Google celebrează 180 de ani de la naşterea lui John Venn

Motorul de căutare Google şi-a modificat, luni, logoul pentru a-l sărbători pe filosoful şi logicianul englez John Venn, inventatorul diagramelor care îi poartă numele, la împlinirea a 180 de ani de la naşterea acestuia.
Filip Stan
04 aug. 2014, 05:00
Google celebrează 180 de ani de la naşterea lui John Venn

 Google celebrează 180 de ani de la naşterea lui John Venn. Filosoful şi logicianul John Venn este celebru pentru crearea diagramelor Venn, cu aplicaţii în domenii diverse, precum teoria mulţimilor, teoria probabilităţilor, logică, statistică şi informatică.

Diagramele Venn reprezintă un mod de a descrie relaţiile de incluziune şi excluziune dintre clase/ seturi. Metoda constă în intersectarea unui anumit număr de cercuri – două sau trei -, fiecare dintre acestea reprezentând o clasă, etichetată printr-o majusculă. Minuscula x şi porţiunile umbrite sunt utilizate pentru a indica existenţa, respectiv nonexistenţa unui membru (cel puţin unul) dintr-o clasă dată.

Astfel, diagramele cu două cercuri reprezintă propoziţii categorice, formele de bază fiind: „toate A sunt B”, „niciun A nu este B”, „mai multe A sunt B” şi „unele A nu sunt B”. 

În cazul silogismelor, potrivit primei legi silogistice, există trei termeni: extremi S şi P şi mediu M. Reprezentarea grafică constă în intersectarea celor trei cercuri corespunzătoare termenilor. Pe această diagramă sunt reprezentate grafic exclusiv premisele: modul silogistic corespunzător este valid dacă şi numai dacă prin reprezentarea grafică doar a premiselor a rezultat automat reprezentarea grafică a concluziei.

John Venn s-a născut pe 4 august 1834, în Hull, Yorkshire, într-o familie de preoţi cu tradiţie. Bunicul filosofului, John Venn, paroh la Clapham, în sudul Londrei, a condus „secta Clapham”, un grup de creştini evanghelişti care se întâlneau în biserica sa şi militau pentru reforma închisorilor, abolirea sclaviei şi a sporturilor violente.

Filosoful John Venn a primit o educaţie strictă, fiind pregătit pentru a se dedica carierei de preot, potrivit tradiţiei familiei. A absolvit Colegiul Gonville and Caius din Cambridge în 1857 şi, la scurt timp după aceea, a fost ales profesor asistent în această instituţie. A fost hirotonisit ca diacon la Ely în 1858, devenind preot în 1859. În 1862 s-a întors la Cambridge, ca profesor de ştiinţe morale.

În 1883 a renunţat la meseria de preot după ce şi-a dat seama că anglicanismul nu corespunde concepţiilor lui filosofice.

Principalul domeniu de interes al lui John Venn a fost logica, despre care a scris mai multe cărţi, printre care „The Logic of Chance”, „Symbolic Logic” şi „The Principles of Empirical Logic”.

În 1883, John Venn a devenit membru al Societăţii regale din Londra.

În 1897, el a scris o carte de istorie a colegiului în care a învăţat şi predat, numită „Istoria biografică a Colegiului Gonville and Caius, 1349 – 1897”. De asemenea, a început o compilaţie de note biografice ale studenţilor de la Universitatea din Cambridge, continuată mai târziu de fiul său, John Archibald Venn (1883 – 1958), şi publicată în Cantabrigienses Alumni, în 10 volume, între 1922 şi 1953.

John Venn a murit în 1923, la vârsta de 88 de ani, la Cambridge.

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Spynews
Cu ce poți înlocui fulgii de ovăz la micul dejun. Rețeta este simplă și gustoasă
Bzi.ro
Situație halucinantă în cazul Caracal! Părinții Alexandrei Măceșanu cer eliberarea lui Gheorghe Dincă! Ce vor în schimb
Fanatik.ro
Ingredientul banal care desfundă țevile. Se folosește în toate gospodăriile
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul. Se aude zăngănit de cătușe: Ar face pușcărie imediat
Playtech.ro
Oraşul din România unde casele dărăpănate costă sute de mii de euro! Nu vorbim de Cluj sau Bucureşti, e o mare surpriză
DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
wowbiz.ro
Ce spune Muzeul Național de Istorie a României, despre Coiful de la Agighiol, expus lângă flăcările care au mistuit Los Angeles în luna ianuarie! Avem lista tuturor locurilor din lume unde se află în prezent obiecte din Tezaurul României!
Spynews
Horoscop februarie 2024. Ce noutăți vor apărea pentru nativii zodiilor
Spynews
Horoscop duminică, 2 februarie 2025: Se anunță o zi plină pentru Gemeni
Evz.ro
Ninsoare în Capitală și în multe zone din țară. Alertă de la ANM
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Un pasager agresiv a încercat să intre în cabina piloților
Cancan.ro
BREAKING | Procurorii DIICOT, percheziții la reședința Ioanei Băsescu. Este vizată și ea într-un dosar controversat
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Cea mai iubită actriță ne-a părăsit. O țară întreagă e în lacrimi. Sora sa a anunțat tragica veste:,,Îmi va lipsi întotdeauna!"
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Un tânăr de 22 de ani a murit în sânul familiei, la un grătar. Victima încerca să instaleze un bec improvizat și s-a electrocutat
substantial.ro
Kate Middleton relansează îndatoririle regale cu un mesaj despre compasiune și empatie
MediaFlux
IARNĂ în ROMÂNIA în FEBRUARIE! Avertismentul ANM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pensionarii care primesc 1000 de lei la pensie. Cine sunt norocoșii