Ginerele lui Nicolae Ceaușescu cere rejudecarea procesului fostului dictator, împreună cu un alt nepot al liderului comunist, susținând că Tribunalul ad-hoc înființat în ziua execuției cuplului dictatorial a fost unul ilegal.
Ieri a fost un nou termen al procesului la Curtea Militară de Apel, care a trimis dosarul, în cele din urmă, spre Curtea civilă de Apel.
Mircea Oprean este soțul Zoiei Ceaușescu, fiica celor doi foști conducători ai României. Acesta a luptat pentru obținerea anulării juridice a soluției pronunțate de Tribunalul Militar Extraordinar din 25 decembrie 1989 deoarece susține că a fost ilegal și că nu au existat elemente probatorii pentru acuzațiile care le-au fost aduse acesotra.
În plus, argumentează acesta, nu au fost publicate în Monitorul Oficial nici actele de înființare a Tribunalului Militar Extraordinar, nici actele de constituire ale plutonului de execuție. În plus, susține el, nu s-au respectat elementele legale ale procesului deoarece soții Ceaușescu nu au avut drept de apel.
Avocatul ginerelui și nepotului lui Nicolae Ceaușescu, pe numele său Bogdan Petre, a explicat în trecut, în cadrul unei conferințe de presă, că procesul intentat statului român va avea loc în două etape, deoarece se folosesc două căi de atac.
„Vorbim aici de un proces ce va avea loc în două etape. Sunt două căi de atac exercitate. Vorbim despre un recurs «tehnic» și un apel. Recursul vizează sentința din 25 decembrie 1989, prin care soții Ceaușescu au fost condamnați la moarte și o sentință în ceea ce privește reconstituirea acestui dosar, care ar fi dispărut imediat după „sinuciderea” președintelui completului, Gică Popa. Am făcut anumite demersuri la anumite intituții, am intrat în posesia anumitor acte”, a precizat avocatul Bogdan Petre.
Ginerele lui Nicolae Ceaușescu a declarat că nu dorește să atace sentința propriu-zisă, ci să facă justiția română să-și recunoască greșeala. În plus, este mânat în această luptă de faptul că el, împreună cu soția sa, Zoia Ceaușescu, au fost acuzați de complicitate la subminarea economiei naționale, ceea ce a făcut ca unele dintre bunurile lor să fie confiscate.
Citește și : Bărbatul suspectat că a provocat incendiul din Palatul Parlamentului, arestat preventiv
„Nu ne-am propus să atacăm sentința din dosarul socrilor mei. Am considerat că este peste puterile noastre. În decursul istoriei, justiția a greșit uneori, dar ea și-a demonstrat puterea prin recunoașterea greșelii și a remediat într-o formă. În cazul de față, justiția a rămas cu scheleții în dulap. Nu a considerat că este cazul ca ea să-și câștige credibilitatea prin recunoașterea unei erori.”, a precizat acesta.
„Guvernanții de după 1990 nu au avut niciun interes să le dea românilor adevărul. Eu, în calitatea mea de soț al Zoiei, și Zoia am fost acuzați, printre altele, de subminarea economiei naționale, de complicitate la subminarea economiei naționale. Nu vă spun că infracțiunile s-au succedat de la o ordonanță la alta începând din 1993 și până în 2002, dar ori de câte ori s-a reluat cercetarea, nu am fost informați, nu am fost puși în temă de noile infracțiuni care au apărut și, culmea, și pentru Nicu s-a reluat cercetarea, deși murise în 1996. Se știe că așa ceva nu se mai poate întâmpla.” a adăugat Mircea Oprean.
„După aceste ordonanțe, neputând să ne recuperăm bunurile în totalitate, pentru că eu și Zoia apăream că suntem complici la subminarea economiei naționale, cum făptuitorul subminării era socrul meu, cum acea sentință producea efecte, toate se loveau de această sentință”, își termină declarația ginerele lui Nicolae Ceaușescu.