Gorghiu: PNL, consecvent politicii de relaxare fiscală. Guvernul să compenseze reducerea taxelor

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, că PNL rămâne consecvent în privinţa relaxării fiscale. Liderul liberal a precizat însă că este nevoie ca Guvernul să prezinte un plan de măsuri care să compenseze reducerea taxelor prevăzute în noul Cod Fiscal. Printre acestea, Alina Gorghiu a enumerat reducerea evaziunii şi restructurarea companiilor de stat.
Iulian Tudor
20 iul. 2015, 19:55
Gorghiu: PNL, consecvent politicii de relaxare fiscală. Guvernul să compenseze reducerea taxelor

Alina Gorghiu a spus, la TVR1, că a asistat la o „polemică destul de agresivă” în aceste zile pe tema Codului Fiscal şi a precizat că preşedintele nu a respins legea, ci doar a cerut, potrivit Constituţiei, reexaminarea actului normativ.

Citeşte şi: Alina Gorghiu: Nu înţeleg isteria pe care PSD o aduce în spaţiul public cu privire la Codul Fiscal

Întrebată care ar fi o soluţie de ieşire din această situaţie, ţinând cont de variantele enumerate până acum, respectiv asumarea răspunderii sau emiterea de ordonanţe de urgenţă, copreşedintele PNL a răspuns:

„Soluţia este una foarte simplă: pleci în Opoziţie, pleci în Turcia, unde vrei şi laşi un guvern care are deja toate soluţiile cuprinse într-un program de guvernare”.

Liderul PNL a mai spus că Partidul Liberal a fost adeptul relaxării fiscale. În acest sens, aceasta a amintit că PNL este partidul care a impus cota unică de 16%, dar şi reducerea TVA la 19%. Ea a adăugat că liberalii continuă să susţină aceste măsuri, dar că este nevoie de garanţii că acestea să nu afecteze ţinta de deficit bugetar, măsuri cum ar fi reducerea evaziunii fiscale sau restructurarea companiilor de stat.

„PNL, înainte de adoptarea Codului fiscal, a spus un lucru foarte simplu: suntem adepții relaxării fiscale (…) Nu avem o problemă cu prevederile pe care am reușit să le impunem în Codul fiscal (…)

Îngrijorarea noastră, și ați văzut că este dublată de îngrijorarea instituțiilor europene, de Consiliul Fiscal, de poziția diverșilor analiști care spun în felul următor: bun, ne dorim cu toții relaxare fiscală, dar avem capacitatea să susținem această relaxare fiscală, menținându-ne în angajamentul de deficit structural așa cum este obligată România?„, a spus Gorghiu, la TVR 1.

Gorghiu a adăugat că PNL a solicitat acest lucru atât înainte, cât și în timpul dezbaterii din Parlament cu privire la noul Cod fiscal.

Nu o dată am avut aceleași argumente și aceleași solicitări. Înainte de dezbatere am avut aceleași solicitări. La momentul la care la sfârșitul lunii mai am anunțat programul de guvernare am inserat acolo toți pașii care trebuie făcuți pentru a se ajunge la această relaxare fiscală pe care noi ne-o dorim, pregătirea sistemului, rediscutarea problemei companiilor de stat care sunt nerestructurate, nereformate, problema reducerii evaziunii fiscale, care din păcate este în creștere și e doar un deziderat, se pare, al actualului Guvern”, a spus copreședintele PNL.

Gorghiu a adăugat că în privința colectării taxelor la buget ea întotdeauna „între Consiliul Fiscal și Victor Ponta” o să creadă Consiliul Fiscal.

„Ministerul Finanțelor este obligat să prezinte un studiu de impact, Guvernul este obligat să vină la dezbaterile din Parlament cu niște cifre. (…) S-a pus problema multor stipendii și stipendiuțe. (…) Guvernul trebuie să spună, se poate sau nu se poate să ne ținem în această țintă de deficit structural (…) Nu cred că putem să ne permitem ca o politică de relaxare fiscală astăzi făcută de Guvern, cu acordul unui Partid Național Liberal în opoziție, să se întoarcă împotriva populației”, a afirmat Gorghiu.

Ea a dat ca exemplu gradul de colectare la bugetul de stat care este de 33% față de 38% cât a promis PSD în programul de guvernare, procent care ar fi acoperitor pentru relaxarea fiscală.

Alina Gorghiu a criticat Guvernul pentru că nu a dat dovadă de „atitudine constructivă” şi a insistat asupra faptului că premierul ar trebui să-şi angajeze jurişti care să ştie carte.

Citeşte şi: CODUL FISCAL. Nicolăescu: Asumarea răspunderii sau o OUG ar încălca prevederile Constituţiei

Liderii coaliţiei au anunţat că sunt de acord cu Codul Fiscal în forma adoptată de Parlament. Astfel, preşedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, a precizat că „modalitatea de soluţionare” a acestei chestiuni, în urma retrimiterii legii spre reexaminare, va fi comunicată de premierul Victor Ponta.

Acesta din urmă nu a participat luni la şedinţa Coaliţiei, fiind la control medical, în Turcia după operaţia suferită luna trecută la genunchi.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Când începe postul Sfintei Marii 2024. Ce nu e bine să faci până la Adormirea Maicii Domnului
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Alimentul care te lasă fără permis. Nu ai voie să-l mănânci dacă te urci la volan
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Președintele PSD Marcel Ciolacu anunță candidatura la un nou mandat
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'