Murăturile sunt o modalitate de a păstra legumele pentru consum pe tot parcursul anului. În saramură sau în oțet, murăturile conțin bacterii benefice pentru sănătatea intestinală. Probioticele ajută la echilibrarea florei intestinale și pot îmbunătăți digestia, întări sistemul imunitar și preveni anumite afecțiuni intestinal.
Gogoșarii sunt legume bogate în antioxidanți și pot ajuta la reducerea riscului de boli cronice precum bolile cardiovasculare, diabetul și chiar anumite tipuri de cancer. Murăturile fermentate natural pot avea proprietăți antimicrobiene, datorită acidului lactic produs în timpul fermentării. Acest lucru este benefic pentru sistemul digestiv.
Ingrediente
3-4 kg de gogoșari mari
2 kg de varză albă
1-2 morcovi
2 rădăcini de hrean
1 legătură de frunze de țelină
boabe de piper negru
frunze de dafin (opțional)
Pentru saramură:
2,5 litri de apă
300 ml oțet de 9%
1 lingură sare grunjoasă neiodată la fiecare litru de saramură
4-5 linguri de zahăr pentru echilibrarea gustului
2-3 boabe de ienibahar
10-15 boabe de piper negru
Câteva frunze de dafin
Citește și: Cum să ai borcane cu murături fără mucegai. Ingredientele secrete folosite de gospodine
Gogoșarii trebuie spălați bine și curățate cotoarele. Cu un cuțit, se taie capacul fiecărui gogoșar, îndepărtând cotorul și semințele. Se curăța și se spală bine interiorul fiecărui gogoșar de semințe și nervuri.
Apoi, varza se curătă și se toacă tâșii subțiri. De asemenea, morcovii se spală și se curată și se dau prin răzătoare. După aceea, amestecați varza și morcovii. Se presară sare grunjoasă și frământă ușor varza cu mâinile. Sarea va ajuta varza să se înmoaie.
Separat se curăta hreanul și se taie fâșii lungi și subțiri.
Se ia fiecare gogoșar in parte și se umple cu varză și cu morcovi. Gogoșarii umpluți se așează în borcane sterilizate. Se adauga in borcan deasupra frunze de țelină.
Apoi va puteti apuca de prepararea saramurii. Într-o oală se pune apa la fiert, cu oțetul, sarea, zahărul, piperul, frunzele de dafin și ienibaharul. Se amestecă compoziția până când sarea și zahărul se dizolvă complet. Lasă saramura să dea câteva clocote, apoi ia-o de pe foc și las-o să se răcească un sfert de oră.
Saramura caldă se toarnă în borcane peste gogoșari, acoperindu-i complet. Acoperă borcanele cu capace sterilizate și strânge-le bine.
Lasă borcanele să se răcească la temperatura camerei, apoi mută-le într-un loc răcoros și întunecat.