„Uite Voiculescu, nu îl stimez şi nici n-am treabă cu el. Este bunic şi are dreptul la 15 zile pe an în regim închis. În cazul său are dreptul la vreo 35 de zile să vină acasă. Nu a venit nici măcar o zi acasă. (…) Nu am prietenie cu el şi nu îl stimez pe Voiculescu, eram în duşmănie cu el, dar daţi-i drumul, conform legii. Are voie 15 zile pe an, daţi-i 5 sau măcar una, dacă sunteţi oameni sau creştini. Este adevărat că a scris 10 cărţi. Şi eu zic că nu este normal. Dar legea spune că trebuie să îi dai 15 zile pe an la regim închis, cum este el, ca să îşi vadă nepoţii, nevasta şi fiicele. Dar de ce nu îi dai drumul?, a precizat Gigi Becali.
Ministrul Justiţiei Raluca Prună a declarat, marţi, că în prima şedinţă de Guvern de anul acesta va propune o Ordonanţă de Urgenţă prin care să fie abrogată dispoziţia din lege care prevede că deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice în puşcărie beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei, pentru fiecare carte. Ministrul a precizat că „fenomenul este complet scăpat de sub control”.
Ministerul Justiţiei a făcut publice, la începutul anului, titlurile lucrărilor ştiinţifice elaborate şi publicate de deţinuţi în perioada 2013-2015. Dan Voiculescu, Dan Diaconescu, Ioan Niculae, George Copos, Gigi Becali şi Cătălin Voicu se numără printre condamnaţii celebri care s-au ocupat susţinut de scrierea de cărţi în penitenciar, dovadă multiplele titluri publicate, valorând fiecare o lună de detenţie în minus.
DNA a deschis, marţi, dosar penal în cazul cărţilor scrise de deţinuţi şi face verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea. În plus, potrivit România TV, 17 profesori de la ASE, dintre care doi decani, vor fi cercetaţi de Comisia de etică după ce şi-au dat girul pe cărţile deţinuţilor.