Gorunul lui Arsenie Boca s-a prăbuşit din senin. Arborele a fost plantat în primăvara anului 1929, după ce părintele a absolvit, ca șef de promoție, liceul din Brad.
Arsenie Boca a plantat în curtea școlii un gorun care peste ani avea să devină simbolul orașului din județul Hunedoara. Arborele a fost de denumit ”Gorunul lui Zian” , numele pe care Arsenie Boca îl purta înainte să fie hirotonit.
Citeşte şi Când va fi canonizat părintele Arsenie Boca. Răspunsul Mitropolitului Ardealului
„Era în primăvara anului 1929, de 10 mai, după o serbare în piața orașului, când promoția de absolvenți din acest an, în frunte cu dirigintele, profesorul Candin Ciocan, se deplasează în curtea liceului pentru a sădi un stejar, ca un simbol al biruinței, intrat în tradiția poporului român. Ma pregăteam să iau puietul, când dirigintele mă oprește: ‘Nu Boldor, ci Boca Zian plantează pomul’. M-am uitat cu ciudă la diriginte și cu aceeași ciudă mi-am înfipt degetele în rădacinile puietului.
Zian ținea și scutura puietul să se taseze pământul, eu îl presam, apoi fiecare coleg stropește cu stropitoarea la rădăcina, după care l-am legat de tutore. Cu toții atunci am hotărât ca stejarul plantat să poarte numele Gorunul lui Zian, șeful promotiei de absolvenți a liceului. El s-a dezvoltat frumos, ca un simbol al vigorii, al trăiniciei, al frumuseții, al înălțimii idealului spiritual-moral pe care educatorii noștri ni le-au insuflat, ca să facă din noi caractere tari, puternice, personalități proeminente în slujba patriei și neamului”, povestea părintele Petru Boldor, fost coleg de bancă cu părintele Arsenie Boca.
Stejarul a rezistat aproape un secol. În ultimii ani a început să se usuce din cauze naturale, iar într-un final s-a prăbușit.
De cativa ani, arborele devenise un loc de pelerinaj, iar sub umbra sa erau aprinse zeci de lumanari. Autoritatile din Brad vor acum sa recupereze ceea ce se mai poate recupera din acest lemn si sa-i dea o noua intrebuinare care sa le aminteasca de marele duhovnic al romanilor.
Mai exact, autoritățile vor să construiască două troițe, pe care să le amplaseze la Mănăstirea Prislop şi în curtea liceului, pe locul unde a fost stejarul timp de aproape 100 de ani.
„Gorunul era uscat de mai multi ani, probabil din cauze naturale sau din cauza unor infiltrații de la un rezervor vechi de combustibil aflat în apropiere. Intenția conducerii liceului, administrației publice locale în colaborare cu biserica și un grup de credincioși este de a se confecționa din lemnul recuperat cel puțin două troițe care să fie amplasate una la Mănăstirea Prislop și una în curtea liceului, pe locul unde a fost gorunul”, a precizat Florin Cazacu, primarul municipiului Brad, potrivit servuspress.ro.
Arsenie Boca e considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului.
Până la sfârşitul anilor 1950, stareţul a ajuns în închisorile din Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Cu toate acestea,părintele a fost urmărit de Securitate aproape până în ultimele săptămâni dinaintea morţii sale, în 1989.
Arsenie Boca a slujit în anii 1950 la Mănăstirea Prislop, locul în care a fost şi înmormântat.