Gigi Becali are planuri mari în agricultură: vrea business integrat – cereale, oi, industrie alimentară. În perioada 2023-2027, România va avea la dispoziţie fonduri europene pentru dezvoltarea în mediul rural de peste 15 mld. euro prin noul Plan Naţional Strategic (PNS), astfel că Becali îşi doreşte să atragă circa 3-5 mil. euro pentru investiţii. Totuşi, el menţionează că s-a bazat pe potenţialul actual al terenului atunci când a semnat contractul.
„M-am consultat cu anumiţi oameni înainte să iau terenul şi am făcut socoteala că acum pot produce 7-8 tone de cereale per hectar şi orice se întâmplă în lume, rămân cu bani din agricultură, pentru că fac un milion de euro anual (dacă ar exista fluctuaţii mari ale preţurilor cerealelor pe bursă din diverse cauze – n. red.)“, a precizat Becali.
Se dau bani pentru români, de la guvern. Mare oportunitate pentru cei care vor să dea lovitura în afaceri și să sprijine comunitatea locală
La nivel naţional, România a avut în 2021 o producţie medie de porumb de 5,8 tone/hectar şi o producţie de grâu de 5,4 tone/hectar, conform calculelor ZF făcute pe baza datelor de la Eurostat şi Comisia Europeană. Producţia medie de grâu sau porumb obţinută de o suprafaţă neirigată este de 6-8 tone/hectar, însă de pe o suprafaţă irigată, într-o fermă în care este implementată şi tehnologia, producţia poate trece de 10 tone/hectar şi chiar să ajungă la 20 tone/hectar în cazul porumbului. Astfel, câştigul fermierilor per hectar variază între 100 şi 500 de euro.
O altă explicaţie pentru care Becali îşi doreşte să aibă randamente agricole mari ar fi şi pentru a-şi plăti arenda acordată celor de la ADS pentru teren, aproape dublă faţă de media pieţei. Spre exemplu, dacă în piaţă arenda variază între 800 şi 2.500 kg grâu la hectar, el a dat 2.433 de kilograme la hectar pentru a obţine 755 de hectare de teren agricol şi 94,6 hectare de teren neagricol.
Cât câștigă un europarlamentar pe lună. Gigi Becali a dat totul din casă: „Eu știu, că am fost acolo”
„Arenda pe care am dat-o este peste media pieţei, pentru că eu când vreau să iau ceva, iau. Dacă mă duc la o licitaţie, mă duc să câştig. Când m-am dus acum 40 de ani la o licitaţie cu Hagi şi am licitat pentru o maşină, i-am zis că şi dacă pierdem 10.000 de euro, plecăm învingători. Diferenţa dintre atunci şi acum este că acum îmi permit să plătesc mai mult. (…) Această investiţie nu am făcut-o pentru mine, că eu vreau doar să mă duc să văd cum pasc oile, asta mă face fericit. Vreau să câştige oamenii din zonă, să aibă ce să muncească, numai să vrea“, a mai spus Gigi Becali.
Gigi Becali nu este însă cel mai bogat român al momentului. Pe primul loc al ierarhiei se păstrează Daniel Dines, om de afaceri care deține o companie de software care dezvoltă platforme pentru automatizarea proceselor robotizate, cu o avere evaluată la nu mai puțin de 22.2 miliarde de lei.
Daniel Dines este urmat în topul realizat de Forbes România dedicat celor mai bogați români de frații Dragoș și Adrian Pavăl, afacere în domeniul vânzării de materiale de construcție și amenajări interioare, care au o avere de 8.9 miliarde de lei.
Podiumul clasamentului celor mai bogați români este completat de Ion Țiriac, cu afaceri în automobile, imobiliare și sport. Fostul mare tenismen are o avere estimată la 7.2 miliarde de lei.
Top 10 al ierarhiei celor mai bogați români este completat de:
4. Ion Stoica și Matei Zaharia, afaceri în domeniul IT – 4.5 miliarde de lei
5. Anastasia Soare, afaceri în domeniul cosmeticelor – 2.5 miliarde de lei
6. Ștefan Vuza, companie producătoare de produse chimice – 2.4 miliarde de lei
7. Zoltan Teszari, telecomunicații – 2.1 miliarde de lei
8. Familia Talpeș, afaceri în domeniul IT – 2 miliarde de lei
9. Andrei Diaconescu și Victor Căpitanu, piața imobiliară – 1.9 miliarde de lei
10. Iulian Stanciu, e-commerce – 1.8 miliarde de lei