„Am primit noi propuneri de la Google în săptămâna care a trecut. Dacă vom fi satisfăcuți cu noile propuneri, putem avansa către o soluție agreată în următoarele luni”, a declarat pentru Bloomberg comisarul european pentru Concurență, Joaquin Almunia.
Google este acuzată că promovează propriile servicii specializate de căutare, precum Google News sau Google Finance. Totodată, CE încearcă să determine dacă Google copiază de la companii concurente recenzii la produse turistice sau la restaurante şi dacă are acorduri cu alte site-uri sau cu dezvoltatori de software îndreptate împotriva concurenților din industria publicității.
Google a propus anterior Comisiei Europene să eticheteze serviciile proprii şi să ataşeze acestora link-uri către cele mai populare servicii specializate ale companiilor rivale. Propunerea a fost respinsă în luna iulie de Almunia, după ce mai mulți concurenți ai Google, printre care şi Microsoft, au cerut CE să obțină concesii mai dure din partea Google.
„Odată ce vom fi finalizat analiza, odată ce vom fi verificat dacă aceste noi propuneri ar putea înlătura motivele noastre de îngrijorare, vom transmite Google ce are de făcut”, a afirmat Almunia, referindu-se la noile propuneri.
El a adăugat că Executivul european analizează şi o serie de propuneri primite de la producătorul sud-coreean de electronice Samsung pentru a rezolva o altă investigație antitrust.
„Propunerea nostră abordează cele patru zone de interes ale CE. Continuăm să colaborăm cu comisia pentru a rezolva acest caz”, a delcarat pentru Bloomberg purtătorul de cuvânt al Google Al Verney.
În urma investigațiilor privind suspiciuni de practici anti-concurențiale, CE poate impune sancțiuni financiare şi poate obliga companiile să schimbe anumite practici de business.
Almunia a precizat că procesul de evaluare a noilor propuneri primite de la Google nu va dura „prea mult”, însă domeniul este unul complex.
„Este un caz foarte dificil. Avem de-a face cu factori noi, cu un sector de activitate care se mişcă foarte, foarte repede”, a afirmat comisarul european.
Companiile găsite vinovate de încălcarea legislaţiei UE în domeniul concurenţei pot fi sancţionate cu o amendă în valoare de până la 10% din venitul anual.
Google a înregistrat anul trecut venituri de 46 miliarde de dolari.
În prezent, cea mai mare amendă antitrust dictată vreodată de UE vizează producătorul american de microprocesoare Intel, sacţionat în 2009 cu 1,06 miliarde euro (1,4 miliarde de dolari).