Gitenstein, decorat de Băsescu. „A fost un ambasador care a iubit ţara în care a activat”

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la ceremonia de decorare a ambasadorului SUA la Bucureşti, Mark H.Gitenstein, că l-a impresionat extraordinar de mult la acesta modul meticulos în care îşi pregătea comunicarea cu Departamentul de Stat despre ce se întâmpla în România.
Romania TV
28 nov. 2012, 14:57
Gitenstein, decorat de Băsescu.

Ce m-a impresionat extraordinar de mult în relaţia cu ambasadorul Gitenstein a fost căldura cu care a privit România pe de o parte, iar pe de altă parte modul în care îşi alegea comunicarea cu Departamentul de Stat. Sentimentul meu a fost că a dorit să fie întotdeauna foarte bine informat şi să aibă interpretarea corectă a ceea ce se întâmpla în România. Am admirat meticulozitatea cu care îşi pregătea, probabil, punctele de vedere legate de ce se întâmplă în România prin discuţiile pe care le avea cu un număr mare de politicieni, inclusiv cu mine”, a afirmat Băsescu, în discursul ţinut la Palatul Cotroceni, la ceremonia de decorare a lui Gitenstein cu Ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce.

Băsescu a subliniat că ambasadorul SUA, aflat la finalul mandatului început în 2009, a derulat într-un mod „elegant şi foarte corect” relaţia sa cu politicienii români, cu poporul român şi cu România, exercitându-şi misiunea cu „profesionalism”.

Domnule ambasador, doamnelor şi domnilor, întotdeauna membrii corpului diplomatic devin parte a familiei politice a unui preşedinte, dar în această familie sunt membri şi membri, unii mai legaţi de ţara în care îşi desfăşoară activitatea, alţii mai reci. Ambasadorul Gitenstein a fost unul dintre diplomaţii care şi-au iubit nu numai funcţia, meseria pe care au făcut-o, dar au iubit şi ţara în care au activat în numele preşedintelui Statelor Unite„, a spus preşedintele Băsescu.

El i-a mulţumit ambasadorului SUA pentru „modul excepţional” în care a pregătit vizita sa la Washington în septembrie 2011 în care s-a întâlnit cu preşedintele Barack Obama şi vicepreşedintele Joe Biden, dar şi „meticulozitatea” cu care a pregătit şi declaraţia comună a celor doi şefi de stat privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI.

„De asemenea, sprijinul pe care l-am primit de la domnul ambasador pentru definitivitarea acordului legat de instalarea în România a elementelor de scut antirachetă a fost un alt element de extremă importanţă în care asistenţa, parteneriatul cu Statele Unite a fost consolidat. În cei 132 de ani de relaţii diplomatice între SUA şi România, la Bucureşti au fost mulţi ambasadori ai Statelor Unite. Cu siguranţă, domnule ambasador şi dumneavoastră veţi fi unul dintre ambasadorii Americii cu care ne vom aminti cu multă plăcere şi vă rog să nu ezitaţi să reveniţi în România măcar ca şi turist. Vă mulţumesc!”, a concluzionat Băsescu.

Ambasadorul american a povestit că în mandatul său cel mai plăcut lucru a fost să îi cunoască pe români, să descopere „energia, inteligenţa, pasiunea, creativitatea şi umorul” acestora.

De aceea sunt atât de optimist în privinţa viitorului României şi a relaţiei dintre popoarele noastre. Românii sunt patrioţi şi îşi doresc ca această ţară şi instituţiile sale să fie puternice, independente şi să ofere fiecărui român puterea de a-şi realiza visurile. Noi, americanii, împărtăşim aceleaşi valori„, a spus Gitenstein, în discursul său.

El a apreciat că perioada de trei ani petrecută în România împreună cu soţia sa, Libby, „au fost printre cei mai plini de satisfacţii” din viaţa lor.

Prin urmare, consolidarea şi aprofundarea relaţiei bilaterale dintre România şi Statele Unite ale Americii a fost o sarcină îndeplinită cu dragoste. A fost foarte emoţionant să pescuiesc în Delta Dunării, să merg cu bicicleta prin Transilvania, să fac drumeţii în zona ruinelor cetăţii Sarmizegetusa, să savurez un pahar cu vin pe Valea Oltului sau la Dealu Mare şi mai ales să explorez vechiul oraş Botoşani, locul naşterii străbunicului meu„, a mărturisit ambasadorul SUA.

De asemenea, el a recunoscut că descoperirea calităţilor românilor a fost şi „o experienţă personală”. „Fiindcă în fiecare român întâlnit regăsesc o parte din tatăl meu, care, din nefericire, a decedat în timpul mandatului meu. El era în întregime român„, a mai spus ambasadorul Gitenstein, vizibil emoţionat.

La finalul ceremoniei de decorare de către preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Cruce, ambasadorul Gitestein a ciocnit şampanie cu şeful statului, precum şi cu soţia sa Libby.

Printre invitaţii la ceremonia de la Palatul Cotroceni s-au numărat şi ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, precum şi fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, dar şi secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu şi consilierii prezidenţiali Cristian Diaconescu, Bogdan Mănoiu, Bogdan Drăgoiu, Daniel Funeriu.

Decoraţia i-a fost conferită ambasadorului SUA săptămâna trecută, la propunerea ministrului Afacerilor Externe Titus Corlăţean, pentru implicarea personală la dezvoltarea relaţiilor dintre ţara noastră şi Statele Unite ale Americii, precum şi pentru consolidarea Parteneriatului strategic România-SUA. Decretul a fost semnat şi de premierul Victor Ponta.

Ambasadorul SUA se află în ultimele zile ale mandatului său, el urmând să părăsească ţara noastră pe 14 decembrie.

Spynews
ADN-ul principalului suspect a fost găsit pe corpul Marinei, femeia ucisă în Brăila. Bărbatul i-ar fi mințit pe anchetatori
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Au interdicție. A intra intrat în vigoare de pe 18 iulie 2024
Playtech.ro
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Gropile săpate în nisipul de pe plaje se pot dovedi mortale. Cazul care a șocat opinia publică din SUA
Spynews
Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
Spynews
”Noi nu suntem criminali”. Mama bărbatului suspectat că a ucis-o pe Marina din Brăila își apără fiul! Femeia spune că cei doi se cunoșteau
Evz.ro
Drum de mare viteză în România. Traseul pornește din București
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar fi plătit suspectul pentru serviciile ei
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
Suspendare permis auto, 30 de zile. Este ilegal în sensul giratoriu, chiar dacă ești singur pe șosea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Principalii republicani cer demisia lui Joe Biden după retragerea sa din cursa pentru realegere
MediaFlux
Se MODIFICĂ VÂRSTA de PENSIONARE! Simona Bucura Oprescu a anunțat EXACT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'