„Este necesar acum ca liderii (Rusiei și SUA) să dea un impuls (relațiilor), așa cum s-a întâmplat la Reykjavik în 1986”, a afirmat fostul președinte al URSS, citat de RIA Novosti.
El a subliniat că acest efort trebuie să vizeze „întreaga gamă de probleme și nu doar puncte specifice, chiar dacă acestea sunt importante”. „Trebuie să punem totul pe masă pentru a restabili climatul de încredere” între cele două puteri, a insistat părintele Perestroikăi, citat de AFP.
În același timp, Gorbaciov a deplâns faptul că întrevederea dintre Putin și Trump, preconizată pentru vineri la Hamburg, în marja G20, are loc atât de târziu. „Înainte de toate este bine că această întâlnire are loc în cele din urmă. Dar e păcat că nu a avut loc mai devreme”, a declarat Gorbaciov. „S-a pierdut mult timp și acesta trebuie recuperat pentru a restabili încrederea” între părți, a spus el, amintind că anturajul lui Reagan nu a fost favorabil primei sale întâlniri, care a avut loc la Geneva în 1985. „La acea vreme, oamenii din propria sa administrație nu-l lăsau pe Reagan să meargă la întâlnirea de la Geneva. Dar el nu a cedat presiunii. Și noi, pe de alta parte, am venit la întâlnire cu serioase propuneri constructive”, și-a amintit fostul lider sovietic, citat de RIA Novosti, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Summit G-20: Angela Merkel a refuzat să medieze între Putin şi Trump
Kremlinul a declarat că speră ca întâlnirea dintre președinții Putin și Trump să servească la stabilirea unui „dialog de lucru, vital pentru lumea” întreagă. Dar cel mai important este că această întâlnire va oferi posibilitatea de a vedea și înțelege care este abordarea reală a Moscovei și Washingtonului în ceea ce privește construirea relațiilor bilaterale și nu ceea ce difuzează mass-media, a declarat anterior purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov.
Relațiile între Rusia și SUA traversează o criză fără precedent de la încheierea Războiului Rece, când Mihail Gorbaciov inițiase o apropiere de Occident, permițând în același timp o politică deschisă în Uniunea Sovietică.
În 1985 și în 1986, Gorbaciov și Ronald Reagan s-au întâlnit la Geneva și Reykjavik într-o încercare de a pune capăt Războiului Rece. În ajunul întâlnirii sale de vineri cu Putin, președintele SUA, Donald Trump, a criticat în timpul vizitei la Varșovia comportamentul „destabilizator” al Rusiei.
Întâlnirea dintre cei doi președinți va fi urmărită îndeosebi în SUA, unde este în desfășurare o anchetă cu privire la influența Rusiei asupra unor persoane din anturajul lui Donald Trump și asupra scrutinului prezidențial din noiembrie 2016.