Tinerii de la Calisthenics România au uimit juriul prin performanța și povestea lor și au obținut Golden Buzz-ul la Românii au Talent. Români ambițioși, carismatici și talentați au strălucit, vineri seară, pe scena de la Românii au talent, însă doar pentru unii s-a apăsat butonul auriu
Calisthenics România este un grup de cinci tineri care vin din trei orașe diferite: Cluj, Sibiu și Bacău. Aceștia practică sportul numit Calisthenics care este o formă de exercițiu care implică folosirea greutății propriului corp pentru a dezvolta forța, flexibilitatea și rezistența.
Ei au povestit că s-au cunoscut la competiții și evenimente care aveau legătură cu acest sport și că pasiunea i-a adus împreună.
„Calisthenics este un sport care se poate practica oriunde, oricând și la orice vârstă deoarece tot ce ai nevoie este propria greutate. La competiții suntem rivali, dar după competiții suntem prieteni.”, a spus tânăra.
Românii au talent. Franțuzoaica Elizabeth Lamendin i-a impresionat pe jurați cu numărul ei artistic la acordeon. „România e țara mea. Viața mea e aici”
O parte dintre aceștia sunt campioni (vicecampioni naționali, campioni naționali, europeni, mondiali) sau au podiumuri la competiții importante, atât în România, cât și internaționale.
„Nu sunt fete care să practice sporul ăsta, partea asta de freestyle, și momentan concurez cu ei, cu băieții.”, a spus fata.
„Eu m-am apucat de acest sport la vârsta de 15 ani din dorința de a-mi îmbunătăți partea psihică, în primul rând, dar și pe cea fizică deoarece la școală mulți colegi râdeau de mine, îmi dădeau bullying. Eram gras. Mă marginalizau la școală și am luat-o ca pe o motivație să mă apuc de acest sport, să-mi îmbunătățesc partea fizică. Ulterior am ajuns campion național.”, a spus unul dintre ei.
„La mine povestea e cât de cât asemănătoare, doar că eu am fost foarte slab atunci când eram mic și am ajuns într-un punct în care să-mi fie rușine să port tricou vara și umblam în hanorac, în autobuz, peste tot, pentru că îmi era rușine. Îmi luăm foarte mult bullying pentru că eram foarte slab. Atunci am zis că în loc să mă joc toată ziua, să fac și ceva productiv pentru mine. Din tracțiune în flotare am ajuns să fiu vicecampion național și să cunosc oameni extraordinari în comunitate.”, a spus altul.
„Pe mine m-a ajutat din mai multe puncte de vedere pentru că eu am fost în scaun cu rotile. Am fost paralizat, am un picior mai mic decât celălalt. Diferența este de 2 cm atât în înălțime cât și la talpă. La papuc port alte numere. Mergând, eu mișc bazinul. Fiind foarte slab, masa musculară nu era suficientă ca să-mi stabilizeze coloana. Făcând tot balansul ăsta pe bazin, coloana a cedat.
Am avut foarte multe probleme medicale și unele încă persistă. Încă am dureri lombare constante, coloana mea încă e strâmbă. Am avut inelele deplasate și răsucite. Nu-mi imaginam ca o să pot să ajung la 3-4 metri înălțime să fac rotiri sau tot felul de mișcări.”, a spus altul.
Povestea tânărului care a stat în scaun cu rotile
Tânărul care a fost în scaun cu rotile le-a vorbit juraților despre problema sa și a explicat cum sportul pe care îl practică l-a ajutat foarte mult.
„Eu am fost în scaun cu rotile, am fost paralizat. La naștere doctorița m-a scăpat în cap. Timp de 5 ani mi-a dat tratament greșit și mi-a generat epilepsia. Am fost foarte mult internat. Două săptămâni stăteam acasă, două săptămâni eram internat. Am avut și coloana ruptă. În continuare am dureri constante de coloană. Am avut vreo 6 operații. Am fost de vreo 3-4 ori în scaun cu rotile, coloana ruptă în 7 locuri.
Am început sportul ăsta din greșeală. Am început să fac exerciții de bază cum le recomand tuturor. După o săptămână, am avut norocul să merg la un concurs unde am întâlnit pe doi dintre colegi, am văzut ce fac și am zis că asta vreau să fac și eu.
Lumea mă întreabă: „Nu ți-e frică?” Mai rău decât am fost nu pot fi și pot să dau și în scaun cu rotile ce dau acum.”, a spus tânărul.
Reacția juriului
„Mi mi se pare foarte mișto sportul în sine. Garantează accesul oricărui om care își dorește să facă mișcare și care nu are nici bani să se înscrie la o sală. Știu chiar un băiat care a cerut de la mama lui 100 de lei să-și ia abonament la sală, n-a avut femeia să-i dea și așa a descoperit el Calisthenics. Aparate de genul ăsta există și în parcuri, în România. Calisthenics e o invenție foarte deșteaptă. Nu-ți trebuie nimic altceva în afară de voință și dorința de a face mișcare ca să devii exact așa cum sunt ei.”, a spus Andi Moisescu.
„Pe lângă faptul că ceea ce am văzut este spectaculos, sunteți un exemplu pentru toți tinerii care vor să se apuce de sport și de mișcare, deci transmiteți și un mesaj că se poate.”, a spus Andra.,
„Dincolo de momentul în sine și de ce auziți de la noi, să realizați că fiind acolo în fața a milioane de oameni puteți să și inspirați mulți tineri dintre cei care vă văd acum. E important ca cei care se uită, în special copiii, să vadă și exemple de genul ăsta, exemple care înseamnă muncă, determinare, perseverență dusă până la limita nebuniei. E bine să fie exemple ca voi în fața oamenilor. Bravo!”, a spus Dragoș Bucur
„Nu prea mai ai cuvinte după ce auzi povești de genul ăsta!”, a spus Bobonete. Acesta le-a adus cea mai mare bucurie tinerilor atunci când a apăsat butonul Golden Buzz.