Google atrage atenţia: Internetul îşi va pierde libertatea după conferinţa ONU

Compania Google atrage atenţia utilizatorilor privind conferinţa ONU din decembrie. Aceasta ameninţă libertatea internetului, scrie BBC. Reprezentanţii guvernelor se vor întâlni la Dubai, în luna decembrie sub egida Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor(ITU), în vederea modificării tratatelor privind drepturile la informaţie şi comunicare.
Romania TV
22 nov. 2012, 14:49
Google atrage atenţia: Internetul îşi va pierde libertatea după conferinţa ONU

Google a lansat o petiţie online în care le cere utilizatorilor să i se alăture în vederea menţinerii internetului liber. Petiţia cuprinde informaţii despre propunerile ce vor fi discutate:„Anumite propuneri permit guvernelor să cenzureze libertatea de exprimare şi chiar le permite să întrerupă accesul la internet.”, scrie Google pe pagina petiţiei.

ONU doreşte stabilirea dominaţiei ITU asupra funcţiilor importante ale internetului cum ar fii alocarea domeniilor şi stabilirea protocoalelor specifice împreună cu controlul internaţional asupra securităţii Internetului. Google este de părere că orice încercare de a mări puterea guvernelor asupra Internetului este o greşeală. Modernizarea şi reforma sunt constructive, însă se poate ajunge la o birocraţie globală, dacă ITU preia controlul.

“O lume deschisă şi liberă depinde de un internet deschis şi liber. Guvernele singure, lucrând în spatele uşilor închise nu trebuie să ii coordoneze viitorul. MIliardele de oameni de pe glob care folosesc internetul trebuie să aibă o voce.”, astfel îşi încheie Google petiţia online.

Una din cele mai controversate propuneri este aceea de taxare a site-urilor pentu a avea acces la traficul dintr-o anumită ţară  şi permiterea companiilor de telefonie mobilă să taxeze pentru traficul de Internet „internaţional”, posibil chiar o taxă per click pentru anumite site-uri. Astfel accesul va fi restricţionat, ceea ce intră în conflict cu principala valoare a Internetului, aceea de a fi disponibil tuturor, fara bariere internaţionale.

„Alte propuneri cer serviciilor site-urilor ca YouTube, Facebook, and Skype să plătească o taxă pentru a avea acces într-o anumită ţară.  Acest lucru ar putea limita accesul la informaţie , în special în ţările în curs de dezvoltare.” În acelaşi timp gigantul Google este ingrijorat deoarece doar guvernele au un cuvânt de spus la ITU. Cu toate acestea, oficialii conferinţei susţin că fiecare ţară poate invita pe cine doreşte ca parte a delegaţiei.

Uniunea Internaţionala a Telecomunicaţiilor cuprinde 193 de ţări, printre care şi România, având ca scop principal creşterea şi susţinerea dezvoltării telecomunicaţiilor şi reţelelor informatice, facilitând accesul tuturor oamenilor la beneficiile pe care această dezvoltare le oferă. ITU consideră că un nou tratat este necesar pentru asigurarea „liberei circulaţii a informaţiei în lume promovând în acelaşi timp acces profitabil şi echitabil pentru toată lumea, prin crearea unei fundaţii solide pentru un proces de inovaţie continuă şi creştere a pieţei.”

Agenţia ţine în secret propunerile fiecărei ţări, însă un site numit Wcitleaks, condus de o echipă de cercetători ai Universităţii George Mason din America, a obţinut anumite informaţii despre viitoarele prevederi. Printre acestea există propunerea Rusiei de a limita controlul SUA privind Internetul :”Statele membre trebuie să aibă drepturi egale privind gestiunea internetului, pornind de la infrastructura de bază”, arată un document din data de 17 noiembrie. În prezent SUA se ocupă de aceste lucruri printr-un organism non-profit ataşat Ministerului Comerţului. China şi India sprijină ideea Rusiei, însă această propunere poate schimba forma Internetului din prezent.

În speranţa liniştirii celor îngrijoraţi de noile legi, secretarul general ITU, Dr Hamadoun Toure declară: „Nicio decizie nu vă fi luată fară ca toate ţările să fie de acord. Astfel nu va fi vorba de un vot, ci pur şi simplu de o decizie unanimă.”

„În cel mai rău caz există pericolul ca să vedem o impărţire a internetului.”, a concluzionat Alan Woodward, profesor de informatică al unei renumite universităţi din Anglia.

Teama motorului de căutare Google este cu atât mai reală cu cât ţări precum Rusia au început să restricţioneze accesul anumitor site-uri, votând aşa numita lege a ‚listei negre’. În plus, Franţa deja doreşte să taxeze Google pentru preluarea de ştiri din ziarele online franţuzeşti.

Toată lumea aşteaptă conferinţa ce va avea loc la începutul lunii în Dubai, în special după respingerea tratatului ACTA de către Parlamentul European, şi după apariţia unui nou tratat comercial intre Uniunea Europeana si Canada, numit Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) ce cuprindea multe din prevederile ACTA.


DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma care îți poate aduce câștiguri frumoase primăvara. Se poate cultiva ușor, în cantități mari și se vinde cu 20 de lei kilogramul
Capital.ro
Fiica lui Bruce Willis și Demi Moore a dat vestea tristă. A fost o mare suferință
Playtech.ro
Moneda de 1 gram care se vinde cu peste 27.000 de lei. În anii ’50, era în orice buzunar
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Mesajele înfiorătoare trimise de Andrew Tate fostei iubite: „Ce rost să te am dacă nu te bat?”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
WhatsApp, pas decisiv în fața rivalilor. Funcția care schimbă regulile jocului 
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Indecente la piscină! Le-am prins trăgând de bikinei, până când nu a rămas mai 'nimic' din ei. Recunoști protagonistele?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Mașinile, complet interzise. Decizie în România. Intră în vigoare luni, 7 aprilie, ora 15:00
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Noul buletin cu CIP și pentru copiii sub 14 ani. Când începe eliberarea lor
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns