Goji este un arbust, care înfloreşte începând din luna iunie şi fructifică începând cu luna august, având perioade când are şi flori şi fructe. Florile sunt polenizate de albine, iar fructele sunt mici, de culoare portocalie, alungite şi dulci.
În China, Tibet şi India, fructele goji au fost folosite pentru menţinerea sănătăţii şi încetinirea procesului de îmbătrânire. Datorită efectelor antioxidanților pe care îi conțin fructele Goji au circulat, de-a lungul timpului, mai multe legende despre acestea. Una dintre cele mai cunoscute este cea a călugărilor care la vârsta de 80 de ani trăiau sănătoși. Potrivit legendei, se spune că sănătatea acestora se datora fructelor goji care cădeau în fântâna de unde își procurau călugării apa de băut.
Fructele goji conţin foarte multe elemente nutritive printre care se numără: aminoacizi, minerale (potasiu, iod, zinc, cupru, fosfor, calciu, seleniu, inclusiv germaniul, un element chimic care se găseşte foarte rar în mâncare). În plus, goji conţine şi zeaxantină, betacaroten, vitaminele B1, B2, B6, B12, vitamina E şi vitamina C, acizi graşi nesaturaţi.
Goji prezintă caracteristici adiţionale care controlează glucoza şi apetitul, conţinând 21% fibre. Alimentele care sunt bogate în fibre moderează nivelul zahărului din sânge. Aceste fructe îmbunătățesc şi acuitatea vizuală datorită componentelor betacaroten și zeaxantină. Au şi un puternic efect antiinflamator şi întăresc sistemul imunitar datorită conţinutului de polizaharide. Fructele goji ajută şi la îmbunătățirea circulației sangvine, iar prin cantitățile bogate de antioxidanți încetinesc procesul de îmbătrânire.
De reţinut este faptul că fructele goji nu trebuie consumate de persoanele care umează un tratament anticoagulant. Mai mult, aceste alimente nu sunt recomandate să se consume nici în sarcină şi alăptare, deoarece se bănuieşte că stimulează uterul.