Gina Bradea este o bucătăreasă desăvârșită, gătește de la mic dejun, la prânz, cină, supe, deserturi, chiar și murături pentru iarnă și reușește de fiecare dată să încânte papilele gustative. De fiecare dată când postează vreo rețetă, pare că o gătește foarte ușor.
Recent, a dezvăluit care este secretul jumărilor de mâncat, față de cele pentru untură, dar și cum reușește să obțină o carne fragedă. Acestea trebuie să scadă, dar să nu fie uscate foarte tare, pentru că se întăresc. Gina Bradea le pregătește din fleică de porc fără os.
„O jumară vrea cineva? Din aceea cu multă carne. Uitați-vă ce am eu aici! Piept de porc fără os sau fleică. Astea sunt de mâncat. Le mai las să scadă, dar să nu fie foarte uscate. Uitați-vă ce minunăție! Aur curat. Mănânc și eu trei jumări, chiar dacă nu am voie, dar de poftă tot mănânc. Aur curat, floricele de porc”, a spus celebra bucătăreasă.
@ginabradea Jumari din alea bune, prune de cotet sau floricele de purcel, cu multa carne – sunt delicioase si fragede. Folosesc burta/fleica/poala de porc sau piept de porc fara os – acestea sunt jumarile pentru mancat, nu pentru untura – untura ramasa nu va fi alba, e untura pentru gatit, nu pentru prajituri. #ginabradea #jumari #poftabuna #fyp #roamania #reteta ♬ original sound – Gina Bradea Oficial
Ingrediente:
Mod de preparare
Splină și ficatul (se poate pune și plămân) se spală și se fierb în apă cu sare, dafin, boabe de piper și ienibahar, se răcesc și se toacă.
Ceapa se curăţă și se taie mărunt, se pune într-o tigaie cu 2-3 linguri de ulei și se lasă până se înmoaie ușor, apoi se adaugă orezul și 150 ml apă. Se lasă până când este absorbită toată apă și orezul este ușor umflat.
Carnea se toacă prin sita mare, se adaugă organele tocate, ceapa cu orezul, condimentele după gust și se umple intestinul. Se leagă la capete și se înțeapă cu o scobitoare din loc în loc, să nu pocnească la fiert. Poate fi consumat fiert, prăjit în ulei sau untură sau la cuptor.
Caltaboşul preparat la cuptor se face în felul următor: se aşază în tavă, se adaugă rădăcinoase (morcov, patrunjel, telina) tăiate felii, apă și puțin ulei și se bagă la cuptor, la foc potrivit. După 30 de minute se verifică și se înțeapă cu o scobitoare. Este gata atunci când, înţepat fiind, nu mai iese lichid deloc.
Se scoate pe platou, se lasă la răcit. Apoi se serveşte alături de restul preparatelor din porc şi, desigur, alături de murături, care, pe lângă faptul că sunt delicioase, îmbunătăţesc procesul de digestie.