GOOGLE va face obiectul unor acuzaţii oficiale dacă nu reuşeşte să îmbunătăţească propunerile prezentate Comisiei Europene pentru soluţionarea reclamaţiilor legate de motorul de căutare, a declarat marţi comisarul european pentru concurenţă Joaquin Almunia, transmite EUbusiness.
Până acum, Google a reuşit să evite potenţiale amenzi de miliarde de euro prin acordul convenit în februarie cu Comisia Europeană, concernul american fiind acuzat de nerespectarea regulilor antitrust în Europa. Principalii concurenţi ai companiei americane, printre care Microsoft şi TripAdvisor, au susţinut că Google a făcut abuz de poziţie dominantă pe piaţa europeană, unde deţine 90% din traficul pe internet.
Totuşi, înţelegerea dintre Google şi executivul UE şi-a pierdut obiectul atunci când Comisia a primit circa 20 de noi plângeri legate de concernul american. Potrivit lui Almunia, aceste reclamaţii au oferit Uniunii Europene ”noi dovezi şi argumente solide împotriva mai multor aspecte ale ultimelor propuneri prezentate de Google”.
„La începutul lunii am comunicat acest lucru companiei, cerându-i să adapteze propunerile. Acum trebuie să vedem dacă Google poate soluţiona aceste probleme şi ne poate înlătura temerile”, a explicat comisarul european pentru concurenţă, în Comisia pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European.
Potrivit regulilor UE, o companie găsită vinovată pentru încălcarea legislaţiei antitrust poate fi amendată cu cel mult 10% din vânzările sale anuale, ceea ce în cazul Google înseamnă vânzări de 55,5 miliarde de dolari în anul 2013.
Almunia, al cărui mandat de comisar european se încheie la finalul lui octombrie, a menţionat că dosarul ar putea fi soluţionat de viitoarea Comisie Europeană, condusă de Jean-Claude Juncker şi în care portofoliul concurenţei va fi deţinut de daneza Margrethe Vestager.
Intervenţia lui Almunia survine la o zi după ce patronul Google, Eric Schmidt, a intrat în dezbaterea politică europeană, la invitaţia comisarului european pentru agenda digitală, Neelie Kroes, care i-a pus la dispoziţie blogul său pentru a-şi face cunoscute sugestiile în scopul de a crea ”o nouă Europă”.
Schmidt, al cărui grup face, printre altele, obiectul unei anchete a Comisiei Europene pentru obstrucţionarea concurenţei, inaugurează o serie de intervenţii a 40 de responsabili din informatică sau personalităţi din politică şi artă pe blogul lui Neelie Kroes, care îşi va părăsi funcţia de comisar european .
GOOGLE, al cărei nume provine de la numărul googol, adică 10 la puterea 100, este o corporaţie americană multinaţională care administrează motorul de căutare pe Internet cuacelaşi nume. A fost fondată în 1998 de către doi doctoranzi de la Universitatea Stanford, Larry Page şi Sergey Brin. GOOGLE oferă o metodă simplă şi rapidă de găsire a informaţiilor pe web, având o bază de date despre peste 8 miliarde de situri web.
Compania a pornit cu o investiţie de 100.000 de dolari care a venit din partea unuia dintre cofondatorii companiei Sun Microsystems, Andy Bechtolsheim, care considera că un motor de căutare pe Internet poate revoluţiona lumea. GOOGLE dispune şi de motoare de căutare pentru imagini, cărţi, bloguri, grupuri de ştiri şi directoare web.
La sfârşitul anului 2007, GOOGLE a fost cotat drept cea mai puternică marcă globală, după criteriul valorii în milioane dedolari (86.057 milioane dolari SUA), dar şi după modul de percepţie de către utilizatori, următoarele locuri fiind ocupate de companiile General Electric, Microsoft, Coca-Cola, China Mobile, IBM, Apple, McDonald’s, Nokia şiMarlboro.