„Nu credeam că se poate așa ceva, să condamni un om pentru un schimb de terenuri de acum 16 ani. Păi asta e țara lui Hristos?”, spunea Gigi Becali, după pronunţarea sentinţei în dosar.
De atunci au trecut aproape 10 luni în care Gigi Becali şi ceilalţi doi condamnați din dosarul Schimbului de Terenuri au fost închiși fără să știe pentru ce. Culmea, chiar unul dintre inculpați, fostul ministru al apărării Victor Babiuc, și-a ispășit pedeapsa și a ieșit din pușcărie.
Scuza judecătorilor pentru întârziere publicării motivării este că sunt mult prea aglomerați. Potrivit inspecției judiciare, un judecător de la Îalta curte muncește într-o singură zi cât ar fi trebuit să o facă într-un an.
„Să ajungi ca într-o ședință de judecată să ai un volum de activitate care să îndeplinească complexitatea pentru un an, mi se pare edificator”, a declarat RICA VASILIU CRAVELOS, inspector-șef Inspecția Judiciară.
Deși legea prevede un termen de 30 de zile pentru motivare, despre sancțiuni nici nu poate fi vorba.
„Deliberează foarte mult, stau foarte mult în ședință, până în noapte. E şi el om. Când ai un dosar care este cât camera asta de mare, cu 70 – 80 de volume, aia presupune timp. Nu e ușor să motivezi o hotărâre”, a declarat GHEORGHE STAN, inspector-șef adjunct Inspecția Judiciară.
Gigi Becali nu este singurul care așteaptă motivarea condamnării de la curtea supremă. Și Adrian Năstase are probleme din același motiv. Fostul premier vrea să obțină contopirea pedepselor primite, dar instanța îl amână pentru că nu are motivarea redactată.