Glaucomul, principala cauză a orbirii

Glaucomul este principala cauză a orbirii, care poate fi întârziată dacă este depistată la timp şi monitorizată permanent de către oftalmologi, însă, din păcate, jumătate dintre persoanele cu această afecţiune nu ştiu că au boala, a declarat dr. Daniela Şelaru, de la Spitalul Militar Bucureşti.
Romania TV
06 mart. 2013, 17:22
Glaucomul, principala cauză a orbirii

La nivel mondial, se estimează că există 70 de milioane de persoane care suferă de glaucom primar cu unghi deschis, dintre care 50% sunt încă nediagnosticate. Dintre cei care au diagnosticul cert, aproximativ 10% vor deveni orbi bilateral în următorii 20 de ani.

Potrivit medicilor, nu este cunoscută o cauză exactă a producerii glaucomului, dar boala este asociată, în majoritatea cazurilor, cu presiunea crescută la nivelul ochiului, cauzată de un dezechilibru al fluxului de umoare apoasă.

„La pacienţii sănătoşi, această umoare apoasă este produsă și eliminată din ochi în proporţii aproximativ egale, menținându-se o presiune constantă în interiorul ochiului. În cazul pacienţilor cu presiunea intraoculară crescută, ochiul produce această umoare apoasă, dar nu o poate elimina cu un debit normal. În timp, acest dezechilibru poate deteriora nervul optic, şi poate conduce, treptat, la orbire. Factorii care influenţează creșterea presiunii intraoculare sunt vârsta, istoricul familial, integritatea nervului optic, starea câmpului vizual, grosimea corneană crescută sau rata de evoluţie a bolii”, a declarat, miercuri, dr. Şelaru.

Diagnosticarea glaucomului este relativ simplă, medicul apelând la patru investigaţii de bază, care nu implică neplăceri pentru pacient: măsurarea presiunii intraoculare, examinarea papilei nervului optic, examinarea unghiului de drenaj şi examinarea câmpului vizual.

Marea dificultate, spun medicii, este reprezentată de faptul că glaucomul nu prezintă simptome până în momentul în care vederea este mult afectată. Astfel, majoritatea pacienţilor sunt diagnosticaţi în stadii avansate ale bolii şi evoluţia către orbire poate fi rapidă, a adăugat medicul.

În prezent, nu există un tratament care să vindece definitiv glaucomul, acesta fiind o afecțiune progresivă. În plus, nervul optic, odată afectat, nu mai poate reveni la starea iniţială. Tratamentul existent împiedică evoluţia bolii, este strict individualizat în funcţie de stadiile de boală ale fiecărui pacient în parte şi impune controale cu regularitate pentru tot restul vieţii.

Glaucomul este principala cauză a orbirii, în întreaga lume, ce poate fi întârziată dacă este depistată la timp şi monitorizată permanent de către specialiștii oftalmologi. În România, dispunem de întreg arsenalul terapeutic ocular local existent azi în lume și el este compensat de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate”, a mai spus Daniela Șelaru.

Precizările medicului au fost făcute cu prilejul Săptămânii Mondiale a Glaucomului – inițiativă a Asociaţiei Mondiale a Glaucomului și a Asociaţiei Mondiale a Pacienţilor cu Glaucom, care a avut un real succes în ultimii cinci ani. La nivel mondial, anul acesta, se urmăreşte promovarea grupurilor de sprijin pentru pacienţii cu glaucom, cu scopul de a aduce la cunoştinţă importanţa detectării precoce şi a tratamentului pe tot parcursul vieţii pentru pacienţii deja diagnosticaţi.

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
O mare companie din România va concedia peste 160 de angajați. Și alte firme din acest oraș au anunțat măsuri similare
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Taxele pe care toți românii sunt obligați să le plătească
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
Colectarea PET-urilor a devenit o afacere în România. Câți bani fac românii zilnic?
Adevarul
Cine este Alfred Bulai, cunoscutul analist politic aflat în centrul unui scandal sexual
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Scăldatul în aceste lacuri, extrem de periculos. Mulți români nu știu la ce se expun
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Familia Regală, lovită de o nouă tragedie! Prințul și-a dat ultima suflare pe un pat de spital
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Ce poreclă a primit David Popovici, după ce a luat aurul la 200 m liber! Cum l-au botezat jurnaliștii de la Jocurile Olimpice pe înnotătorul român
Capital.ro
Intră banii în conturile românilor. Au început plățile. Cine va primi 1.500 de euro
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Președintele Belarusului grațiază un cetățean german condamnat la moarte
MediaFlux
PENSIE 2024. PENSIONArII avantajați de formula de calcul.
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?