Recentul scandal al mini-terenului de golf amenajat la vila de protocol din Neptun l-a avut în centru, pe post de ”țintă”, pe președintele Klaus Iohannis. Același Iohannis care, în urmă cu câțiva ani, îi îndemna pe români să se apuce ”cât mai mulți” de golf, ”acest frumos sport care oferă multe satisfacții”.
Dincolo de costurile, încă nedezvăluite, ale mini-terenului de la vila folosită de Iohannis, mulți se întreabă, probabil, cât costă, de fapt, să joci golf în România. Asta în condițiile în care majoritatea consideră, cel puțin la nivel de percepție, că acest sport este unul exclusivist, scump, prohibitiv chiar pentru buzunarele celor mai mulți români.
Citește și Ce să faci dacă ești prins cu alcoolemie mică la volan. Trucul dezvăluit de un fost polițist
Într-o radiografie a costurilor pe care le presupune să joci golf la noi în țară, economedia remarcă, în primul rând, că acest sport nu este unul popular la noi din motive ce țin, în principal, de nevoia de terenuri amenajate sau întreținute de obicei pe zeci de hectare și a investițiilor de mii de lei în pregătire și echipament. Așadar, e vorba și despre bani. Deloc puțini, după cum rezultă din radiografia jurnalistică menționată.
Astfel, luând în calcul taxele de acces pe teren și închirierea echipamentelor necesare, să joci golf o zi pe un teren cu nouă găuri costă între 175 și 330 de lei, iar pe un teren cu 18 găuri, între 325 și 800 de lei. Potrivit sursei citate, aceste costuri variază în funcție de statutul de membru al unui club. Care statut, atenție!, poate ajunge și la 2.200 de euro pe an!
Cine se îndrăgostește de acest sport și vrea să aibă propriul echipament de joc, trebuie să bage destul de adânc mâna în buzunar. Iar asta deoarece, la nivel de amator, echipamentul costă între 2.000 și 4.000 de lei, iar la avansați sare de 8.000 de lei. Iată mai jos în ce se investesc acești bani, cu mențiunea că prețurile variază semnificativ în funcție de calitate, brand și locul de achiziție.
Seturi de crose de golf
Seturi începători: 1.500 – 3.000 lei
Seturi de nivel mediu: 3.000 – 6.000 lei
Seturi de nivel avansat / profesionist: pot depăși 6.000 lei și ajung până la 10.000 lei sau mai mult pentru branduri de top și crose personalizate
Sac de golf
Sacuri standard: 300 – 700 lei
Sacuri premium: pot ajunge la 1.000 – 2.000 lei, în funcție de material și design
Mingi de golf
Pachete de 12 mingi: 100 – 300 lei, în funcție de calitate și brand. Mingile premium pot costa mai mult
Mănuși de golf
Mănuși de bază: 50 – 100 lei pentru o pereche
Mănuși de calitate superioară: 100 – 200 lei pentru o pereche
Alte accesorii
Tees (T-uri) de golf: 10 – 50 lei pentru un pachet
Corector divot pentru teren (divot tool): 20 – 50 lei
Umbrele, șepci și alte accesorii: 50 – 200 lei fiecare în parte
Costul Total Estimat
Nivel începător: 2.000 – 4.000 lei
Nivel mediu: 4.000 – 8.000 lei
Nivel avansat: Peste 8.000 lei
Cât privește terenurile de joc, în România sunt doar patru suprafețe profesioniste cu 18 găuri: ”Paul Tomiță” (Pianu de Jos, județul Alba), Theodora (Teleac, comuna Ciugud, Alba), Bucharest Golf Club și National Golf and Contry Club (Niculești, Dâmbovița).
În România se poate însă juca golf și… la interior. E drept, pe simulator, ceea ce, la fel ca în multe alte sporturi, este departe de ce înseamnă terenul de joc veritabil.
Federația Română de Golf este una dintre cele mai tinere din lume. A fost înființată abia în 2004 și susține că acest sport ”face bine oamenilor, comunităților, națiunilor”.