Google pregăteşte lansarea YouTube România

Grupul Google pregăteşte lansarea YouTube România, aşteptată cu mare interes de compozitorii români, care urmează să primească bani pentru videoclipurile încărcate pe acest site, în baza unui contract semnat, pe 6 martie, între Google Ireland Limited şi UCMR-ADA.
Romania TV
22 mart. 2013, 10:41
Google pregăteşte lansarea YouTube România

Organismul de gestiune a drepturilor de autor Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Asociaţia pentru Drepturile de Autor (UCMR-ADA), care reprezintă pe teritoriul României 7.800-7.900 de compozitori şi textieri de muzică, şi-a informat membrii că, pe 6 martie, a semnat cu Google Ireland Limited o „Autorizaţie licenţă neexclusivă de utilizare a operelor muzicale prin streaming oneros” pentru site-ul YouTube.

„Prin intermediul acestui contract, UCMR-ADA a obţinut pentru membrii săi dreptul de a colecta remuneraţii, pentru utilizările operelor muzicale pe internet, pe site-ul YouTube, prin streaming”, se spune în anunţul UCMR-ADA.

Organismul de gestiune a drepturilor de autor îşi atenţionează membrii că „data intrării în vigoare a autorizaţiei-licenţă neexclusivă este data lansării platformei YouTube-România”. „Această dată este stabilită de partenerii noştri de la Google, iar modalitatea de comunicare către public va fi, cu siguranţă, una de impact mediatic”, precizează UCMR-ADA.

Reprezentanţii Google România au dezvăluit interesul de a aduce noi servicii pentru utilizatorii şi companiile din România.

„YouTube a devenit una dintre cele mai populare platforme de divertisment prin care oamenii pot interacţiona, viziona şi încărca conţinut video, inclusiv în România. Ne bucurăm să aducem noi servicii pentru utilizatorii şi companiile din ţara noastră, pentru a înlesni accesul la cât mai mult conţinut local, dar momentan nu avem mai multe detalii să oferim”, au declarat reprezentanţii Google România.

Este de aşteptat ca prin lansarea YouTube România publicul să aibă acces mai uşor la un conţinut localizat, însă cei interesaţi vor putea accesa în continuare varianta internaţională a YouTube.

Surse au declarat că lansarea versiunii YouTube România va avea loc în acest an.

Pe de altă parte, cântăreţii par a fi cei mai interesaţi de lansarea versiunii localizate a YouTube, deoarece – în baza contractului semnat între UCMR-ADA şi Google – vor putea să încaseze bani pentru melodiile lor care vor fi postate pe YouTube România. Însă la fel cum nu se cunoaşte încă data oficială de lansare a YouTube România, nici UCMR-ADA nu a comunicat detaliile legate de procentele pe care le va încasa de la YouTube pentru membrii săi.

Reprezentanţii UCMR-ADA au refuzat să dea detalii din contract şi au invocat clauzele de confidenţialitate impuse de Google.

Surse din industrie au declarat că există o metodologie pentru utilizarea operelor muzicale pe internet şi, în baza acesteia, compozitorii români vor primi un procent din veniturile pe care le va realiza YouTube România. Conform aceloraşi surse, acest procent ar fi în jur de 5%.

Lansarea YouTube România este văzută ca un fapt pozitiv de compozitorii români, având în vedere că mulţi dintre ei spun că nu au primit până acum bani pentru difuzarea melodiilor lor pe site-ul internaţional YouTube.

Astfel, compozitorul Mihai Ogăşanu a declarat că lansarea YouTube România este „un lucru foarte bun”, pentru că este ceva „gândit şi dorit de mult” de către cei care deţineau drepturile pentru melodiile postate pe YouTube.com.

„Este o idee foarte bună, pentru că în felul acesta se pot gestiona drepturile mult mai bine, în ceea ce priveşte colaborarea dintre UCMR-ADA şi YouTube România. Cred că şi artiştii români îşi vor pune piesele pe YouTube România. Mi se pare un lucru foarte bun, nu ştiam exact rezultatele demersului (…) E foarte bine pentru noi, pentru artişti, pentru compozitori şi textieri, cei care sunt în spatele melodiilor, şi bineînţeles pentru imagine, mai departe, bănuiesc că vor negocia şi alte organisme de gestiune colectivă (cu YouTube, n.r.). Pentru că pe YouTube România nu va fi doar muzică, ne putem aştepta şi la conţinut cinematografic autohton”, a spus Mihai Ogăşanu.

Întrebat dacă a încasat vreodată bani din drepturi de autor în urma melodiilor compuse de el şi postate pe site-ul internaţional YouTube, Mihai Ogăşanu a spus: „Nu am cunoştinţă de acest lucru”.

Călin Goia, solistul trupei Voltaj, a declarat că nu ştia despre contractul semnat de UCMR-ADA cu Google, pentru YouTube România. El a precizat însă că UCMR-ADA a început să colecteze drepturile de autor şi de pe online. „Faţă de acum cinci-şase-şapte ani, au început să se mai strângă nişte bănuţi”, a spus Călin Goia, precizând însă că situaţia în România este foarte departe de ceea ce se întâmplă la nivel internaţional, unde artiştii pot să trăiască foarte bine din drepturile de autor care li se cuvin.

Pe de altă parte, Cornel Ilie, solistul trupei Vunk, a declarat că parteneriatul semnat de UCMR-ADA este binevenit. „Încă nu se ştie când va fi lansat YouTube România, dar e binevenit. Nu ştiu nici cum o să se monitorizeze exact, cum o să se împartă veniturile”, a spus Cornel Ilie. El a precizat că, până în prezent, trupa Vunk nu a încasat bani de la YouTube.com pentru melodiile sale.

Florin Grozea, fondatorul trupei Hi-Q, compozitor, textier şi consilier în drepturi de autor, după cum se prezintă pe blogul personal, este cel care a făcut iniţial publică informaţia că UCMR-ADA va colecta drepturi de autor de pe YouTube. El a declarat, într-un interviu pentru manafu.ro, că „autorii, compozitorii, textierii şi casele de discuri vor primi în sfârşit drepturi de autor din utilizarea muzicii lor pe YouTube”, cel mai mare site cu muzică din lume.

„Veniturile din publicitate se vor împărţi după un algoritm stabilit prin acest acord şi o parte din banii câştigaţi de YouTube în România se vor duce la autorii români (şi străini). Nu s-au publicat detalii despre contract, dar probabil că autorii români vor lua (prin intermediul UCMR-ADA) între 5 şi 10% din veniturile YouTube realizate pe teritoriul României. Procente asemănătoare plătesc şi radiourile, televiziunile şi alţi utilizatori ai muzicii în România (conform negocierilor directe dintre UCMR-ADA şi asociaţiile care reprezintă aceste companii media)”, a explicat Florin Grozea.

Dan Popi, cel care conduce casa de discuri Cat Music, a declarat că vede acordul semnat de UCMR-ADA cu Google, pentru YouTube România, ca pe „un pas esenţial”. „Regret că a durat atât de mult”, a spus Dan Popi.

El a precizat că, până în prezent, Cat Music a încasat bani din drepturi de autor de la YouTube.com. „Am încasat, printr-un intermediar, dar numai internaţional, fără România. Negociem cu Google acum, Cat Music având cel mai mare canal de YouTube din România”, a spus Dan Popi.

El a mai spus că este imposibil ca UCMR-ADA să gestioneze direct şi drepturile de autor ale compozitorilor români de pe YouTube.com. „Practica în domeniu face imposibil acest lucru în mod direct. Organele echivalente UCMR-ului colectează în fiecare teritoriu, iar apoi virează banii UCMR-ului dacă există acorduri de reciprocitate”, a spus Dan Popi.

Popi are un răspuns şi la întrebarea ce ar mai trebui făcut în domeniul site-urilor de partajare de videoclipuri pentru ca deţinătorii de drepturi să îşi primească banii: „Trebuie aplicată legea, aici autorităţile ar trebui să ia mai în serios pirateria pe internet”.

Şi reprezentanţii casei de discuri Roton au declarat că aşteaptă de mult această iniţiativă, a localizării YouTube.

„Localizarea YouTube în România este un pas foarte important, pentru că ne va ajută să păstrăm o linie cât mai coerentă de comunicare a pieselor noastre şi împreună cu artiştii şi autorii vom putea promova operele pe canalul oficial, în mod exclusiv, pentru a ajunge cât mai devreme la cât mai mulţi dintre cei ce vor să asculte/vizioneze. Aşteptăm de mult această iniţiativă, de acum înainte conturile vor putea fi mai uşor personalizate, conţinutul muzical va putea fi mult mai atent promovat şi îndeaproape supravegheat. La fel de important pentru noi este faptul că vom putea comunica direct cu partenerii de la YouTube pentru crearea de campanii comune”, au mai spus reprezentanţii Roton.

Site-ul de partajare de fişiere video YouTube, proprietate a grupului Google, a devenit una dintre cele mai importante surse de informare din lume, potrivit unui studiu realizat de centrul de cercetare american Pew, publicat în Statele Unite în luna iulie 2012. Acest studiu a evidenţiat faptul că subiectele de actualitate au fost cele mai căutate pe YouTube într-o perioadă de 15 luni, între 2011 şi 2012. Totodată, YouTube susţine că peste 72 de ore de înregistrări video sunt postate pe site în fiecare minut şi că peste patru miliarde de fişiere video sunt vizionate în fiecare zi.

În plus, joi, YouTube a anunţat că are peste un miliard de utilizatori unici în fiecare lună. De asemenea, compania a anunţat că cele mai importante branduri din lume desfăşoară în prezent campanii pe YouTube.

DailyBusiness
Țara noastră, într-un moment critic. Burduja: „România nu are suficientă energie”
Spynews
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Bzi.ro
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament
Fanatik.ro
Ce să pui în aluatul de șnițele ca să-ți iasă pufoase, cu aspect delicios. Un singur ingredient face o diferență spectaculoasă
Capital.ro
Se verifică banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se dau pedepse cu închisoarea de până la 6 ani
Playtech.ro
Cine pe cine a sunat: Ciolacu a vorbit la telefon cu Trump și...
DailyBusiness
Programul Casa Verde se transformă într-un coșmar financiar
Adevarul
„Corecția” barbară pe care un bărbat i-a aplicat-o soției: I-a tăiat părul cu toporul, a ras-o în cap şi a bătut-o crunt
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Carmen Grebenișan a recunoscut că a fost înșelată de fostul soț, Alex Militaru. Motivul pentru care a încercat să își salveze căsnicia după infidelitate
Spynews
Elwira Petre le-a pregătit o surpriză de proporții fetițelor ei! Soția lui Mihai Petre le-a pregătit un cadou pe care l-a ținut în casă 16 ani: ”Mi s-a părut superbă” | FOTO
Evz.ro
Murăturile care sunt dăunătoare pentru sănătate. Nici prin cap nu vă trece
Ego.ro
Scandal monstru între femei, după moartea lui Prigoană! ”Sunteți macabră! O semidoctă!”
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Când intră alocațiile pe card în luna decembrie 2024: Suma de bani pe care copiii urmează să o primească în plus începând cu luna ianuarie 2025
Cancan.ro
Fiii lui Silviu Prigoană nu pot face succesiunea. Care este motivul + acuzații grave din partea Adrianei Bahmuțeanu
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
StirileBZI
Meteorologii Accuweather anunță ninsori viscolite! Pe ce dată se întâmplă
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
Proteste masive în Noua Zeelandă împotriva unui proiect de lege controversat privind drepturile Māori
MediaFlux
TRUMP a luat DECIZIA privind ROMÂNIA. A vorbit la TELEFON cu MARCEL CIOLACU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Google a desemnat cele mai bune jocuri și aplicații din 2024, pe Android