Potrivit comunicatului, pe măsură ce nevoile de comunicare evoluează tot mai rapid, Google investeşte în dezvoltarea de noi tehnologii pentru a îmbunătăţi experienţa căutării pe internet de pe dispozitivele mobile şi a o aduce la un alt nivel.
Voice Search permite utilizatorilor să caute pe internet la fel de uşor cum vorbesc la telefon. Aplicaţia utilizează o tehnologie vocală pentru a transforma cuvintele rostite în text şi apoi efectuează interogarea pe motorul de căutare Google la fel ca atunci când s-ar introduce manual textul. Toate datele sunt prelucrate prin intermediul tehnologiilor găzduite în Cloud, nu pe telefonul mobil, ceea ce înseamnă că aplicaţia este rapidă şi uşor de utilizat.
„S-au depus eforturi considerabile pentru a colecta sute de mii de expresii şi a dezvolta sistemul de recunoaştere vocală în limba română, iar scopul a fost ca Voice Search să facă diferenţa în viaţa de zi cu zi a utilizatorilor. Când suntem în mişcare sau avem mâinile ocupate şi nu ne putem opri pentru a tasta informaţiile de care avem nevoie, această aplicaţie este cu adevărat utilă şi eficientă. Românii realizează deja milioane de căutări zilnic şi acum pot face acelaşi lucru vocal, în limba română, prin intermediul Voice Search”, a declarat Dan Bulucea, Country Manager Google Romania.
Voice Search răspunde pe loc la orice tip de căutare uzuală, precum: care este distanţa până la Timişoara, ce benzinării există în Craiova, cum va fi vremea astăzi, care este programul la cinema sau ce idei de cadouri există. Aplicaţia generează rezultate exacte de căutare astfel încât să acopere toate posibilităţile. Iar cei care vor să se informeze şi mai bine vor avea la dispoziţie lista familiară a rezultatelor de căutare Google.
Fiecare limbă necesită de regulă colectarea iniţială a sute de mii de pronunţii de la voluntari. Ca şi în cazul altor limbi disponibile deja prin Voice Search, cu cât oamenii folosesc mai des aplicaţia, cu atât aceasta oferă rezultate mai precise.
Utilizarea Google Voice Search depinde de tipul telefonului mobil. Dacă telefonul dispune de Android 2.2 sau o versiune mai nouă, căutarea poate fi iniţiată pe bază de voce prin simpla atingere a pictogramei cu microfon, în caseta de căutare Google, de pe ecranul principal. În caz contrar, aplicaţia Voice Search poate fi instalată din Google Play. Aplicaţia poate fi utilizată într-o singură limbă la un moment dat, iar folosirea unei limbi noi ar putea necesita schimbarea setărilor pentru limbă.
Alături de română, în Voice Search au fost incluse alte 12 limbi, aplicaţia fiind astfel disponibilă pentru 100 de milioane de noi vorbitori din ţările nordice, iberice şi slave. În total, Voice Search este disponibilă în 42 de limbi şi dialecte din 46 de ţări.