Gino Iorgulescu, o carieră tumultoasă. Răsfăţat al Ceauşeştilor, căpitan la naţională, acum şef la LPF

Gino Iorgulescu este de joi noul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal. Acesta are o carieră bogată, în biografia sa figurând, între altele, prezenţa ca jucător la Campionatul European din 1984, dar şi pe banca tehnică a naţionalei, în perioada 1990-1993.
Daniel Spătaru
14 nov. 2013, 12:26
Gino Iorgulescu, o carieră tumultoasă. Răsfăţat al Ceauşeştilor, căpitan la naţională, acum şef la LPF

Gino Iorgulescu este noul şef al LPF. În următorii patru ani, destinele fotbalului românesc la nivel de echipe de club va fi condus de Gino Iorgulescu, acesta învingându-l joi cu scorul de 11-7  pe Dumitru Dragomir, la alegerile pentru preşedinţia Ligii Profesioniste de Fotbal. Cariera sportivă a lui Gino Iorgulescu este legată de clubul Sportul Sudenţesc, unde a fost coechipier, între alţii cu Gheorghe Hagi şi Mircea Sandu.

Nu mai puţin de 14 ani a jucat Gino Iorgulescu la Sportul Studenţesc (1975-1989), pe postul de fundaş central, el marcând 49 de goluri, în 324 de partide. În anul 1981, la vârsta de 25 de ani, Iorgulescu a fost convocat la echipa naţională, de Mircea Lucescu, debutând într-un meci cu Elveţia. De atunci a mai jucat 48 de partide sub tricolor, inclusiv la Euro 1984, unde a făcut cuplu în defensivă cu Costică Ştefănescu, iar în 1986 a fost căpitan al echipei naţionale, într-un meci cu Scoţia.

Gino Iorgulescu era, la începutul lui 1986, la 30 de ani, era deja un fotbalist versat. „Sportul era o echipă relaxată, fără presiune, pe care Nicu Ceauşescu o ţinea în braţe. Legătură cu el o ţineau Gino Iorgulescu, Mircea Sandu şi Mac Popescu. Uşor, uşor, Gino devenise omul de legătură cu Nicu, în locul lui Sandu. Şi Nicu îl plăcea, Gino era genul de om care ştia să vorbească şi cu un ministru, şi cu un om de rând„, a declarat pentru ProSport Serghei Niculescu-Mizil, iar colonelul în rezervă Dan Burlan, fosta gardă de corp a lui Nicu Ceauşescu, a confirmat pentru ziarul Ring: „Iorgulescu era cel mai bun prieten al lui Nicu din fotbal. Făceau des chefuri, uneori venea şi Hagi„. La 33 de ani, în 1989, a fost lăsat de regimul Ceauşescu să se transfere în străinătate, Revoluţia prinzându-l la gruparea belgiană Beerschot.

Gino Iorgulescu, după 1990, a păstrat legătura cu Nicu Ceauşescu, pe care l-a vizitat în închisoare, iar după numirea prietenului său Mircea Sandu ca preşedinte al FRF, Gino a fost numit antrenor secund al echipei naţionale. 13 meciuri a stat pe banca tricolorilor, plecând după dezastrul de la Kosike, 2-5 cu Cehoslovacia, când pleca o dată cu selecţionerul Cornel Dinu.

Citeşte şi ALEGERI LPF. Dumitru Dragomir, după ÎNFRÂNGERE: Influenţa politică a fost majoră

În 1994, la doar 38 de ani, Gino Iorgulescu era numit preşedinte la FC Naţional, stând în funcţie nu mai puţin de 14 ani. Activitatea de la FC Naţional i-a adus şi două dosare penale, într-unul dintre ele fiind cercetat alături de Dumitru Dragomir.

GINO IORGULESCU, votat de Steaua

„De la început am declarat că vom da votul pentru Iorgulescu şi aşa am făcut, a ieşit el. Sper să îşi ducă la îndeplinire programul pe care l-a expus: drepturile de televizare, transparenţă, discuţii cu cluburile. E vorba de un contract care se va negocia, în ceea ce priveşte drepturile de televizare. Câţi bani vor veni nu ştiu, dar plecăm de la pragul pe care l-a anunţat domnul Mitică Dragomir, 34 de milioane”, a spus Argăseală.

El a precizat că nu ştie la ce s-a referit Dumitru Dragomir atunci când a spus că influenţa politică a fost majoră la alegerile pentru conducerea LPF: „Eu ştiu că Gino Iorgulescu şi-a prezentat un program şi a fost votat cu vot secret. E vorba de un nou preşedinte şi ştiţi cum se judecă oamenii în funcţii de conducere, după realizările pe care le au”.

Secretarul general al FC Dinamo, Bogdan Bălănescu, a subliniat că decizia a joi a cluburilor trebuie respectată pentru următorii patru ani: „E o schimbare decisă de Adunarea Generală a ligii. E decizia cluburilor şi trebuie respectată pentru următorii patru ani”, a afirmat Bălănescu.

Dumitru Dragomir a declarat, joi, după ce a pierdut alegerile pentru postul de preşedinte al LPF, că influenţa politică a fost majoră, dar se bucură că lasă în locul său un om de fotbal şi un profesionist şi a precizat că îi doreşte lui Gino Iorgulescu să rămână în funcţie măcar cât a stat el.

Dragomir părăsește astfel Liga după ce a condus-o timp de 17 ani, la care se adaugă patru ani ca vicepreședinte. 
Liga Profesionistă din Divizia A s-a constituit pe 10 octombrie 1992, avându-l ca președinte pe Mircea Angelescu, vicepreședinte pe Dumitru Dragomir și secretar general pe Daniel Lăzărescu. Liga Profesionistă de Fotbal din România a fost stabilită la data de 22 ianuarie 1993, reunind reprezentanții cluburilor de Divizia A. La 30 septembrie 1996, Dumitru Dragomir era ales în funcția de președinte al LPF. Dragomir a obținut al doilea mandat de președinte la alegerile din anul 2000, când l-a învins chiar pe Gino Iorgulescu, cu 11 voturi pentru și 5 împotrivă. Dragomir a mai primit două mandate, la alegerile din noiembrie 2005 și noiembrie 2009, când nu a avut un contracandidat. Gino Iorgulescu, născut pe 15 mai 1956, a jucat, ca fundaș, la Dunărea Giurgiu, Sportul Studențesc și Beerschot. A adunat 49 de selecții la echipa națională, pentru care a marcat trei goluri. După retragerea din activitate a fost antrenor secund al echipei naționale, iar apoi a devenit președinte al clubului FC Național. 

DailyBusiness
Vești excelente! Cine va primi o pensie finală de 2.800 lei
Spynews
De ce este interzis să lucrezi de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil. Ce li se întâmplă celor care nu respectă această regulă, conform superstiției
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Cu ce să dai pe geamuri ca să nu mai rămână scame după ce le-ai curățat. Trucul pe care orice gospodină trebuie să îl cunoască
Capital.ro
Elena Udrea nu mai scapă! Decizia este definitivă
Playtech.ro
Ce a scris presa maghiară despre Iohannis după ce i-a întors spatele lui Viktor Orban și nu l-a salutat: „Ca și cum n-ar fi existat”
DailyBusiness
Ai planuri pentru zilele următoare? Ninsorile apar în România!
Adevarul
Cât costau blănurile purtate de Nicolae și Elena Ceaușescu în ultima lor zi de viață
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Cum e Giovanni Becali în rolul de bunic. Cât de mult s-a schimbat de când a venit pe lume nepoțica lui: "Nu mai am chef de certuri..." 
Spynews
Cum a fost Asia Express pentru Carmen Negoiță și sora ei, Andreea. Cat de grea a fost competiția pentru concurente
Evz.ro
Premieră în România, Samsung lansează unul dintre cele mai așteptate gadgeturi
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
EXCLUSIV | Scandal în familia Betty – Cătălin Vișănescu. Socrul mare a făcut ravagii! Florin Salam a intervenit decisiv
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Vestea care a devastat toată România. A murit marele erou al țării. Dumnezeu să-l odihnească!
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
Știrea momentului de Black Friday
substantial.ro
Un rus condamnat la 13 ani pentru trădare după o donație de 50 de euro către armata ucraineană
MediaFlux
ALERTĂ de RĂZBOI în EUROPA! Și ROMÂNIA este VIZATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9