Pe numele lui Gigi Becali a fost deschis un nou dosar, de data asta pentru spălare de bani. Acesta spune ca este santajat, hartuit de procurorii anticoruptie, dupa ce a fost instiintat de către banca unde isi tine economiile, ca trebuie sa isi mute banii.
Dosarul lui Becali este instrumentat de procurorul Radu Ionescu.
„Trebuie făcut ceva în ţara asta. Nu poţi să pui procuror un stagiar, un copil să se dea mare, să facă tâmpenii. Omul asta trebuie să plătească. Oamenii astia trebuie sa dispara. Am făcut şi eu ceva în ţara asta. Să pui pe un copil să-şi bata joc, sa faca niste acuzatii mincinoase…
O să plec şi gata. Dacă e nevoie plec şi din ţară. Banii mei provin din afaceri cu terenuri, sunt bani curaţi. De ce să spăl bani dacă eu îi donez. Nu sunt bani furaţi. Am scris şi in declaraţie: 45 de milioane i-am donat statului roman, iar ceilalţi 60 de milioane toţi s-au dus pe donaţii la biserici şi la spitale, nu mi-a transferat mie”.
Nu e normal dupa 9 ani, e razbunare. Cum un procuror stagiar poate judeca un dosar asa de greu. Sunt judecatori de mai multe feluri. El e de sectorul 4 si delegat. Nu e ok, dar asa e legea. Va spun ca sa intelegeti. E vorba doar de acuzatie de spalare de bani. Banii sunt cei de la Înalta Curte pe titlu de despagubire de statul roman.Nimic trafic de influenta, doar spalare de bani dati de statul roman.
Eu am ramas blocat cand am citit. Domne tu spui ca am spalat banii, ca i-am schimbat in euro ca sa ii ascund? atata nebunie a avea 70 de mil de lei, i-am schimbat in euro si i-am ascuns. Şeful DNA trebuie sa masuri. Sunt in banca acolo. Pentru asta sunt acuzat de spălare de bani, ca am schimbat leii in euro, ca i-am pus in cont: dobandire, ascundere si disipare”, a spus Gigi Becali la România TV.
Reamintim că Gigi Becali trebuie să-şi mute toţi banii pe care îi avea la Raiffeisen Bank, din cauza anchetelor DNA.
”Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus extinderea urmăririi penale față de două persoane, oameni de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunilor de spălare a banilor, fapte presupus a fi săvârșite în perioada 2014-2019.
Anterior, în aceeași cauză, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un evaluator desemnat de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P), pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave.
În Ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
Evaluatorul desemnat de A.N.R.P. ar fi întocmit un raport de evaluare cu încălcarea legii 247/2005, prin care un teren de 21,75 ha situat în apropiere de mun. București, care făcea obiectul unui dosar de despăgubire la A.N.R.P., ar fi fost supraevaluat cu suma de 184.819.120 lei, sumă reprezentând un folos necuvenit în beneficiul celor doi oameni de afaceri.
Cunoscând că despăgubirea a fost stabilită în urma supraevaluării frauduloase, cei doi oameni de afaceri ar fi disimulat proprietatea și dreptul de dispoziție asupra despăgubirii. De asemenea, prin multiple transferuri succesive, intercalate și reciproce, cei doi oameni de afaceri ar fi efectuat o serie de operațiuni bancare, în perioada 2014-2019, în scopul separării și ascunderii sumei de originea ilicită. Aceștia ar fi folosit cea mai mare parte a sumei provenind din supraevaluarea frauduloasă pentru capitalizarea unor societăți comerciale și ar fi dobândit o parte importantă a sumei prin retrageri de numerar.
Celor trei persoane li s-a adus la cunoştință calitatea procesuală de suspect, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Alte date nu pot fi comunicate în acest moment, deoarece le sunt incidente dispozițiile art. 12 alin 1 litera e ) din Legea 544/2001.”, se preciza într-un comunicat DNA din 2019.