Logoul Google prezintă vineri diverse simboluri populare în metoda de educare Montessori tradiţională: puzzle-uri, obiecte pentru pictat şi alte instrumente cu care se joacă copiii.
Metoda Montessori este foarte importantă pentru dezvoltarea psihologică la vârste foarte mici.
Născută pe 31 august 1870, la Ancona, Maria Montessori a creat această metodă specială de educare a copiilor foarte tineri, înființând ulterior în lume numeroase școli care o aplicau – Școlile Montessori.
Maria Montessori a studiat medicina la Universitatea din Roma. Ea a fost una dintre primele femei care au absolvit facultatea de medicină în Italia și una din primele femei medic care au auvut succes în carieră, devenind cunoscută în toată lumea.
A început să aplice multe din ideile sale despre educarea micilor copii (cu vârste cuprinse între un an și cinci ani) într-o perioadă în care s-a ocupat de copii cu deficiențe mintale. Începând din 1907, când a fost numită la conducerea unui grup de creşe şi grădiniţe dintr-o zonă săracă a Romei, ea şi-a perfecționat metoda de educare care ulterior i-a primit numele şi a devenit celebră în lumea întreagă.
Maria Montessori a călătorit foarte mult, supraveghind sistemul școlilor Montessori, scriind și ținând conferințe.
Montessori și-a concentrat atenția și metodele educaționale şi asupra copiilor retardați mintal din naștere.
Printre principiile care îi guvernează metoda se numără crearea de grupuri educaţionale care acoperă vârste pe trei ani (3-5 ani, 6-9 ani etc.), autoeducarea și aplicarea celor învățate direct, încurajarea copiilor în a lua decizii proprii pe care să le respecte.
Montessori a murit pe 6 mai 1952, la vârsta de 81 de ani, din cauza unei hemoragii cerebrale, în Olanda.
Google îşi schimbă frecvent logoul pentru a marca evenimente importante şi a omagia personalităţi din diverse domenii.