Alina Gorghiu a declarat că revenirea la alegerea primarilor în două tururi nu este posibilă prin asumarea răspunderii Guvernului în Parlament, având în vedere în procedură parlamentară se află o lege pe această temă, soluţia cea mai potrivită fiind o ordonanţă de urgenţă.
”În momentul acesta opţiunea pe care o văd plauzibilă, rezonabilă, raţională, este cea a ordonanţei de urgenţă pe care Guvernul poate să o adopte pentru modificarea (legii electorale-n.r.). Asumarea răspunderii (…) vă mărturisesc că din punct de vedere constituţional cred că nu este posibilă”, a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu, într-o conferinţă de presă susţinută la Botoşani.
Ea a precizat că CCR a stipulat, într-o decizie anterioară, în contextul în care Guvernul a vrut să îşi asume răspunderea pe legea educaţiei, că un astfel de demers nu este constituţional pentru că această lege se afla deja în procedură parlamentară, scrie Mediafax.
Alina Gorghiu a declarat că își dorește că discuțiile cu premierul și liderii politici să aibă loc în această săptămână, potrivit Agerpres.
„Premisele unui dialog există și m-aș bucura să fie cât de repede se poate, pentru că altfel intrăm într-o criză de timp. Încă nu am stabilit calendarul, dar mi-aș dori ca săptămâna aceasta să aibă loc toate aceste întâlniri”, a afirmat Gorghiu, în contextul în care liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că susţine o astfel de modificare legislativă, UNPR a afirmat că îşi va contura o poziţie, iar UDRM a spus în trecut că susţine revenirea la alegerile în două tururi.
Liderul liberal a subliniat că „nu există vreo altă temă mai bună de dialog cu absolut orice partid politic”.
Alina Gorghiu a afirmat că varianta unei ordonanțe de urgență pe tema modificării legislației privind alegerea primarului este cea mai bună soluție.
„Eu consider că implicarea unei instituții cum este Guvernul României, un guvern tehnocrat, într-un proces care înseamnă alegeri corecte, echitabile, echilibrate, competitive, înseamnă un exercițiu foarte sănătos. În momentul acesta, opțiunea pe care o văd plauzibilă, rezonabilă, rațională, este cea a ordonanței de urgență pe care Guvernul poate să o adopte„, a adăugat aceasta.
Co-președintele PNL susține că asumarea răspunderii parlamentare nu poate fi luată în calcul, pe motiv că CCR interzice asumarea răspunderii Guvernului pe acte normative aflate în dezbatere parlamentară. Cu toate acestea, PNL va discuta pe acest subiect în Biroul Politic Național care se va întruni marți.