu pe ăla l-am luat. Nu îl aveam în celulă. Îl aveam de la 8 dimineaţa până la 6 seara, când prestam servicii. În lege se spune aşa: afară, deţinutul prestează servicii, similiar cu persoanele libere„.