Echipajele Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna au intervenit marţi seară pentru evacuarea apei din subsolurile mai multor case inundate în municipiul Sfântu Gheorghe. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Marius Tolvaj, inundaţii au avut loc şi în localitatea Sita Buzăului, unde au fost salvate 31 de ovine din grajduri.
Zeci de gospodării din mai multe localităţi din judeţul Braşov au fost inundate, marţi seară, pompierii acţionând cu motopompe pentru scoaterea apei. De asemenea, intervin localinicii care pun saci cu nisip, pentru a împiedica avansarea apei.
Mai multe terenuri agricole şi gospodării din zona Baraoltului şi Întorsurii Buzăului au fost inundate marţi, în urma revărsării apelor, pe fondul precipitaţiilor abundente şi topirii zăpezilor. Mai multe echipaje au intervenit în cursul serii, cu motopompe, în localitatea Băcel, unde a fost inundat un pod, precum şi în satele Brădet şi Floroaia, aparţinătoare oraşului Întorsura Buzăului, unde apa a pătruns în curţile mai multor gospodării.
CNAIR a anunţat că circulația rutieră a fost închisă pe DN 11B, km 22+000 – km 26+000, în zona localității Cașinu Nou(județul Harghita), pentru toate categoriile de autovehicule.
Măsura a fost instituită din cauza condițiilor meteo nefavorabile (apă și aluviuni provenite din scurgerile de pe versanți).
Precizăm că pe carosabil s-au acumulat aluviuni de circa 40 cm.
Două gospodării şi o benzinărie au fost inundate, marţi după-amiază, în comuna prahoveană Bărcăneşti, pompierii acţionând la faţa locului pentru evacuarea apei.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, Raluca Vasiloae, în aceeaşi zonă carosabilul este acoperit cu apă de aproximativ zece centimetri adâncime, pe o bandă de mers, pe o suprafaţă de o sută de metri pătraţi.
Anterior, pompierii au intervenit la Sinaia pentru evacuarea apei din anexe gospodăreşti aflate într-o curte.
Prefectul judeţului Giurgiu, Nina Carmen Crişu, a dispus intrarea în dispozitivul de apărare a Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă riverane râurilor Neajlov şi afluenţilor acestora, judeţul fiind în perioada 13-14 martie sub atenţionare de cod galben pentru creşteri de debite şi niveluri pentru râul Neajlov.
„Având în vedere atenţionarea hidrologică de cod galben emisă pentru judeţul Giurgiu, precum şi faptul că nivelurile şi debitele râului Neajlov în secţiunea Călugăreni se situează peste cotele de atenţie, preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (prefectul n.red.) a dispus intrarea în dispozitivul de apărare a Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă riverane râurilor Neajlov şi afluenţilor acestora”, se arată într-un comunicat de presă al CJSU Giurgiu emis marţi.
Bucşani, Răsuceni şi Gostinari sunt localităţile afectate în acest moment de creşterile debitelor râurilor, fiind inundate 20 de hectare teren agricol, două hectare de păşune, un podeţ şi două curţi.
Pe raza localităţilor menţionate se face monitorizarea permanentă a modului de evoluţie a cotelor râurilor, în scopul intervenţiei în timp oportun dacă situaţia o va impune.
Un drum judeţean care tranzitează localitatea argeşeană Bradu a fost acoperit de apa revărsată dintr-un lac, marţi, traficul rutier fiind deviat.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş, incidentul s-a produs pe DJ 659, în zona centrală a comunei, unde se află şi sediul postului de poliţie.
„Un heleşteu s-a revărsat şi a acoperit şoseaua. Traficul a fost blocat total, fiind deviat pe o rută ocolitoare”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Argeş, inspectorul principal Mădălin Zamfir.
Mai multe gospodării din comunele Bradu, Călineşti, Stâlpeni, Rociu, Izvoru, Poiana Lacului şi Ţiţesti, precum şi în oraşele Ştefăneşti şi Costeşti au fost inundate.
„Sunt afectate 27 de gospodării, 11 case. Intervenim cu opt Autospeciale, şapte motopompe şi 32 de pompieri. Situaţia este în dinamică”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Argeş, căpitan Mădălina Epure.
Judeţul Argeş se află sub o avertizare Cod galben de inundaţii, emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.
Potrivit Agerpres, DJ 641 Mischii – Caracal, în comuna Pieleşti, a fost inundat pe o lungime de 70 metri, precum şi drumul comunal 61 Carpen – Orodel, în ambele cazuri circulaţia fiind dirijată pe rute ocolitoare.
Până în prezent, la nivelul judeţului nu au fost solicitări prin numărul de urgenţă 112 pentru intervenţii de evacuare a apei din gospodării sau locuinţe, a menţionat sursa citată.
Circulaţia rutieră se desfăşoară, marţi, cu dificultate pe DJ 504 din cauza apei de pe carosabil, iar pompierii acţionează preventiv pentru protejarea gospodăriilor, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Teleorman.
”Circulaţia se desfăşoară cu dificultate pe DJ 504, apa atingând pe anumite porţiuni şi circa 30 de centimetri. Se acţionează pentru realizarea de bariere cu saci cu nisip pentru protejarea locuinţelor şi gospodăriilor”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Teleorman, Gelu Dragomir.
Situaţii mai deosebite produse de apele provenite din precipitaţii şi din scurgerile de pe dealuri sunt în localităţile Orbeasca de Sus şi Lăceni.
”Avem pe teren 20 de pompieri, cu un camion, un microbuz, un APIC (Autospecială de Primă Intervenţie şi Comandă, n.r.). De la CLSU (Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, n.r.) se acţionează cu 15 oameni, o motopompă, un buldoexcavator, trei vole şi un camion”, a mai spus Dragomir.
Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Harghita, Adrian Pănescu, a precizat că fenomenul se semnalează pe aproximativ 100 de metri, aproape de limita cu judeţul Covasna, iar debitul apei, cu aluviuni, este destul de mare.
Torenţii s-au format atât în urma topirii zăpezii de pe versantul din apropiere, cât şi a ploilor abundente înregistrate în cursul zilei de marţi.
Drept urmare, circulaţia este îngreunată, iar şoferilor li se recomandă să circule cu viteză redusă şi să manifeste atenţie sporită atunci când traversează porţiunea de drum peste care trece apa cu aluviuni.
Pănescu a subliniat că lucrătorii Secţiei de Drumuri Naţionale Harghita „monitorizează sectoarele de drum unde se pot produce astfel de evenimente, pentru a asigura siguranţa traficului”.
Pompierii intervin în sprijinul celor care au gospodăriile inundate şi îi ajută să scoată apa din curţi şi locuinţe.
”Detaşamentul de pompieri Găeşti a intervenit cu un echipaj cu motopompă pentru evacuarea apei dintr-o gospodărie (curte şi casă). Detaşamentul Târgovişte intervine la Priseaca, în mai multe locaţii. Garda Voineşti a evacuat apa dintr-o gospodărie din Gemenea. Detaşamentul Găeşti a intervenit şi în Gura Foii pentru decolmatarea unui podeţ, pentru eliberarea unei căi de acces la 5 gospodării. Acolo va aduce şi primăria un buldoexcavator pentru decolmatarea totală a podeţului”, informează ISU Dâmboviţa.