Google îl omagiază pe artistul graffiti şi activistul american Keith Haring, printr-un nou logo

Google şi-a modificat, vineri, logoul, pentru a-l omagia pe artistul pop/ graffiti şi activistul american Keith Haring, de la a cărui naştere se împlinesc 54 de ani.
Romania TV
04 mai 2012, 06:49
Google îl omagiază pe artistul graffiti şi activistul american Keith Haring, printr-un nou logo

Noul logo al Google foloseşte culorile oficiale ale motorului de căutare – roşu, albastru, verde şi galben – şi prezintă nişte oameni dansând şi sărbătorind.

Keith Haring (4 mai 1958 – 16 februarie 1990) a fost un artist şi activist social ale cărui lucrări s-au vrut a fi o replică la cultura de stradă newyorkeză a anilor 1980.

Născut în Reading, Pennsylvania, Haring provine dintr-o familie de artişti, tatăl său fiind caricaturist, şi a fost interesat de artă de la o vârstă fragedă. Din 1976 până în 1978, a studiat arta comercială la The Ivy School of Professional Art, din Pittsburgh, dar şi-a pierdut curând interesul pentru acest domeniu şi a început să studieze artele frumoase.

La 19 ani, Haring s-a mutat la New York, unde s-a simţit inspirat de arta graffiti şi a studiat la School of Visual Arts. Haring a atras prima dată atenţia publicului prin desenele sale în cretă realizate la metroul din New York – primele sale lucrări de artă pop recunoscute. Expoziţiile au fost filmate de fotograful Tseng Kwong Chi.

În această epocă, „The Radiant Baby” a devenit simbolul său.

Din 1980, a organizat expoziţii în Club 57, iar în 1981 a desenat primele sale schiţe în cretă pe hârtie neagră, metal şi obiecte găsite în diverse locuri.

Haring a contribuit la dezvoltarea Noului Val newyorkez, având expoziţii atât în SUA, cât şi în Europa, în galerii şi la bienale de artă.

Până în 1982, s-a împrietenit cu artişti precum Futura 2000, Kenny Scharf, Madonna şi Jean-Michel Basquiat. L-a cunoscut pe Andy Warhol, care i-a servit ca subiect pentru mai multe lucrări, precum „Andy Mouse”. Prietenia cu Warhol a fost un element decisiv în succesul său ulterior, mai ales după decesul amândurora.

În 1984, Haring a vizitat Australia şi a realizat desene graffiti pe ziduri în Melbourne şi Sydney, ca parte a unui contract cu National Gallery of Victoria şi Australian Centre for Contemporary Art, iar lucrările sale s-au mai regăsit în locuri publice din Rio de Janeiro, Paris, Minneapolis etc.

I-a creat şi Madonnei o jachetă pe care aceasta a purtat-o în emisiunea TV „Solid Gold” şi a pictat trupul lui Grace Jones pentru videoclipul acesteia „I’m not perfect”.

Ulterior, a deschis un magazin în SoHo, numit Pop Shop, unde se găseau tot felul de produse cu reproduceri ale lucrărilor lui – tricouri, postere etc.

De asemenea, Haring a creat reclame pentru vodca Absolut şi ceasurile Swatch, iar în 1988 s-a alăturat unui grup de artişti care au promovat vinul Chateau Mouton Rothschild.

În ultimii ani de viaţă, lucrările sale au reflectat teme socio-politice importante precum politica Apartheid, SIDA dependenţa de droguri.

Keith Haring şi-a făcut publică orientarea homosexuală şi promova sexul protejat. Dar, în 1988, Haring a fost diagnosticat cu SIDA. A înfiinţat fundaţia care îi poartă numele în 1989, în beneficiul luptei contra SIDA, dar şi pentru ajutorarea copiilor.

Haring a murit pe 16 februarie 1990, din cauza unor complicaţii provocate de SIDA.

Mai recent, elemente din opera lui Haring au fost incluse în turneul Sticky & Sweet din 2008 al Madonnei, dar şi în interpretarea piesei „One” a trupei U2 din PopMart Tour (1997/1998).

Google îşi modifică frecvent logoul pentru a marca evenimente importante ale istoriei universale sau pentru a celebra mari personalităţi.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'