Este o sumă cu aproximativ 100 de milioane de dolari mai mare decât estimarea de 1,4 miliarde de dolari din octombrie 2012, care şi ea la rândul ei fusese mărită, de la o estimare anterioară de 876 de milioane de dolari.
Compania înregistrată la Toronto a inclus această estimare revizuită în raportul financiar pe al treilea trimestru, publicat vineri.
Acţiunile companiei Gabriel s-au prăbuşit la bursă, pe fondul menţinerii incertitudinii privind aprobarea proiectului de la Roşia Montană, afectată de potenţialul lui impact asupra mediului şi patrimoniului istoric.
Gabriel declară că proiectul minier poate aduce economiei româneşti 24 de miliarde de dolari şi se bucură de sprijin din partea unor anumite sectoare, interesate de potenţialele locuri de muncă.
Totuşi, planul de a se folosi cianura extrem de toxică în procesul de extracţie a aurului şi locaţia minei, într-o zonă în care mineritul aurului a avut loc timp de aproximativ 2.000 de ani, au mărit opoziţia faţă de exploatarea minieră deschisă.
Zăcămintele de la Roşia Montană sunt estimate la 17,1 milioane de uncii de aur şi 81,1 milioane de uncii de argint, fiind deţinute de Roşia Montană Gold Corporation, o companie românească la care Gabriel deţine 81% dintre acţiuni.
Gabriel, care nu obţine niciun venit din operaţiuni, a raportat vineri că la 30 septembrie avea 56,2 milioane de dolari, în bani şi echivalenţi ai banilor.
În cursul trimestrului compania a obţinut refinanţări de la statul român echivalând cu 4 milioane de dolari, reprezentând taxe, penalităţi şi dobânzi.
Profitul net pentru cele trei luni a fost de 2,1 milioane de dolari.