Gigi Becali s-a aflat la începutul acestui an în spital, unde medicii l-au supus mai multor investigaţii, pentru a se putea stabili dacă solicitarea sa privind întreruperea pedepsei pe caz de boală este justificată. El a fost consultat atât de medici de la Spitalul Militar din Constanţa, cât şi de cei de la spitalul Penitenciarului Poarta Albă, iar toate concluziile acestora au ajuns pe mâna unei echipe de medici legişti, al căror cuvânt poate fi hotărâtor în faţa instanţei care va judeca cererea de întrerupere a pedepsei depuse de Gigi Becali.
Raportul medicilor legişti este unul dur pentru Gigi Becali, dar îl poate ajuta să iasă din închisoare pentru a fi operat.
Documentul stipulează că Gigi Becali trebuie operat de urgenţă din cauza problemelor pe care le are la coloana vertebrală şi că o intervenţie atât de complexă precum cea care se impune în acest caz este imposibil de efectuat într-un penitenciar din România.
Operaţia în cazul Becali nu-l scuteşte, totuşi, de executarea pedepsei în continuare, se mai arată în decizia Comisiei de medici legişti.
„George Becali nu poate continua detenţia dacă nu se operează. Chiar dacă este încarcerat, el poate alege locul în care să fie operat. Noile coduri apără mai mult integritatea persoanei”, a spus Daniel Ionaşcu, unul dintre avocaţii finanţatorului FC Steaua.
Avocatul a precizat că Becali ar vrea să se opereze la aceeaşi clinică din Viena la care a fost operat şi preşedintele Traian Băsescu, de hernie de disc, având în vedere „probitatea cadrelor medicale”.
„Potrivit ultimelor discuţii, dumnealui ar vrea să efectueze intervenţia chirurgicală la clinica la care s-a operat şi domnul Traian Băsescu, în Viena. În plus, la această oră nu mai există interdicţie de a părăsi ţara sau localitatea, există control judiciar, motiv pentru care el poate merge în străinătate să se opereze”, a mai spus avocatul.
„Expertiza arată că, indubitabil, George Becali trebuie să se opereze. Nu cred că instanţa va dispune în alt sens decât acela al admiterii cererii noastre. Conform expertizei, se impune operaţia, întrucât el suferă de hernie de disc cervicală”, a mai spus avocatul.
Tribunalul Constanţa va lua miercuri în discuţie cererea lui Gigi Becali de întrerupere a pedepsei din motive medicale. Instanţa a dispus în 11 ianuarie să fie făcută o expertiză medico-legală, precum şi un examen neuro-chirurgical, de către Serviciul de Medicină Legală Constanţa.
„Eu cer întreruperea pedepsei pentru o afecţiune care nu poate fi tratată în regim penitenciar. M-am hotărât să fac operaţia. Am dureri mari, nu pot dormi noaptea. Vreau să fac această operaţie în străinătate, nu în România”, a spus Becali în faţa instanţei.
El a precizat că suferă de această afecţiune de aproximativ 20-25 de ani, iar în tot acest timp a încercat să o trateze cu diverse remedii, inclusiv naturiste – venin de albine -, dar tratamentele efectuate nu au avut rezultate.
Becali a mai afirmat că a mers şi la o clinică specializată din Germania, iar medicii i-au spus că dacă nu se operează există riscul ca într-o zi să nu se mai poată mişca.
De asemenea, el a susţinut că, în urmă cu mai mulţi ani, a fost consultat şi de un medic din SUA, care i-a recomandat tot o intervenţie chirurgicală, spunându-i că cel mai indicat este efectuarea acesteia în SUA.
Gigi Becali a susţinut că a amânat intervenţia, pentru că este dificilă şi pentru că i s-a spus că medicina evoluează şi pot apărea noi tehnici de tratament.
Becali s-a arătat nemulţumit de faptul că deocamdată nu i s-a permis să iasă din penitenciar, deşi legea îi permite să aibă 30 de zile libere la un an de executare a pedepsei, el efectuând până acum aproape nouă luni de detenţie.
Finanţatorul Stelei are de executat o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare, după ce a fost condamnat, în 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării şi a primit ulterior un spor de şase luni, după alte două condamnări, în dosarul „Valiza” şi în cel al sechestrării celor care i-au furat maşina.
Becali a fost încarcerat la Penitenciarul Jilava până în 29 octombrie, când a fost transferat la Penitenciarul Poarta Albă din judeţul Constanţa, după ce Administraţia Penitenciarelor a aprobat cererea acestuia.
El a depus, în timpul detenţiei, cereri de permisie sau de învoire pentru a participa la unele evenimente în familie, precum şi o cerere de întrerupere a pedepsei pentru trei luni, toate fiindu-i însă respinse.