„Comasarea alegerilor este o idee care ne preocupă nu doar pe noi. Am văzut cam toți liderii de partide politice preocupați de acest lucru, pentru că altfel o să vedeți alegeri în fiecare an sau din doi în doi ani mai avem câte o alegere, că vorbim de europarlamentare, de locale și parlamentare, peste patru ani de prezidențiale, o mai fi și câte un referendum. De fiecare dată, noi, în loc să asigurăm o stabilitate socială, să asigurăm un mediu economic care să nu fie influențat permanent de alegeri, ne pierdem energiile și resursele„, a spus Alina Gorghiu, întrebată despre propunerea din programul de guvernare al lui Dacian Cioloș privind comasarea alegerilor și mandatul de cinci ani pentru toți aleșii, potrivit Agerpres.
Ea a susținut că noul Parlament va putea realiza modificarea legii fundamentale. „Modificarea Constituției nu se poate face decât cu noul legislativ. Noi am spus că este unul din obiectivele pe care un Parlament nou, legitim și le poate fixa. Pentru că o Constituție nu prevede doar un articol sau altul, o Constituție presupune girul unei majorități și eu aș spera că putem agrea în unanimitate anumite modificări instituționale de amploare. Vedem următoarele alegeri parlamentare, un nou Parlament, o Constituantă poate reprezenta începutul unui nou proces de modificare, regândire, ajustare a dispozițiilor constituționale„, a afirmat liderul PNL.
Gorghiu a precizat că liberalii vor insista pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin. „Vom insista asupra a două lucruri care cred eu că pot influența în bine procesul electoral din România: odată OUG 55 care este în Senat, cu raport dacă nu mă înșel favorabil de la Comisia juridică. Rămâne să vedem ce face administrația, pentru că trebuie anulate efectele la acea catastrofă de ordonanță făcută special de PSD în momentul acela pentru a câștiga alegerile și trebuie în mod obligatoriu ca primarii care au migrat să-și piardă mandatul și aleșii locali. (…) A doua propunere cu care noi o să încercăm să facem un dialog, nu doar cu premierul desemnat și Cabinetul său, ci și cu ceilalți, este tema alegerilor în două tururi de scrutin pentru că vorbim de nevoia de legitimare a alesului. Or, dacă vorbești de un ales legitimat și cu greutate, atunci te apuci și modifici legislația și poți să o faci cu puțină voință politică într-un termen scurt„, a explicat copreședintele PNL.