Apropiaţii şi membrii familiei lui Gigi Becali au jubilat imediat după ce au văzut că de la 1 februarie a intrat în vigoare noul Cod Penal. Motivul? Aceştia, necunoscînd foarte bine noile legi, au crezut că în sfîrşit Gigi Becali poate beneficia de mai multe puncte din noul regulament, iar în aceste condiţii poate, în sfîrşit, să aibă şanse mult mai mari să se întoarcă acasă. Însă lucrurile nu stau chiar aşa. fanatik.ro a aflat că familia patronului Stelei ar fi dorit ca latifundiarul din Pipera să ceară din închisoare să facă arest la domiciliu, însă avocatul lui, Bogdan Vlad, ne-a explicat că acest lucru nu este posibil. “Vă daţi seama că am fi cerut din prima acest lucru. Însă, chiar dacă noul Cod Penal a intrat în vigoare încă de la începutul lunii februarie, domnul Becali nu poate să ceară să facă arest la domiciliu. De ce? Pentru că de arestul la domiciliu pot beneficia doar persoanele care sînt arestate preventiv, nu persoanele care sînt condamnate definitiv, aşa cum este cazul clientului meu”, a spus pentru fanatik.ro avocatul lui Gigi Becali.
Nu poate să cumpere nici ziua de libertate
Conform noului Cod Penal, Gigi Becali nu poate profita nici de avantajul cumpărării zilelor de libertate. În funcţie de faptele pe care le-ai comis înainte de a fi condamnat, judecătorul te poate elibera provizoriu între 180 şi 300 de zile. O astfel de zi, calculată după averea pe care o are deţinutul, l-ar fi costat pe Gigi Becali aproximativ 50o lei. “Nu are rost să vorbim nici despre această posibilitate, deoarece Gigi Becali nu se încadrează nici pentru a beneficia de acest avantaj”, ne-a spus un apropiat al latifundiarului din Pipera.
Gigi Becali așteaptă să afle dacă va fi grațiat de președintele Traian Băsescu. Deşi a primit aviz negativ de la ministerul justiţiei, preşedintele încă analizează dacă va fi de acord cu graţierea omului de afaceri sau va respinge cererea.
„Pe data de 13 ianuarie am primit următoarea adresă: „referitor la corespondenţa dvs. privind cererea de graţiere individuală ale condamnaţilor Becali Gheorghe – şi alte două nume, nu le rostesc – vă remitem alăturat avizele negative întocmite de Ministerul Justiţiei”. Semnează Marius Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei, semnează Ovidiu Puţura, secretar de stat. Deci, vărul său, Cazanciuc, îmi trimite că nu este de acord, şi vărul său este şi ministrul Justiţiei”, a declarat marţi seară Traian Băsescu.
Gigi Becali a solicitat magistraţilor întreruperea pedepsei din motive medicale, susţinând că are nevoie de o operaţie la coloana cervicală.
„Eu cer întreruperea pedepsei pentru o afecţiune care nu poate fi tratată în regim penitenciar. M-am hotărât să fac operaţia. Am dureri mari, nu pot dormi noaptea. Vreau să fac această operaţie în străinătate, nu în România”, a spus Becali în faţa instanţei.
Gigi Becali a precizat că suferă de această afecţiune de aproximativ 20-25 de ani, iar în tot acest timp a încercat să o trateze cu diverse remedii, inclusiv naturiste – venin de albine -, dar tratamentele efectuate nu au avut rezultate.
Gigi Becali a mai afirmat că a mers şi la o clinică specializată din Germania, iar medicii i-au spus că dacă nu se operează există riscul ca într-o zi să nu se mai poată mişca.
De asemenea, el a susţinut că, în urmă cu mai mulţi ani, a fost consultat şi de un medic din SUA, care i-a recomandat tot o intervenţie chirurgicală, spunându-i că cel mai indicat este efectuarea acesteia în SUA.
Gigi Becali a susţinut că a amânat intervenţia, pentru că este dificilă şi pentru că i s-a spus că medicina evoluează şi pot apărea noi tehnici de tratament.
Finanţatorul Stelei are de executat o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare, după ce a fost condamnat, în 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării şi a primit ulterior un spor de şase luni, după alte două condamnări, în dosarul „Valiza” şi în cel al sechestrării celor care i-au furat maşina.
Gigi Becali a fost încarcerat la Penitenciarul Jilava până în 29 octombrie, când a fost transferat la Penitenciarul Poarta Albă din judeţul Constanţa, după ce Administraţia Penitenciarelor a aprobat cererea acestuia.
El a depus, în timpul detenţiei, cereri de permisie sau de învoire pentru a participa la unele evenimente în familie, precum şi o cerere de întrerupere a pedepsei pentru trei luni, toate fiindu-i însă respinse.