Completul care a decis trimiterea dupa gratii a lui Gigi Becali şi-a decizia de condamnare a patronului Stelei în Dosarul Valiza, soldat şi cu confiscarea a 1,7 milioane euro. „Gigi Becali este artizanul fermentaţiei corupţiei„, au scris judecătorii în motivare, potrivit România TV. „Dacă toţi finanţatorii cluburilor ar proceda în maniera concepută de inculpatul Becali George, s-ar pierde noţiunea de competiţie sportivă„, au mai motivat magistraţii.
„Faptul că Becali nu a manifestat nicio reticenţă în condiţiile în care acţiunile sale erau filmate de mai multe posturi de televiziune (…) pune în evidenţă latura negativă a personalităţii inculpatului, caracterizată prin lipsă de respect faţă de lege şi autorităţi„, au mai scris ei.
Magistraţii susţin că nu e niciun dubiu că Gigi Becali se face vinovat de două infracţiuni de dare de mită şi că singura pedeapsă pe care el o merită este una cu executare, câtă vreme a mai fost judecat şi condamnat definitiv în alte două dosare.
Potrivit România TV, avocaţii patronului Stelei vor cere la CEDO condamnarea României pentru modul în care funcţionează instanţa supremă, cu referire la faptul că la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie există două grade diferite de jurisdicţie.
În esență, magistrații consideră că banii dați de George Becali jucătorilor de fotbal de la echipele Gloria Bistrița și Universitatea Cluj, pentru a-și apăra corect șansele pe teren, se încadrează la capitolul „mită”, deoarece jucătorul profesionist de fotbal are calitatea de funcționar — în sensul art. 147 alin.2 Cod penal — și astfel are îndatoriri de serviciu.
Astfel, în legătură cu prima acuzație de dare de mită, Gigi Becali este acuzat că, pe 11 mai 2006, în calitate de finanțator al FC Steaua București, i-a promis fiecărui jucător de fotbal al FC Gloria 1922 Bistrița sume de bani cuprinse între 5.000 și 10.000 de euro, pentru ca aceștia să își apere corect șansele de joc în meciul cu echipa FC Rapid București, programat la 12 mai 2006.
Instanța supremă consideră că jucătorul profesionist de fotbal are calitatea de funcționar în sensul art. 147 alin. 2 Cod penal, calitate atribuită jucătorului de fotbal și prin Regulamentul Federației Române de Fotbal, fiind deci subiect pasiv al infracțiunii de dare de mită.
Judecătorii au ținut seama și de o declarație a lui Jean Pădureanu, președintele clubului Gloria 1922 Bistrița, care le-a relatat magistraților o discuție avută cu jucătorii clubului, cărora le-a spus că „cine te plătește astăzi, te comandă și în viitor”.
„În aceste condiții, instanța de control judiciar constată că inculpatul a urmărit prin ‘mijloace nesportive’ să câștige o competiție internă, nu prin propriile eforturi sportive, exclusive ale clubului pe care-l patrona, ci prin implicarea altor echipe de fotbal, în speță — echipa FC „Gloria 1922 Bistrița”, cu care era într-o competiție directă în campionatul Diviziei A de fotbal. Miza o reprezenta posibilitatea ulterioară a echipei „Steaua București”, patronată de George Becali, de a se califica și de a participa în competiția europeană de fotbal intercluburi UEFA Champions League, sezonul 2006-2007, participare care ar fi adus clubului de fotbal Steaua București și principalului său acționar — inculpatului George Becali — importante venituri financiare”, se arată în motivare.
„Însă, este inacceptabil ca, într-o competiție sportivă, o echipă să fie retribuită de patronul altei echipe concurente și, mai grav, ca o echipă să joace un meci de fotbal în interesul altei echipe și nu în interesul său propriu. Practic, jucătorii echipei de fotbal Gloria Bistrița au fost plătiți, cumpărați să joace în interesul echipei Steaua București, pentru ca, în final, aceasta să poată câștiga titlul de campioană națională de fotbal”, este opinia magistraților.
Mai mult, judecătorii consideră că George Becali a fost lipsit de respect față de lege și autorități, atunci când a declarat în fața camerelor de luat vederi că îi va premia pe fotbaliștii de la Gloria Bistrița.
„Faptul că inculpatul Becali George nu a manifestat nicio reticență în a-și urmări și realiza scopul propus, în condițiile în care acțiunile sale erau filmate de mai multe posturi de televiziune, nu este de natură a afecta, în plan subiectiv existența infracțiunii, punând în evidență latura negativă a personalității inculpatului, caracterizată prin lipsa de respect față de lege și autorități”, arată magistrații.
În ceea ce privește cea de-a doua acuzație adusă lui Gigi Becali, respectiv faptul că a oferit, în mai 2008, suma de 1,7 milioane euro jucătorilor de fotbal de la clubul Universitatea Cluj, pentru ca aceștia să își apere corect șansele de joc în meciul cu echipa CFR Cluj din 7 mai 2008, magistrații consideră că și în acest caz sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de dare de mită.
Instanța declară că oferirea celor 1,7 milioane de euro de către Gigi Becali avea un scop bine definit, întrucât pentru prima dată campioana României avea acces direct în Cheampions League și ar fi primit 5,5 milioane euro.
„(…) Prin oferirea celor 1,7 milioane de euro, jucătorii Universității Cluj Napoca au fost plătiți/retribuiți să joace în interesul echipei Steaua București și, implicit, în interesul inculpatului Becali George. Practic jucătorii de fotbal profesioniști ai Clubului Universitatea Cluj nu mai jucau în interesul clubului cu care aveau relații contractuale, ci în interesul unui club advers și a unei terțe persoane”, este concluzia judecătorilor.
Pe 4 iunie 2013, George Becali a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare în dosarul ”Valiza”, pentru două infracțiuni de dare de mită și o infracțiune de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fiindu-i confiscată și suma de 1,7 milioane euro.
În același dosar, Victor Pițurcă, antrenorul echipei naționale de fotbal a României, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de favorizare a infractorului.
De asemenea, Teia Sponte, vicepreședinte al Consiliului de Administrație al FC Steaua București SA, a primit doi ani de închisoare cu suspendare, iar Radu Gheorghe Marino și Alina Florentina Ciul au fost condamnați la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului.