Ilie Dobre a reuşit un nou record mondial. Acest record mondial unic, incredibil, care depaseste, cu 10 -11 secunde, limita biologica umana, dupa cum a mentionat Prof. univ. dr. General Ion Ţintoiu, reputat medic cardiolog, de la Spitalul Militar Central din Bucuresti, a fost stabilit in timpul meciului de fotbal dintre ASTRA Giurgiu si ASA Tg. Mures, din etapa a doua a Ligii I, din ziua de 19 iulie 2015, cand a marcat Filip Jazvic, de la ASA Tg. Mures.
Comentatorul Ilie Dobre detine alte cinci recorduri mondiale: 31 si 27 secunde in transmisiunea unui gol in direct, fara respiratie; 1 minut si 8 secunde si 42 secunde, cu o singura respiratie, fiind totodata comentatorul sportiv radio cu cele mai multe carti publicate (42), la ora actuala avand deja 43.
World Record Academy i-a acordat, de asemenea, premiul de mare prestigiu international „Omul Anului in Media” (2014), si a precizat ca Ilie Dobre a fost premiat, in 2008, cu „Ordinul National pentru Merit” in grad de Cavaler.
„Am ascultat meciuri de fotbal transmise la radio şi TV din Brazilia, Argentina, Uruguay, Mexic, Spania, Portugalia, Italia, Anglia, Germania, Egipt şi am observat că exclamaţiile comentatorilor lor nu se compară cu ale mele, sunt la jumătate în comparaţie cu ale mele”, a declarat recent Ilie Dobre, care care în palmares peste 1400 de meciuri comentate.
Ilie Dobre, crainic la Radio România, a fost desemnat de World Record Academy ca fiind şi comentatorul sportiv cu cele mai multe cărţi publicate, 42.
În încheierea articolului, site-ul World Record Academy inserează o declarație a lui Ilie Dobre: „Nu am avut niciodată probleme cu vocea, pentru că nu fumez, nu beau alcool și nici apă rece”.
Absolvent al Facultăţii de istorie a Universităţii Bucureşti, Ilie Dobre a decis, în 1992, printr-un volum dedicat marelui fotbalist Nicolae Dobrin, să consemneze în scris, pentru posteritate, miile de informaţii, efemere prin natura lor, lansate în eter. De altfel, în 30 de ani de carieră radiofonică, Ilie Dobre a comentat peste 1.300 de meciuri din campionatul intern, ale naţionalei sau de la marile competiţii, multe din numele rostite devenind, în timp, subiectele unor monografii cu aceeaşi semnătură: Nicolae Dobrin, Marius Lăcătuş, Ionuţ Sabău, Dorinel Munteanu, Florea Dumitrache, Ştefan Iovan, Ilie Dumitrescu, Ludovic Sătmăreanu, dar şi Cristian Gaţu, Valentin Samungi, Ştefan Birtalan, Cornel Oţelea.
De asemenea, turneele finale ale CM de fotbal din 2006 şi CE din 2004 şi 2008 au fost trecute de pe calea undelor între coperţile unor cărţi, iar ultima producţie a freneticului ziarist adaugă o nouă latură a personalităţii sale de o tenacitate ieşită din comun: un roman, „Paradisul însângerat”.