„Mă îngrijorează că nu vom mai avea pe 2 decembrie votul privind imunitatea lui Dan Şova, ci se va amâna, pentru că domnul Tăriceanu vrea altceva”, a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu la Digi24. Liderul PNL a mai precizat că „orice tergiversare este un semnal de alarmă”, iar cine mizează pe faptul că este sfârşit de an şi lucrurile trec neobservate se înşală.
Citeşte şi: Alina Gorghiu: Din punctul de vedere al PNL, a fost ULTIMA MĂRIRE DE SALARII
Alina Gorghiu a spus că a avut „un gust amar” când a văzut că un lider PNL, Ioan Oltean, este ridicat de la aeroport pentru a fi dus la DNA, însă decizia PNL este una constantă, aceea de a va vota în favoarea solicităriilor făcute de Parchet.
„Am un gust amar când văd că un coleg este suspectat de săvârşirea unor fapte prevăzute de Codul Penal. Hotărârea politică a PNL a fost păstrată, vom vota în favoarea solicitărilor făcute de Parchet”, a declarat Gorghiu, adăugând că, în calitate de lider de partid, nu îşi permite să aibă emoţii în astfel de situaţii.
În context, ea a spus însă că îşi doreşte ca atât Ioan Oltean, cât şi Dan Şova să aibă argumente în instanţă pentru a putea „răsturna” toate aceste acuzaţiile care li se aduc.
Alina Gorghiu a declarat, referitor la propunerea lui Dragnea de a renunţa la imunitate pentru că i se face rău fizic să decidă în cazul solicitărilor justiţiei, că acesta ar trebui să fie mai serios atunci când vorbeşte de etică, precizând că PNL are un proiect privind votul în aceste cazuri.
„Domnul Dragnea ar putea să facă mult mai multe lucruri mai sănătoase decât genul acesta de discurs. Liderul celui de-al doilea partid ca opţiune – PSD – ar putea să fie mai serios când vorbeşte de etică sau integritate. E un proiect de lege în Parlament de doi ani. Poţi să te apleci asupra lui, deşi e propus de PNL. Acest proiect este ţinut de majoritatea parlamentară într-un foarte jos sertar, pe fundul sacului, unde se ţin problemele indezirabile. Acest proiect ar rezolva problema de celeritate”, a declarat, luni, copreşedintele PNL Alina Gorghiu.
Proiectul invocat de Gorghiu prevede că, în termen de 48 de ore de la sesizarea din partea Justiţiei, Parlamentul încuviinţează solicitările de ridicare a imunităţii, cu vot la vedere, fără a mai studia dosarele, întrucât Legislativul nu poate fi transformat în instanţă de judecată „ori de câte ori un membru PSD este pus în discuţie”, scrie Mediafax. Liderul PNL a precizat că, dacă proiectul ar fi adoptat, problema celerităţii s-ar rezolva.
Întrebată dacă este de acord cu eliminarea imunităţii parlamentare, Gorghiu a spus că susţine renunţarea la imunitatea, „cu excepţia declaraţiilor politice”, adăugând că mai toate statele UE au astfel de prevederi, întrucât nu este normal „ca un parlamentar să fie urmărit penal dacă face o declaraţie care este în dezacord cu ce vrea regimul unui anumit moment”.
Citeşte şi: Comisia juridică se reuneşte miercuri pentru a discuta cererile care îi privesc pe Oltean şi Teodorescu
Alina Gorghiu a declarat că o revizuire a Constituţiei în 2016 nu este indicată pentru că ar fi gândită în termeni electorali şi a precizat că soluţia ar fi ca viitorul Parlament să fie Constituantă şi să facă o nouă Lege fundamentală, de la zero, în loc să o peticească pe cea în vigoare.
„Nu este nevoie de o regândire a Constituţiei, eu aş face o Constituantă cu viitorul Parlament legitim votat şi aş lua-o de la zero cu Constituţia României. Pur şi simplu aş face o Constituantă, nu aş petici (…) Aş face un lucru bine făcut, cum spune preşedintele (Kalus Iohannis –n.r.) şi aş pune cap la cap totate lucrurile care nu au mers bine, aş încerca să ajustez şi să pun în corelaţie deciziile CCR”, a mai declarat Alina Gorghiu.
Votul pentru ridicarea imunităţii în cazul deputaţilor PNL Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu a fost programat pentru 9 decembrie, din cauza zilelor libere pe care şi le-au luat deputaţii în această perioadă. Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a parlamentarilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, în dosarul în care sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie privind despăgubiri ilegale de aproape 109 milioane lei date de ANRP lui Mihai Rotaru.
Pe de altă parte, votul pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova a fost amânat pentru joi, 3 decembrie.