Ginerele lui Nicolae Ceaușescu cere reluarea procesului pedepsei cu moartea a fostului lider comunist: „În decursul istoriei, justiția a greșit uneori”

Mircea Oprean, ginerele lui Nicolae Ceaușescu, vrea rejudecarea procesului cuplului dictatorial. Soții Ceaușescu au fost executați la 25 decembrie 1989, ca urmare a Revoluției începute pe 16 decembrie 1989 la Timișoara.
Alina Costache
19 sept. 2024, 08:38
Ginerele lui Nicolae Ceaușescu cere reluarea procesului pedepsei cu moartea a fostului lider comunist: „În decursul istoriei, justiția a greșit uneori”

Ginerele lui Nicolae Ceaușescu cere rejudecarea procesului fostului dictator, împreună cu un alt nepot al liderului comunist, susținând că Tribunalul ad-hoc înființat în ziua execuției cuplului dictatorial a fost unul ilegal.

Ieri a fost un nou termen al procesului la Curtea Militară de Apel, care a trimis dosarul, în cele din urmă, spre Curtea civilă de Apel.

Cine este ginerele lui Nicolae Ceaușescu?

Mircea Oprean este soțul Zoiei Ceaușescu, fiica celor doi foști conducători ai României. Acesta a luptat pentru obținerea anulării juridice a soluției pronunțate de Tribunalul Militar Extraordinar din 25 decembrie 1989 deoarece susține că a fost ilegal și că nu au existat elemente probatorii pentru acuzațiile care le-au fost aduse acesotra.

Citește și : Decizia incredibilă luată de CTP. Cu cine votează jurnalistul în primul tur al prezidenţialelor: „Singurul politician care avertizează în legătură cu cea mai mare problemă a acestei ţări – depopularea”

În plus, argumentează acesta, nu au fost publicate în Monitorul Oficial nici actele de înființare a Tribunalului Militar Extraordinar, nici actele de constituire ale plutonului de execuție. În plus, susține el, nu s-au respectat elementele legale ale procesului deoarece soții Ceaușescu nu au avut drept de apel.

Declarațiile avocatului

Avocatul ginerelui și nepotului lui Nicolae Ceaușescu, pe numele său Bogdan Petre, a explicat în trecut, în cadrul unei conferințe de presă, că procesul intentat statului român va avea loc în două etape, deoarece se folosesc două căi de atac.

„Vorbim aici de un proces ce va avea loc în două etape. Sunt două căi de atac exercitate. Vorbim despre un recurs «tehnic» și un apel. Recursul vizează sentința din 25 decembrie 1989, prin care soții Ceaușescu au fost condamnați la moarte și o sentință în ceea ce privește reconstituirea acestui dosar, care ar fi dispărut imediat după „sinuciderea” președintelui completului, Gică Popa. Am făcut anumite demersuri la anumite intituții, am intrat în posesia anumitor acte”, a precizat avocatul Bogdan Petre.

Ce a precizat Mircea Oprean

Ginerele lui Nicolae Ceaușescu a declarat că nu dorește să atace sentința propriu-zisă, ci să facă justiția română să-și recunoască greșeala. În plus, este mânat în această luptă de faptul că el, împreună cu soția sa, Zoia Ceaușescu, au fost acuzați de complicitate la subminarea economiei naționale, ceea ce a făcut ca unele dintre bunurile lor să fie confiscate.

Citește și : Bărbatul suspectat că a provocat incendiul din Palatul Parlamentului, arestat preventiv

„Nu ne-am propus să atacăm sentința din dosarul socrilor mei. Am considerat că este peste puterile noastre. În decursul istoriei, justiția a greșit uneori, dar ea și-a demonstrat puterea prin recunoașterea greșelii și a remediat într-o formă. În cazul de față, justiția a rămas cu scheleții în dulap. Nu a considerat că este cazul ca ea să-și câștige credibilitatea prin recunoașterea unei erori.”, a precizat acesta.

„Guvernanții de după 1990 nu au avut niciun interes să le dea românilor adevărul. Eu, în calitatea mea de soț al Zoiei, și Zoia am fost acuzați, printre altele, de subminarea economiei naționale, de complicitate la subminarea economiei naționale. Nu vă spun că infracțiunile s-au succedat de la o ordonanță la alta începând din 1993 și până în 2002, dar ori de câte ori s-a reluat cercetarea, nu am fost informați, nu am fost puși în temă de noile infracțiuni care au apărut și, culmea, și pentru Nicu s-a reluat cercetarea, deși murise în 1996. Se știe că așa ceva nu se mai poate întâmpla.” a adăugat Mircea Oprean.

„După aceste ordonanțe, neputând să ne recuperăm bunurile în totalitate, pentru că eu și Zoia apăream că suntem complici la subminarea economiei naționale, cum făptuitorul subminării era socrul meu, cum acea sentință producea efecte, toate se loveau de această sentință”, își termină declarația ginerele lui Nicolae Ceaușescu.

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Sore a slăbit renunțând la un singur aliment! Cântăreața este foarte sexy acum!
Fanatik.ro
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
Capital.ro
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Planeta Maimuțelor devine realitate: Un cimpanzeu celebru a măcelărit un bebeluș după ce l-a smuls din brațele mamei
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național din București
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
„Abia putea respira” A condus 20 de km sub șoc anafilactic pentru a-și salva viața. Un bărbat de 80 de ani din Suceava a ajuns în ultima clipă la spital, de unul singur
Cancan.ro
Vlad Gherman rupe tăcerea, la 3 luni după nuntă! De ce nu se înțelege cu Oana Moșneagu: 'Nu poate să stea locului!' 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
Elena Udrea e în culmea fericirii! Anunț minunat despre ieșirea din închisoare
StirileBZI
Pungile de plastic vor fi interzise! De când se va aplica decizia
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Melania Trump susține că democrații și presa au alimentat tentativele de asasinat asupra soțului ei
MediaFlux
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Institutul Pasteur, o instituție de cercetare în declin: de la pionierat în Europa la doi angajați și pierderi financiare majore