Alina Gorghiu a spus, la TVR1, că a asistat la o „polemică destul de agresivă” în aceste zile pe tema Codului Fiscal şi a precizat că preşedintele nu a respins legea, ci doar a cerut, potrivit Constituţiei, reexaminarea actului normativ.
Citeşte şi: Alina Gorghiu: Nu înţeleg isteria pe care PSD o aduce în spaţiul public cu privire la Codul Fiscal
Întrebată care ar fi o soluţie de ieşire din această situaţie, ţinând cont de variantele enumerate până acum, respectiv asumarea răspunderii sau emiterea de ordonanţe de urgenţă, copreşedintele PNL a răspuns:
„Soluţia este una foarte simplă: pleci în Opoziţie, pleci în Turcia, unde vrei şi laşi un guvern care are deja toate soluţiile cuprinse într-un program de guvernare”.
Liderul PNL a mai spus că Partidul Liberal a fost adeptul relaxării fiscale. În acest sens, aceasta a amintit că PNL este partidul care a impus cota unică de 16%, dar şi reducerea TVA la 19%. Ea a adăugat că liberalii continuă să susţină aceste măsuri, dar că este nevoie de garanţii că acestea să nu afecteze ţinta de deficit bugetar, măsuri cum ar fi reducerea evaziunii fiscale sau restructurarea companiilor de stat.
„PNL, înainte de adoptarea Codului fiscal, a spus un lucru foarte simplu: suntem adepții relaxării fiscale (…) Nu avem o problemă cu prevederile pe care am reușit să le impunem în Codul fiscal (…)
Îngrijorarea noastră, și ați văzut că este dublată de îngrijorarea instituțiilor europene, de Consiliul Fiscal, de poziția diverșilor analiști care spun în felul următor: bun, ne dorim cu toții relaxare fiscală, dar avem capacitatea să susținem această relaxare fiscală, menținându-ne în angajamentul de deficit structural așa cum este obligată România?„, a spus Gorghiu, la TVR 1.
Gorghiu a adăugat că PNL a solicitat acest lucru atât înainte, cât și în timpul dezbaterii din Parlament cu privire la noul Cod fiscal.
„Nu o dată am avut aceleași argumente și aceleași solicitări. Înainte de dezbatere am avut aceleași solicitări. La momentul la care la sfârșitul lunii mai am anunțat programul de guvernare am inserat acolo toți pașii care trebuie făcuți pentru a se ajunge la această relaxare fiscală pe care noi ne-o dorim, pregătirea sistemului, rediscutarea problemei companiilor de stat care sunt nerestructurate, nereformate, problema reducerii evaziunii fiscale, care din păcate este în creștere și e doar un deziderat, se pare, al actualului Guvern”, a spus copreședintele PNL.
Gorghiu a adăugat că în privința colectării taxelor la buget ea întotdeauna „între Consiliul Fiscal și Victor Ponta” o să creadă Consiliul Fiscal.
„Ministerul Finanțelor este obligat să prezinte un studiu de impact, Guvernul este obligat să vină la dezbaterile din Parlament cu niște cifre. (…) S-a pus problema multor stipendii și stipendiuțe. (…) Guvernul trebuie să spună, se poate sau nu se poate să ne ținem în această țintă de deficit structural (…) Nu cred că putem să ne permitem ca o politică de relaxare fiscală astăzi făcută de Guvern, cu acordul unui Partid Național Liberal în opoziție, să se întoarcă împotriva populației”, a afirmat Gorghiu.
Ea a dat ca exemplu gradul de colectare la bugetul de stat care este de 33% față de 38% cât a promis PSD în programul de guvernare, procent care ar fi acoperitor pentru relaxarea fiscală.
Alina Gorghiu a criticat Guvernul pentru că nu a dat dovadă de „atitudine constructivă” şi a insistat asupra faptului că premierul ar trebui să-şi angajeze jurişti care să ştie carte.
Citeşte şi: CODUL FISCAL. Nicolăescu: Asumarea răspunderii sau o OUG ar încălca prevederile Constituţiei
Liderii coaliţiei au anunţat că sunt de acord cu Codul Fiscal în forma adoptată de Parlament. Astfel, preşedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, a precizat că „modalitatea de soluţionare” a acestei chestiuni, în urma retrimiterii legii spre reexaminare, va fi comunicată de premierul Victor Ponta.
Acesta din urmă nu a participat luni la şedinţa Coaliţiei, fiind la control medical, în Turcia după operaţia suferită luna trecută la genunchi.