„Ce m-a impresionat extraordinar de mult în relaţia cu ambasadorul Gitenstein a fost căldura cu care a privit România pe de o parte, iar pe de altă parte modul în care îşi alegea comunicarea cu Departamentul de Stat. Sentimentul meu a fost că a dorit să fie întotdeauna foarte bine informat şi să aibă interpretarea corectă a ceea ce se întâmpla în România. Am admirat meticulozitatea cu care îşi pregătea, probabil, punctele de vedere legate de ce se întâmplă în România prin discuţiile pe care le avea cu un număr mare de politicieni, inclusiv cu mine”, a afirmat Băsescu, în discursul ţinut la Palatul Cotroceni, la ceremonia de decorare a lui Gitenstein cu Ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce.
Băsescu a subliniat că ambasadorul SUA, aflat la finalul mandatului început în 2009, a derulat într-un mod „elegant şi foarte corect” relaţia sa cu politicienii români, cu poporul român şi cu România, exercitându-şi misiunea cu „profesionalism”.
„Domnule ambasador, doamnelor şi domnilor, întotdeauna membrii corpului diplomatic devin parte a familiei politice a unui preşedinte, dar în această familie sunt membri şi membri, unii mai legaţi de ţara în care îşi desfăşoară activitatea, alţii mai reci. Ambasadorul Gitenstein a fost unul dintre diplomaţii care şi-au iubit nu numai funcţia, meseria pe care au făcut-o, dar au iubit şi ţara în care au activat în numele preşedintelui Statelor Unite„, a spus preşedintele Băsescu.
El i-a mulţumit ambasadorului SUA pentru „modul excepţional” în care a pregătit vizita sa la Washington în septembrie 2011 în care s-a întâlnit cu preşedintele Barack Obama şi vicepreşedintele Joe Biden, dar şi „meticulozitatea” cu care a pregătit şi declaraţia comună a celor doi şefi de stat privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI.
„De asemenea, sprijinul pe care l-am primit de la domnul ambasador pentru definitivitarea acordului legat de instalarea în România a elementelor de scut antirachetă a fost un alt element de extremă importanţă în care asistenţa, parteneriatul cu Statele Unite a fost consolidat. În cei 132 de ani de relaţii diplomatice între SUA şi România, la Bucureşti au fost mulţi ambasadori ai Statelor Unite. Cu siguranţă, domnule ambasador şi dumneavoastră veţi fi unul dintre ambasadorii Americii cu care ne vom aminti cu multă plăcere şi vă rog să nu ezitaţi să reveniţi în România măcar ca şi turist. Vă mulţumesc!”, a concluzionat Băsescu.
Ambasadorul american a povestit că în mandatul său cel mai plăcut lucru a fost să îi cunoască pe români, să descopere „energia, inteligenţa, pasiunea, creativitatea şi umorul” acestora.
„De aceea sunt atât de optimist în privinţa viitorului României şi a relaţiei dintre popoarele noastre. Românii sunt patrioţi şi îşi doresc ca această ţară şi instituţiile sale să fie puternice, independente şi să ofere fiecărui român puterea de a-şi realiza visurile. Noi, americanii, împărtăşim aceleaşi valori„, a spus Gitenstein, în discursul său.
El a apreciat că perioada de trei ani petrecută în România împreună cu soţia sa, Libby, „au fost printre cei mai plini de satisfacţii” din viaţa lor.
„Prin urmare, consolidarea şi aprofundarea relaţiei bilaterale dintre România şi Statele Unite ale Americii a fost o sarcină îndeplinită cu dragoste. A fost foarte emoţionant să pescuiesc în Delta Dunării, să merg cu bicicleta prin Transilvania, să fac drumeţii în zona ruinelor cetăţii Sarmizegetusa, să savurez un pahar cu vin pe Valea Oltului sau la Dealu Mare şi mai ales să explorez vechiul oraş Botoşani, locul naşterii străbunicului meu„, a mărturisit ambasadorul SUA.
De asemenea, el a recunoscut că descoperirea calităţilor românilor a fost şi „o experienţă personală”. „Fiindcă în fiecare român întâlnit regăsesc o parte din tatăl meu, care, din nefericire, a decedat în timpul mandatului meu. El era în întregime român„, a mai spus ambasadorul Gitenstein, vizibil emoţionat.
La finalul ceremoniei de decorare de către preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Cruce, ambasadorul Gitestein a ciocnit şampanie cu şeful statului, precum şi cu soţia sa Libby.
Printre invitaţii la ceremonia de la Palatul Cotroceni s-au numărat şi ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, precum şi fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, dar şi secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu şi consilierii prezidenţiali Cristian Diaconescu, Bogdan Mănoiu, Bogdan Drăgoiu, Daniel Funeriu.
Decoraţia i-a fost conferită ambasadorului SUA săptămâna trecută, la propunerea ministrului Afacerilor Externe Titus Corlăţean, pentru implicarea personală la dezvoltarea relaţiilor dintre ţara noastră şi Statele Unite ale Americii, precum şi pentru consolidarea Parteneriatului strategic România-SUA. Decretul a fost semnat şi de premierul Victor Ponta.
Ambasadorul SUA se află în ultimele zile ale mandatului său, el urmând să părăsească ţara noastră pe 14 decembrie.