GAFĂ GOOGLE. Ce greşeală au făcut într-un LOGO SPECIAL pentru celebrarea lui REMBRANDT VAN RIJN

Google sărbătoreşte, luni, 407 ani de la naşterea lui Rembrandt van Rijn, în acest sens noul logo al motorului de căutare prezentând un autoportret al pictorului olandez.
Romania TV
15 iul. 2013, 05:30
GAFĂ GOOGLE. Ce greşeală au făcut într-un LOGO SPECIAL pentru celebrarea lui REMBRANDT VAN RIJN

Logoul Google este reprezentat sub forma unei picturi, în care portretul lui Rembrandt înlocuieşte cea de-a doua literă „G”. De asemenea, cuvântul „Google” este realizat ca o gravură, în fundal.

În versiunea românească a logoului Google apare o eroare, în loc de „407 ani” de la naşterea lui Rembrandt van Rijn fiind scris „470 de ani”.

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (15 iulie 1606, Leiden – 4 octombrie 1669, Amsterdam) a fost un pictor și gravor olandez din secolul al XVII-lea, fiind considerat unul dintre cei mai mari artişti de gen din istorie, conform Wikipedia.

Rembrandt a trăit în epoca numită „vârsta de aur olandeză”, perioadă în care cultura, ştiinţa, comerţul şi influenţa politică a Olandei au atins apogeul. Rembrandt este autorul a 600 picturi, 300 gravuri şi peste 2.000 desene. Maestru al tehnicii de clar-obscur, Rembrandt a fost „singurul pictor care şi-a putut permite să amestece noroiul cu strălucirea ochilor, focul cu cenuşa sau să facă culorile să strălucească proaspăt, ca o floare, pe giulgiul mortuar roz sau bleu deschis” (după cum spunea istoricul de artă francez Élie Faure).

Rembrandt a fost fiul morarului Harmen Gerritzoon van Rijn şi al Corneliei Willemsdochter van Zuitbroeck. Dintre toţi fraţii săi, el este singurul care învaţă să scrie şi să citească într-o şcoală latină. În 1620 se înscrie la Universitatea din Leiden, la care rămâne doar câteva luni. Tânărul Rembrandt îşi începe studiile de pictură în atelierul lui Jacob van Swanenburgh, iar timp de trei ani învaţă tehnica picturii. Pânzele lui – uneori copii ale lucrărilor altor maeştri – îi atestă talentul, ceea ce determină pe părinţii săi să-l trimită în anul 1624 la Amsterdam, unde se perfecționează în atelierul lui Pieterzoon Lastman, care călătorise în Italia şi era influenţat de Michelangelo Merisi (Caravaggio). Deşi studiază la el numai şase luni, Rembrandt preia de la Lastman stilul narativ şi modul de reprezentare a stărilor sufleteşti la figurile înfăţişate. Însă, înainte de orice, descoperă tehnica clarobscurului.

Rembrandt părăseşte Amsterdamul pentru a-şi deschide la Leiden un atelier propriu. I se alătură pictorul Jan Lievens, la rândul său elev al lui Lastman. În atelierul lor comun sunt atraşi numeroşi clienţi, printre care şi umanistul Constantijn Huygens.

Sub influenţa lui Huygens, care-i recunoscuse talentul, Rembrandt se hotărăște să se stabilească la Amsterdam, în 1633. Datorită renumelui său artistic, negustorul de artă Hendryck van Uylenburg îi propune să-şi deschidă un atelier la el. Prin intermediul acestuia, Rembrandt obţine o primă comandă importantă, „Lecția de anatomie a doctorului Tulp”.

În 1634 se căsătoreşte cu Saskia van Uylenburgh, verișoara negustorului de artă, iar, datorită acestui mariaj, Rembrandt pătrunde în cercurile marei burghezii din Amsterdam. Soţii Rembrandt sunt extrem de afectaţi de moartea primilor trei copii ai lor. În 1641 se naște Titus, însă sănătatea Saskiei se deteriorează. Aceasta se îmbolnăvește de tuberculoză şi moare la 14 iunie 1642. Între timp, Rembrandt, care tocmai termină tabloul intitulat „Rondul de noapte”, ajunge în culmea gloriei.

Rămas văduv, Rembrandt angajează o educatoare pentru fiul său, iar în 1646, acestă sarcină va fi luată de Hendrickje Stoffels, care îndeplineşte un rol dublu, acela de educatoare şi de iubită a artistului. Pictorul nu se recăsătoreşte însă, fiind acuzat de imoralitate. În ultimii ani ai vieţii sale, artistul trăieşte izolat de lume. Creditorii îl urmăresc, iar relaţiile artistului cu clienţii săi se deteriorează. În 1656 Rembrandt este ruinat, iar colecţia sa de artă este scoasă la licitaţie şi vândută. Cu toate acestea, îşi continuă munca de creație. Hendrickje moare în 1663, iar Titus în 1668, cu un an înainte de decesul tatălui său.

Rembrandt se stinge din viață la 14 octombrie 1669, într-o casă mică din cartierul Rozengracht. Este îngropat în Westerkerk, într-un mormânt nemarcat.

Printre cele mai importante lucrări ale lui Rembrand se numără: „Lecţia de anatomie a doctorului Tulp”, „Ospăţul lui Baltazar”, „Rondul de noapte” etc. De asemenea, Rembrandt a pictat foarte multe autoportrete: în total sunt peste 50 de tablouri şi mai multe desene şi gravuri.

În ultimii ani, lucrări ale lui Rembrand au stabilit recorduri în cadrul licitaţiilor internaţionale de artă. Astfel, un portret de Rembrandt a fost adjudecat pentru 22 de milioane de euro, în decembrie 2009, la o licitaţie organizată la Londra de casa Christie’s, acesta constituind un nou record mondial de preţ pentru artist, după cum informa la momentul respectiv AFP. Recordul precedent pentru o lucrare de Rembrandt Harmenszoon van Rijn a fost stabilit de „Portretul unei femei de 60 de ani”, vândut pentru 19,8 milioane de lire sterline la o licitaţie organizată de casa Christie’s, la Londra, în decembrie 2000.

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Medicamentul care ar reduce speranța de viață cu 6 ani. Multe persoane îl folosesc pentru o problemă des întâlnită
Capital.ro
Turul II înapoi? Decizia la care nu s-ar fi așteptat Călin Georgescu: Judecat abuziv
Playtech.ro
Aparatul pe care românii nu îl mai pot cumpăra de la 1 iulie 2025. Electrocasnicul dorit de mulți a fost interzis de UE
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Momente de teroare pentru o femeie din Brooklyn, atacată de un grup de evrei ortodocși. „Amenințau cu violul, scandau «moarte arabilor»”
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Vești foarte proaste pentru pensionari, din luna mai. Cine se face vinovat
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii care vor primi 292 de lei pe 8 mai 2025, direct pe card sau prin Poșta Română
Cancan.ro
Ce a făcut angajata unui fast-food din Plaza România, după ce a aflat că Piedone face controale în zonă. Șeful ANPC a prins-o în fapt!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut un nume uriaș. Și-a pus amprenta asupra țării. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Cum a arătat prima dezbatere electorală între candidați. Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, atacuri politice și replici tăioase! George Simion a părăsit sala după doar câteva minute
Mesajul Runelor pentru marti, 29 aprilie 2025. Zi de marti cu noroc mare pentru patru zodii!
MediaFlux
Adevărata cauză a masivei pene de curent din Spania. Este incredibil! Ziua de 28 aprilie va rămâne în istorie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster