George Becali îşi motivează alegerea de a participa la dezbaterea de mâine pe tema graţierii. El face şi dezvăluiri şoc despre încălcările legii pe care se pare că le-ar face directorii de penitenciare şi membrii ANP.
„Mai in masura decat mine – membru in Parlamentul Europei, la Comisia Juridică şi cu puscarie facuta – si mai bine ca mine nu cunoaste niciun avocat legea. Le-am trait pe toate, stiu despre ce e vorba, cunosc oamenii care cunosc puscariile si mai bine ca mine nimeni nu stie. Plus de asta eu nu vreau pentru mine, eu vreau sa spun ce trebuie facut pentru ceilalti. Cea mai mare problema a puscariilor e incalcarea legilor. Si chestiunea cu mancarea… directorii fac smecherii cu furnizorii, iau spaga, toti sunt puscariabili ei si vin la ANP. E ca un sef mafiot care vine si ia spaga de la toti. Ei s-au obisnuit sa fie stapani de sclavi. au mentalitate criminala. Dar pentru asta trebuie sa aduci probe, de unde sa aduc eu probe?”, spune Gigi Becali.
Finanţatorul FCSB spune că marele risc al graţierii doar pentru anumiţi puşcăriaşi este riscantă, întrucât ar putea da naştere la violenţe între deţinuţi: „Gratierea o da Parlamentul, nu Guvernul. Aşa au dat apă la moară tinerilor care au ieşit in strada. Sa se dea pentru toată lumea, excluzand numai violenta. Dar si la aia trebuie sa le scazi 10%. Graţierea bagă intrigă între deţinuţi. Eu am sa propun sa se dea o gratiere in care intra toata lumea pe ani mai putin, nu infractiuni pe 7-8 ani. Am sa spun asa: daca este gratiere, toata lumea sa beneficieze la 4-5 ani, de la 5 ani trebuie sa existe o redozare, de la 5 la 10 ani sa se scada din pedeapsa. De la 10 la 15 sa mai scada si la aia 2 ani, sa ai 13 ani. O sa vedeti ca o sa fie crime in puscarii. Daca nu se vor da dozari la fiecare, sa scada 10%, o sa fie batai, o sa fie revolte, pentru ca intervine invidia, gelozia celor care raman in puscarie pe cei care ies”, a declarat Gigi Becali.
Becali s-a înscris la dezbaterea organizată de Ministerul Justiţiei referitoare la proiectele privind modificările codurilor penale şi graţierea unor pedepse, în calitate de vicepreşedinte la o organizaţie pentru apărarea drepturilor omului şi de fost membru al comisiilor juridice din Parlamentul European şi din Parlamentul României.
Ministerul Justiţiei a anunţat că va organiza, în 30 ianuarie, o dezbatere publică privind proiectele de ordonanţă de urgenţă care vizează graţierea şi modificarea codurilor penale, înscrierea participanţilor urmând să se facă până vineri, în limita capacităţii de 50 de locuri a sălii unde va avea loc dezbaterea.
Dezbaterea publică privind proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind graţierea unor pedepse este programată luni, între orele 10.00 şi 12.00 la sediul Ministerului Justiţiei (MJ), Sala de consiliu, etajul I, precizează reprezentanţii MJ.