Google împlineşte 20 de ani: Cum arăta garajul în care a funcţionat primul birou

Google sărbătoreşte, luni, 20 de ani de la înfiinţare, timp în care a evoluat de la un simplu sistem mai eficient de a explora internetul la cel mai important motor de căutare online, prezent atât de mult în viaţa oamenilor încât numele companiei a devenit verb.
Filip Stan
27 sept. 2018, 08:10
Google împlineşte 20 de ani: Cum arăta garajul în care a funcţionat primul birou

Pe 27 septembrie, Google sărbătorește 20 de ani, ocazie cu care invită pe toată lumea la o călătorie în timp. Mai precis într-o vizită virtuală în Street View în garajul în care a funcționat primul birou Google. Acesta a fost refăcut să arate aproape exact ca acum 20 de ani (septembrie 1998), când fondatorii Google Sergey Brin și Larry Page au deschis primul birou al companiei în garajul lui Susan Wojcicki (în prezent CEO YouTube), de pe Santa Margarita 232, Menlo Park, California, Statele Unite.

Un scurt ghid a ceea ce se pot vedea: Odată ce intră pe ușa laterală a garajului, vizitatorul va observa o masă cu picioare galbene pe care se află un monitor CRT, pe ecranului căruia este deschisă una dintre primele variante ale paginii de căutare Google. Plus o mașină de spălat și un uscător de rufe, de care Larry și Sergey erau foarte încântați.

În celălalt capăt al holului se află un dormitor, care acum 20 de ani juca rolul de „sediu central”, iar înauntru se găsește o tablă pe care scrie “Google’s Worldwide Headquarters” (în traducere: ”sediul global al Google”). Pe o altă tablă se poate vedea logo-ul Google din 1988. Mai mult, vizitatorii vor putea descoperi în garajul Google de pe Street View câteva „secrete”: 20 de piese din istoria companiei, de la prototipul ochelarilor Google la scaunul original al lui Larry. Pentru asta trebuie găsită ușa secretă care face legătura cu lumea paralelă unde sunt plasate aceste 20 de piese.

Iniţial denumită „Backrub”, compania a devenit în 1996 Google – nume ce are la bază termenul matematic „googol” folosit pentru numărul format din cifra 1 urmată de 100 de zerouri – cuvânt care a fost recunoscut oficial ca verb în 2006, fiind inclus în dicţionarele Merriam-Webster şi Oxford English.

Fondat în 1998, de absolvenţii Universităţii Stanford Larry Page şi Sergey Brin, motorul de căutare Google este în prezent o companie activă pe toate marile pieţe globale. Google are sediul central în Silicon Valley şi birouri în America de Nord şi de Sud, Europa şi Asia.

Maşinile folosite de Google pentru serviciul său de hărţi monitorizează şi calitatea aerului

Google a început să-şi doteze maşinile cu senzori care măsoară calitatea aerului în zonele în care circulă pentru a realiza imaginile necesare serviciului Street View.

Ca urmare a unui contract cu startup-ul Aclima din San Francisco, maşinile pe care Google le foloseşte în cadrul serviciului său de mapare au început să fie dotate cu senzori conectaţi la internet care măsoară calitatea aerului.

Primele maşini Google dotate cu astfel de senzori pot fi deja văzute în partea vestică a Statelor Unite şi în Europa, dar şi în Mexic şi Australia.

50 de maşini dotate cu senzori circulă în prezent în Huston, Sydney şi Mexico City. În Londra, senzorii de pe maşinile Google fac măsurători la fiecare 30 de metri parcurşi.

Senzorii în cauză măsoară nivelul de dioxid şide monoxid de carbon, oxid de azot, dioxid de nitrogen şi ozon. Datele colectate sunt făcute publice prin intermediul site-ului Google BigQuery.

Senzorii aflaţi în mişcare, spre deosebire de cei imobili montaţi în multe oraşe, realizează această măsurătoare la nivelul străzii, acolo unde oamenii circulă şi respiră, ceea ce face ca datele să fie mai relevante.

Informaţiile culese cu ajutorul senzorilor folosiţi de Aclima au fost deja folosiţi în cadrul unui studiu ştiinţific care arată că pe distanţe de câteva zeci de metri calitatea aerului poate fi radical diferită.

Google a explicat senatorilor SUA politicile sale privind accesul unor parteneri la datele utilizatorilor Gmail

Google, divizie a grupului Alphabet, a oferit detalii privind politicile areferitoare la accesul producătorilor de aplicaţii pentru Gmail la datele titularilor de conturi de email, dar nu a reuşit să răspundă întrebărilor senatorilor americani legate de dezvoltatorii care încalcă regulile de scanare a emailurilor, transmite Reuters.

Modul în care circulă datele între platforme tehnologice de tipul Google şi Facebook şi partenerii lor au ajuns în centrul atenţiei în întreaga lume, în acest an, de când Facebook a dezvăluit că a monitorizat prea puţin aceste relaţii.

Google a explicat într-o scrisoare adresată senatorilor americani, care a fost publicată joi, că se foloseşte de scanarea automată şi de informaţiile oferite de experţii în securitate, pentru monitorizarea aplicaţiilor partenerilor după lansare, dar nu a răspuns solicitării parlamentarilor de a spune câţi dintre aceştia au fost prinşi încălcând politicile companiei.

Senatorii ar putea cere noi clarificări legate de operaţiunile Gmail în timpul unei audieri în comisia pentru comerţ, referitoare la practicile în domeniul confidenţialităţii datelor, programată să aibă loc pe 26 septembrie, cu oficiali ai Google, Apple, AT&T şi Twitter.

Reprezentanţii Google nu au răspuns imediat solicitărilor pentru comentarii.

Utilizatorii Gmail trebuie să îşi dea consimţământul pentru activarea unir extensii care îi ajută să trimită emailuri programate, să obţină discount-uri din partea retailerilor sau să înlăture listele de emailuri nedorite.

Potrivit politicilor Google, firmele de software care creează aceste extensii trebuie să îi informeze pe utilizatori despre modul în care acestea colectează şi utilizează datele din Gmail.

Audierea a avut loc după ce publicaţia Wall Street Journal a relatat în luna iulie că unii dezvoltatori nu au explicat clar utilizatorilor că angajaţii lor evaluează mesajele din Gmail şi că datele pot ajunge la terţe părţi.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Se dau câte 800 lei. ANAF te va verifica. Depui declarație pe propria răspundere cum i-ai cheltuit
Playtech.ro
Ce conține carnea de mici vândută în supermarketurile din România înainte de 1 Mai. „Surpriza” din compoziție, semnalată de APC
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Pericol într-o zonă din România. Apa e periculoasă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Elena Udrea, OUT din închisoare?! Avocatul ei a dat imediat vestea uriașă: E aritmetică!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Rusia, China și Iran își întind tentaculele în Africa. Planul lui Putin pentru o nouă ordine mondială, fără Occident
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre