O echipă internaţională care studiază Giulgiul de la Torino, care ar înfăţişa un bărbat mort prin crucificare şi despre care se crede că era chiar Iisus Hristos, spune că pânza sugerează că victima ar fi fost suspendată într-o formă de Y.
Giulgiul de la Torino este cel mai studiat artifact din istorie, dar şi cel mai controversat, întrucât unii spun că ar fi un fals creat în Evul Mediu, în timp ce alţii cred că pe el este, într-adevăr, imprimată faţa lui Iisus din Nazaret.
În orice caz, pânza, care este imprimată cu imaginea unui bărbat dezbrăcat, arată urmele sângelui care s-au scurs pe braţe şi din alte răni.
Matteo Borrini, de la Universitatea John Moores din Liverpool a vrut să afle dacă urmele de sânge de pe braţul stâng se potrivesc cu cele care ar fi lăsate de sângerarea unei persoane crucificate.
Pentru a investiga, un alt cercetător de la Universitatea Pavia din Italia, şi-a asumat poziţii diferite de crucificare şi a lăsat să îi curgă pe braţe sânge donat, din locul de pe mână sugerat de giulgiu.
Experţii au descoperit că petele de sânge de pe giulgiu corespund crucificării, dar doar dacă persoana era ţinuită în cuie într-o poziţie de Y, în loc de una de T, aşa cum se credea până acum.
„Ar fi fost o poziţie extrem de dureroasă, care ar fi provocat dificultăţi de respiraţie”, a declarat dr. Borrini, care a precizat că se cred că persoanele crucificate în poziţia Y mureau asfixiate. Astfel de poziţii erau folosite în tortura medievală, când victimele erau suspendate de o bârnă, fiind legate cu sfoara doar de încheieturile mâinii.
Aşa că, dacă giulgiul este un fals medieval, ar fi o interpretare a tehnicilor din Evul Mediu şi nu din timpurile biblice. Dr. Borrino crede că în cazul în care giulgiul nu este autentic, persoana care l-a creat ar fi fost un falsificator experimentat.